Last news in Fakti

18 Юни, 2003 00:00 753 0

Накратко

  • козлодуй-
  • агенцията-
  • българия-
  • експлоатация-
  • заяви-
  • регулиране-
  • ядрено-
  • съобщи-
  • радио-
  • ефективност-
  • работата-
  • славчо-
  • нейков-
  • загора-
  • нефтопровода-
  • трябва-
  • строителството-
  • костадинов-
  • стара-
  • проверка-
  • компетентността-
  • приватизацията-
  • атоменергоремонт-
  • усл

АЕЦ може да се откаже от услугите на "Атоменергоремонт", ако предприятието е некомпетентно
АЕЦ може да се откаже от услугите на "Атоменергоремонт", ако предприятието не е компетентно след приватизацията. Ако Агенцията за ядрено регулиране се осъмни в компетентността "Атоменергоремонт" след приватизацията на ремонтното предприятие, първата стъпка е АЕЦ "Козлодуй" да се откаже от услугите му, ако не, да бъде отнет лиценза за експлоатация на блоковете, заяви директорът на регулаторния орган Емил Вапирев, цитиран от Инфо радио. Възможно е Агенцията за ядрено регулиране да направи проверка на фирмата по поддръжка и експлоатация на АЕЦ "Козлодуй". Агенцията за приватизация класира на първо място Българска енергийна компания, която според публикации в медиите е свързана с Константин Димитров Самоковеца. На второ място е "Кубела", фирма за която се говори, че е свързана с Васил Божков, допълни Инфо радио.


В последните години имаме успехи в областта на енергийната ефективност, смятат в ЕнЕфект
Усилия в областта на енергийната ефективност у нас се правят близо 10 години, но последните 4 ние имаме сериозни успехи, заяви в предаването "Проенерджи" по БНР Димитър Дуков от Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект. Той подчерта, че проектите за енергийна ефективност по своята същност са търговски проекти. "Чрез тях се реализира достатъчна печалба, така че те да бъдат изплащани, дори ако се ползват банкови кредити или някакви други форми на финансиране", заяви още Дуков.


1,7 млрд. долара губи България от предсрочното затваряне на блокове I-IV на АЕЦ-Козлодуй
1,7 милиарда долара ще загуби България от предсрочното извеждане от експлоатация на първите четири реактора на АЕЦ-Козлодуй, съобщи Дарик радио. Данните са получени в резултат на анализ, извършен от работна група, излъчена от премиера Симеон Сакскобургготски. Това заяви днес във Варна главният секретар на министерството на енергетиката и енергийните ресурси Славчо Нейков. Очакваме България да бъде максимално компенсирана за тези загуби. Аз обаче не се съмнявам, че стремежа на Европейската комисия ще е да ги намали максимално, допълни Славчо Нейков. Анализът на българската страна е направен на базата на няколко варианта за предсрочно извеждане на реакторите от експлоатация. От Европейската комисия също са поискали да направят подобен анализ. Той ще бъде извършен от специалист консултант, назначен от комисията за извършването на тези проверки. На този етап вече има конкретни идеи за подпомагане работата на консултантите в България, въпреки това смятам, че тяхната дейност ще започне не по-рано от октомври, допълни Славчо Нейков.


"Електроразпределние" Стара Загора и Пловдив са с най-добри икономически показатели
Предприятията Електроразпределние в Стара Загора и Пловдив са с най-добри икономически показатели сред седемте електроразпределителни дружества в България. Това съобщи изпълнителния директор на старозагорското дружество инж. Стефан Заманов, цитиран от Дарик радио. Стратегията за приватизацията на Министерски съвет предвижда двете предприятия да се продават в общ пакет. Електроразпределение Стара Загора има над 650 хиляди абонати на територията на Старозагорска, Сливенска, Ямболска и Бургаска област. Годишният оборот на дружеството е над 250 милиона лева. Не разплатените задължения за ток на ромските квартали в четирите области възлизат на около 4 млн. лв.


2008 година е твърде кратък срок за пускане на АЕЦ "Белене", според Йордан Костадинов
Да се запази относителният дял на производството на електроенергия от 40. 3 на сто и след затваряне на първи и втори блок на АЕЦ "Козлодуй"- за това настоя изпълнителният директор на Централата Йордан Костадинов на международния форум за ядрената енергетика във Варна, предаде БНР. В момента продължава модернизацията на пети и шести блок, като общата й стойност е 300 млн. лева. По повод строителството на АЕЦ "Белене" Костадинов заяви, че 2008 година е твърде кратък срок за пускане на атомна централа. Според него изграждането й е необходимо за развитието на българската икономика. Безопасността в АЕЦ "Козлодуй" е същата, както в останалите европейски държави, смята още Костадинов.


Лицензът за експлоатация на блокове на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде отнет
Ако Агенцията за ядрено регулиране се осъмни в компетентността и опита на фирмите, които извършват дейности в АЕЦ "Козлодуй" лицензът за експлоатация на блоковете от централата може да бъде отнет. Това заяви в интервю за БНР председателят на Агенцията за ядрено регулиране Емил Вапирев. Фирмите, извършващи дейности в атомната централа се контролират чрез условията на издадения лиценз, обясни Вапирев.В условията на лиценза е записано, че АЕЦ "Козлодуй" трябва да осигури възможност за проверка на фирмата, независимо от това къде се намира- в България или чужбина. Ако има някакви съмнения в компетентността, в липсата на опит, при една проверка това може да доведе до отнемане на лиценза, обясни председателят на Агенцията за ядрено регулиране.


През септември Русия ще вземе решението за маршрута на нефтопровода юг-изток
През септември руското правителство ще вземе окончателното решение за маршрута на нефтопровода в Югоизточна Азия, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение на премиера Михаил Касянов. Съгласно предварителното решение нефтопровода трябва да мине през Ангарска в Находка с разклонение към Дацин (Китай).


Русия започна преговори за строителството на ТЕЦ в Иран
Русия пристъпи към реализацията на проекта за строителство на една от най-големите ТЕЦ в Иран, близо до границата с Ирак, съобщи Газета Ру. Ръководителят на руския консорциум "Технопромекспорт" Валентин Кузнецов съобщи, че за Иран заминава група руски специалисти, която ще трябва да обсъди конкретните условия на договора и сроковете за започване на работата по стоежа.
Работата по предварителния договор е вече приключила и страните са изявили желание да подпишат окончателния договор на цена стотици милиони долари до края на годината. Ако това стане строителството ще започне във втората половина на 2004г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА