Last news in Fakti

22 Април, 2003 00:00 793 0

Каним "Сименс" да купи наши енергийни фирми

  • марица-
  • изток-
  • приватизацията-
  • ковачев-
  • рейнбраун-
  • дружества-
  • милко-
  • германия-
  • марица изток-
  • rwe рейнбраун-
  • милко ковачев
Министър Милко Ковачев ще покани официално водещи германски фирми да участват в приватизацията на наши дружества от енергийния сектор по време на петдневната си визита в Германия по покана на държавния секретар в Министерството на икономиката и труда Георг Адамович. Това съобщиха от пресслужбата на министерството на енергетиката вчера. Предвидени са срещи на Ковачев с шефовете на компаниите "Aлстом", "Винтерсхал", "Сименс", МАН Тракаф, "Ватенфал", BEA TDL, ДСД "Дилинген", "Рургаз, АГ, RWE Рейнбраун, МВВ Енерджи и АББ, уточниха от ведомството.
"Сименс" отдавна проявява интерес към приватизацията на електроразпределителните дружества в София и Пловдив, а "Рургаз" може да се включи като стратегически партньор на руския "Газпром" в приватизацията на "Булгаргаз", припомнят енергийни експерти. Продажбата на седемте електроразпределителни дружества трябва да приключи до края на 2003 г., а "Булгаргаз" все още не е обявен за приватизация.
В Германия Милко Ковачев ще обсъди с шефа на Управителния съвет на RWE Рейнбраун Бертолд Бонекамп възможностите за развитие на партньорството с Мини "Марица изток". Според енергийния министър немската компания ще бъде стратегическият инвеститор в мини "Марица изток", като приватизацията на дружеството ще се извърши по схемата "предпочитан купувач". По-добре би било приватизацията на рудниците да стане чрез конкурс или търг, но това едва ли ще е възможно, коментира Милко Ковачев. Според него продажбата на мини "Марица изток" може да стане факт до края на годината, но тя ще се осъществи само, ако бъдат защитени интересите на държавата. През 2000 г. RWE Рейнбраун, която е най-големият производител на въглища в Германия и мини "Марица изток" учредиха смесено дружество, като немският концерн обеща да вложи в източномаришкия енергиен комплекс около 500 млн. долара. Предстои дружеството да сключи договор за доставка на въглища за ТЕЦ "Марица изток 3" с "Енергийна компания "Марица изток".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА