Last news in Fakti

28 Август, 2022 11:21 9 128 0

Нови тенденции на имотния пазар - Август 2022

  • италия-
  • инвестиции-
  • цени-
  • жилища-
  • имоти

Двойно повече инвестиции в сектора в Италия

Нови тенденции на имотния пазар - Август 2022 - 1
Снимка: Shutterstock

Жилищният сектор в Италия става все по-привлекателен за инвеститорите. През първото полугодие на 2022 г. обемът на инвестициите в него надхвърли 470 млн. EUR, докато през първата половина на 2021 г. е двойно по-малко (около 200 млн. EUR).

През първото тримесечие на 2022 г. в Италия е имало 181 767 сделки с недвижими имоти, което е с 12% повече в сравнение с първото тримесечие на 2021 г. Ръстът на вътрешното търсене се движи от нови нужди от жилища след пандемията, благоприятни данъчни облекчения и парична политика под формата най-вече на ниски лихвени проценти по ипотечните заеми.

Цените на жилищата в Италия са се повишили средно с 2,6% през 2021 г., докато през първото тримесечие на 2022 г. са отбелязали увеличение от 1,9% спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г., сочат данните на Istat.

Средното време за продажба на имоти отчита леко подобрение, спадайки от 6,2 месеца през четвъртото тримесечие на 2021 г. до 5,8 месеца през първото тримесечие на 2022 г., по данни на Италианската централна банка. Това говори за по-висока ликвидност на пазара.

Средната отстъпка в цените на имотите, която измерва процентния пункт намаление от първоначалната искана цена след преговори, спадна от 9,7% през четвъртото тримесечие на 2021 г. до 8,5% през първото тримесечие на 2022 г., сочат данните на Централната банка. Това говори за голямо съответствие между търсенето и предлагането.

Над 50% от жилищните сделки са регистрирани в Северна Италия. По-голямата част от покупко-продажбата на жилища (15% от общия брой) се падат на осемте най-населени града в страната (Милано, Рим, Торино, Неапол, Генуа, Палермо, Болоня, Флоренция). Сред тях Рим е на първо място по отношение на обема на транзакциите, но Милано остава най-динамичният и най-ефективният пазар, предвиждащ бъдещите тенденции за цялата страна.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА