Last news in Fakti

25 Юни, 2003 00:00 450 0

Русия с нов вариант за Бургас - Александруполис

  • церовски-
  • хасан-
  • според-
  • средствата-
  • фирми-
  • петролопровода-
  • русия
Няма политика в това, кой ще строи петролопровода Бургас - Александруполис, заяви вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски. Според него, ако бизнесът построи петролопровода, политиците ще имат интерес да го продадат. В момента се уточняват параметрите на проекта, кои международни компании, сред които са руски, американски, английски и казахстански фирми, ще строят тръбопровода и откъде ще дойде петролът, каза още Церовски. В САЩ, където ще замине, Церовски ще се срещне с потенциални кандидати за изграждането на Бургас - Александруполис. Предстоят срещи и с английски компании. Приоритет според Церовски ще имат компаниите, предложили по-добри условия. Русия е предложила различен вариант за тристранния меморандум Гърция - България - Русия от договорените текстове преди време между България и Русия,каза той. Руснаците настояват в меморандума да не се залага императивният принцип, че държавата ще определя фирмите, които ще строят петролопровода, а само текст, че държавата ще съдейства на тези фирми. Още не е регистрирано в съда българското дружество, което ще участва в проекта от наша страна и в което влизат 7 фирми.
СПОР ЗА ПАРИ
Спекулира се със забавянето на усвояването на средствата по ФАР и по ИСПА, каза Церовски. Министърът приема за неоснователни критиките за това от страна на коалиционния партньор ДПС, защото заместникът му Хасан Хасан, който представлява ДПС, бил добре запознат с работата по проектите. Според Церовски и като заместник на предишния министър на регионалното развитие и благоустройството Костадин Паскалев Хасан Хасан не е бил ограничаван да участва в организацията им. Нещо повече, от работата му пряко зависи какво ще бъде участието ни в бъдещите международни програми, каза той. Според министъра реалното усвояване на средствата от предприсъединителните фондове започва едва след слючването на договорите за изпълнение на проектите. 97% от средствата по финансови меморандуми от 1994 г. вече били усвоени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА