20 Май, 2003 00:00 423 0

В края на 2003 г. ще бъде обявен търгът за автомагистрала "Люлин"

  • агенция-
  • движението-
  • софия-
  • автомагистрала
До септември трябва да е готова тръжната документация за строителството на автомагистрала "Люлин", съобщиха от Изпълнителна агенция "Пътища". Търгът трябва да бъде до края на 2003 годината и строителството да започне в началото на 2004 г.
Автомагистрала "Люлин" е по направлението на Общоевропейски транспортен коридор №4 в частта му Видин - София - Кулата. Тя започва от околовръстния път на София, преминава през Мало Бучино и Голямо Бучино и на пътен възел Даскалово се свързва с автомагистрала "Струма". В момента движението е по пътя през квартал Княжево, квартал Владая до Даскалово.
Югозападният вход на София в това направление е с тесни места и при високата интензивност на движението се образуват големи задръствания за автомобилното движение. Освен това замърсяването на въздуха и шумът от тежките камиони създават екологични проблеми. Новата магистрала ще изведе движението на тежките камиони извън столицата. Изграждането й ще струва 148 милиона евро и ще е дълга 19 километра. Програмата ИСПА ще отпусне 111.3 милиона евро, останалите ще са средства на изпълнителната агенция. Предлаганият вариант на автомагистралата включва изграждането на две ленти за движение в една посока и лента за аварийно спиране, тунели с дължина 2802 м и мостове с дължина 3667 метра.
Междувременно днес Изпълнителна агенция "Пътища" организира семинар с френската агенция за пътища и Българската пътна камара за състоянието на пътната мрежа в България, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА