Last news in Fakti

16 Септември, 2022 09:21 4 603 3

Бум в продажбата на ваканционни имоти

  • италия-
  • ваканционни имоти-
  • продажби

Ръст от 41% при сделките с този тип имоти в Италия

Бум в продажбата на ваканционни имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Продажбите на жилища в туристическите курорти на Италия са се увеличили с 41% през 2021 г. в сравнение с 2020 г. Цените също се покачват, като Мадона ди Кампильо е начело в списъка на най-скъпите места, сочат данните от проучване проведено от Националната обсерватория на туристическите имоти Fimaa-Confcommercio.

Обсерваторията проследява тенденциите на пазара на недвижими имоти в групата туристически курорти, като анализира данните за продажбите и наемите на 141 крайбрежни и 76 планински и езерни места.

Сделките с недвижими имоти в италианските туристически курорти са нараснали с 41,1% през 2021 г. в сравнение с 2020 г. Ръстът засяга всички видове наблюдавани туристически курорти, особено морските (+43%), както и планинските (+35%) и езерните (+29,6%).

Причините за този ръст са както сваляне на част от ограниченията, въведени заради пандемията от коронавируса, така и увеличаването на туристическия поток. Друг съществен фактор е необходимостта да се отговори на търсенето на жилище след период на изолация.

Цените на този тип недвижим имот отчита ръст от 3,2% на годишна база. Планинските и крайбрежните ваканционни къщи показват най-висок растеж със средни колебания от +3,7% до +5%, докато крайбрежните къщи показват по-слаби средни колебания, които остават в диапазона от +2,2% до +2,8%.

По отношение на анализираните туристически дестинации, средната цена на къща в Италия е от порядъка на 2550 EUR/кв.м.

Най-скъпите туристически локации по цена на жилище (EUR/кв.м)

Мадона ди Кампилио 15 000
Форте дей Марми 14 000
Капри 14 000
Кортина д'Ампецо 13 500
Санта Маргерита Лигуре 13 000

При наемите също се регистрира повишение, което възлиза на 4.8% през това лято спрямо миналото. Средната стойност е обобщение на заявените наеми през юни, юли и август в избрани наблюдавани туристически курорти. В този пазарен сегмент има доста забележими разлики между езерни и морски/планински райони.

Според експертите в бранша, тази година пазарът на жилища в туристическите курорти се подхранва основно от покупки за директно ползване (64%), като останалата част идва от инвестиционни цели (18%) или решения, които включват комбинация от двете по-горе причини (18%).

Що се отнася до разпределението на намеренията за покупка между италианци и чужденци, търсенето на ваканционни жилища все още се поддържа основно от местния компонент, чиято тежест достига 81%, докато останалите 19% са прерогатив на чужденците, които обаче се е увеличил в сравнение с предишни проучвания.

Що се отнася до наемния сегмент, търсенето на чуждестранния компонент е малко по-високо - 23%, вероятно поради ръста на международните туристически потоци, докато делът на местния компонент е 77%.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    7 3 Отговор
    И ние продаваме апартамента си в Крим, ама забраниха сделките.
  • 2 То без пари

    10 3 Отговор
    В най мизерния град в България Перник цените са космически можете ли да си представите че едно жилище там може да струва един милион лева
  • 3 Истината съм аз

    5 1 Отговор
    Лъжи!