Last news in Fakti

30 Август, 2022 09:21 1 855 1

Най-умните градове

  • италия-
  • умни градове-
  • класация

В Италия това са Милано и Болоня

Най-умните градове - 1
Снимка: Shutterstock

Според оценителската компания EY ключовите характеристики на интелигентния град са фокус върху устойчивото цифрово развитие, високо качество на живот и фокус върху хората.

Силните страни на интелигентния град са зелен преход, дигитален преход и социално включване. Чрез съпоставяне на данни, свързани с инвестиции и инициативи от италиански градове, е съставена класация, която подрежда италианските градове въз основа на процеса на превръщането им в „благоприятни за хората“ места.

Милано е на първо място благодарение най вече на цифровия преход, както по отношение на инфраструктурата (бърз широколентов достъп до интернет, 5G), така и по отношение на уменията на гражданите и използването на онлайн услуги. На втора и трета позиция са Болоня и Торино.

Рим е на 12-о място, пет места зад класацията за 2020 г. Причината за това е забавянето на процеса на екологичния преход.

Географското разпределение на градовете в класацията показва значителна „интелектуална пропаст“ между Севера и Юга. Южните региони на Италия са в дъното на класацията, като Молизе, Пулия и Калабрия заемат последните три места в листата.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 2 Отговор
    Къде ли е Варна в такава класация🤔🤔
    Обожавам сутрин да чакам САМ на умния червен светофар и да гледам как отброява от 90 към 0
    ‼️‼️‼️