Last news in Fakti

16 Юли, 2013 17:10 1 898 0

Основно с кредит купуват жилища в Сърбия

  • жилища-
  • ипотечен кредит-
  • сърбия

Сърбите купуват жилище основно с помощта на ипотечен кредит. Това е изводът, който може да бъде направен на база най-новите резултати от развитието на пазара на недвижими имоти в западната ни съседка.

Главната причина за това, според анализатори, е че през последната година търговските банки значително са подобрили условията по жилищните заеми. В същото време в Белград и редица по-големи градове предлагането продължава да надвишава търсенето. Това ще доведе до допълнително поевтиняване на жилищата и съответно стабилизиране на пазара, допълват анализатори.

Значително спаднаха наемните нива по време на кризата. Към днешна дата те са с около 100-150 EUR/месец по-ниски в сравнение с месечните вноски по кредитите. Затова и повечето млади семейства предпочитат да живеят под наем. Тези от тях, които търсят собствен дом, се ориентират към имоти с големина между 30 и 60 кв.м. в центъра на Белград или район Врачар.

Двоен спад в обема на жилищното строителство се отчита в Сърбия през последните 12 месеца. Един от най-големите обекти, които се изграждат в момента е комплексът Stepa Stepanović в белградския квартал Вождовац. Въпреки, че строителство е почти завършено, все още има около 900 непродадени квартири. За да се стимулират продажбите държавата Агенцията по градоустройство на Сърбия предоставя на желаещите да купят жилище в комплекса с кредит облекчени условия.

Държавата също така планира да построи 700 жилища в района на Нов Белград, в скоро време по други социални програми ще бъдат изградени около 2000 жилищни единици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА