Last news in Fakti

8 Април, 2003 00:00 675 0

Накратко

  • поръчки-
  • радио-
  • дарик-
  • април-
  • министърът-
  • министър-
  • обществените-
  • заяви-
  • закон-
  • съобщи-
  • цитиран-
  • комисия-
  • делото-
  • дикме-
  • бъдат-
  • всички-
  • година-
  • изграждане-
  • централна-
  • председателят-
  • синдикатите-
  • газопровода-
  • европа-
  • според-
  • проекта-
  • българия-
  • румъния-
  • отл

Синдикати, работодатели и финансовото министерство договориха промени в данъчните закони
Споразумение за промени в данъчното законодателство, които да стимулират българския бизнес, подписаха министърът на финансите Милен Велчев, лидерите на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" Желязко Христов и Константин Тренчев и председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев, информира БНР.
Предвижда се срокът за възстановяване на ДДС /данък добавена стойност/ по инвестиционни проекти над 10 милиона лева да е 10 дни, съобщи министър Велчев. С помощта на информацията, предоставена от работодателите и синдикатите, Министерството на финансите ще прецизира принципите и практиките при определяне на Патентния данък, посочи финансовият министър. Заедно със синдикатите вече се работи и по конкретната подзаконова нормативна база за въвеждане на механизма на ваучери за храна.Социалните партньори и представители на финансовото министерство обясниха, че отново ще разгледат възможността за въвеждането на семейното подоходно облагане.


Интензивно се развива проектът за газопровод от Иран до Централна и Западна Европа
Проектът за изграждане на газопровода от Иран до Централна и Западна Европа е съвместна инициатива на газовите дружества на държавите Румъния - "Трансгаз", България -"Булгаргаз", Турция - "Боташ", Австрия -"ОМV" и Унгария - "МОЛ".
Преговорите между компании по проекта започнаха през ноември 2002 г. и се развиват изключително интензивно, съобщиха от информационния център на МЕЕР. До този момент са проведени 4 срещи на ротационен принцип в отделните страни - участнички в проекта.
На последната среща от 4 април тази година в Унгария е започнала подготовката на материали за финансиране на предпроектно проучване за изграждане на газопровода.
По време на работното си посещение в Брюксел от 2 април министърът на енергетиката Милко Ковачев е получил уверение от еврокомисаря Лойола де Паласио, че проектът за изграждане на газопровода от Иран през Турция, България, Румъния и Австрия за Централна Европа ще бъде включен за финансиране по програма "Трансевропейски енергийни мрежи".
Според петте страни участнички в проекта, икономически най-изгодното трасе за транспортиране на газ до Средна Европа минава през България и Румъния.


Отложиха учредяването на консорциум за изграждането на "Бургас-Александруполис"
За 17 април отложиха насрочено за днес събрание за учредяване на българската компания, която ще строи на нашата територия трасето на петролопровода Бургас-Александруполис, съобщи Дарик радио. Отлагането е по искане на "ЛУКойл - България". Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски, цитиран от Дарик радио.
Нужно е одобрението от руска страна за участие в учредяването на "Трансболкан ойл пайплайн", обясни Калин Рогачев, началник на политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството, цитиран от Дарик радио. Рогачев уточни, че 7 от първоначално изявилите интерес повече от 10 фирми, са потвърдили намерението да участват в дружеството. Ако никоя от тях не се откаже, всяка ще получи около 14.3% дял, а държавата ще притежава блокираща квота.


Полк. Кирил Войнов разпореди проверки на всички изоставени сгради
Директорът на Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност" полк. Кирил Войнов разпореди днес с писмо до всички поделения да започнат проверки на всички изоставени частни и обществени сгради. Това съобщава официалният сайт на МВР.
Огнеборците от цялата страна ще проверяват конструктивната устойчивост на постройките и нарушенията при спазването на противопожарните изисквания.
До месец резултатите от проверката ще бъдат обобщени. На базата на цялостната информация за страната, ще бъде съставен списък на опасните сгради и ще се предвидят адекватни мерки в случай на необходимост.


Изключена е продажба на "Булгартабак" "на парче", заяви министър Мехмед Дикме
Необходимо е преструктурирането на "Булгартабак холдинг", но продажбата му "на парче" е изключена, заяви в Благоевград министърът на земеделието Мехмед Дикме, цитиран от Дарик радио. Министър Дикме е в Благоевград по повод честванията на седмицата на гората.
Той заяви още, че до края на днешния ден изпълнителният директор на "Булгартабак холдинг" Георги Костов трябва да предостави своето становище за преструктуриране на предприятието. В рамките на две седмици ще има готово предложение, което ще бъде обсъдено на политически съвет, за да продължи сделката за приватизацията на холдинга. Според министър Дикме това, че "Булгартабак" не е продаден, не е гаф.


Отложиха заседанието на икономическата комисия за БТК заради отсъствие на министри
Заседанието, на което парламентарната комисия по икономическа политика трябваше да обсъди проектодоговора за приватизацията на БТК и съответствието му с приетата от Народното събрание стратегия, беше отложено за утре, предаде БНР. В заседанието трябваше да участват вицепремиерът Николай Василев и министърът на транспорта и съобщенията Пламен Петров. И двамата министри не се явиха, а председателят на икономическата комисия Валери Димитров не даде обяснение за тяхното отсъствие. Според депутатите това е скандално поведение спрямо регламента на работа на българския парламент и министрите ще трябва да носят своята отговорност, ако не се явят на разискванията утре.


Конституционният съд отложи за 15 април решението по делото срещу бюджета
След двучасово заседание Конституционният съд отложи за 15 април разискванията и решението по делото срещу бюджета за тази година, съобщи БНР. Делото беше образувано по искане на пленума на Върховния касационен съд. Магистратите твърдят, че приетият за тази година бюджет е противоконституционен, тъй като не осигурява нормалното функциониране на Върховния касационен съд.


Новият закон за обществените поръчки ще съответства на европейското законодателство
Новият закон за обществените поръчки ще бъде изграден изцяло в съответствие с европейското законодателство и практика, заяви председателят на Агенцията за малки и средни предприятия Ангел Деспотов, цитиран от Дарик радио. Той допълни, че законопроектът за обществените поръчки ще бъде съобразен и с предложенията на бизнеса. На дискусия по прилагането на сегашния закон за обществени поръчки са били отчетени проблемите, произтичащи от него, сред които са липсата на арбитраж, несъответствието на законите с другите нормативни актове. По думите на Ангел Деспотов, бизнесът предложил обществените поръчки да не са административен акт, като по този начин държавата и търговецът да бъдат равнопоставени. Освен това браншовите организации могат да бъдат използвани при изготвянето на тръжни процедури и търгове.
Работният екип за изработване на новия закон за обществените поръчки се е ангажирал той да бъде готов през юли, след което да бъде подложен на обществен дебат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА