Last news in Fakti

22 Декември, 2022 09:21 13 567 6

Промениха статута на много имоти

  • правителство-
  • промяна-
  • статут-
  • имоти

Прехвърлиха 20 имота от Министерство на правосъдието на Министерство на вътрешните работи

Промениха статута на много имоти - 1
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерство на отбраната и включването им в Държавния поземлен фонд. Предмет на акта са 17 поземлени имоти, намиращи се в област Хасково. Имотите са с трайно предназначение на територията: земеделска. За тях е отпаднала необходимостта, свързана с отбраната и сигурността на страната, поради което с приетото решение тези земеделски земи се включват в Държавния поземлен фонд.

Кабинетът реши още да предостави 20 броя имоти, управлявани досега от Министерство на правосъдието на Министерство на вътрешните работи. До решението се стига след поетапно закриването на арести в страната, при което ползваните имоти вече са с отпаднала необходимост. В същото време помещенията са необходими за обезпечаване на дейността на Министерството на вътрешните работи. От друга страна, за дейността на Министерството на правосъдието е необходим имот в гр. Раднево, който досега е бил управляван от Министерството на вътрешните работи, но към момента няма нужда от него.

Правителството предостави безвъзмездно на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) управлението на имот - публична държавна собственост. Той е разположен на територията на с. Церковски, община Карнобат, област Бургас. Това ще позволи реализацията на национален обект „Рехабилитация на железопътния участък Пловдив - Бургас, Фаза 2“, Позиция 2: „Премахване на прелезите и изграждане на надлези/подлези за жп участък Пловдив - Бургас“.

С друго решение на Министерския съвет се отчуждават имоти - частна собственост за изграждане на три пътни прелеза, които са част от втората фаза на проекта за рехабилитация на железопътния участък Пловдив - Бургас. Имотите се намират в землището на село Маноле и село Манолско Конаре, община Марица, област Пловдив. Средствата за обезщетяване на собствениците, респективно правоимащите лица на засегнатите имоти, са за сметка на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Те се осигуряват чрез договор за безвъзмездна финансова помощ по проект „Рехабилитация на железопътния участък Пловдив - Бургас, Фаза 2“, финансиран чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020. Решението може да се обжалва пред административния съд по местонахождение на имотите в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересованите лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Правителството предоставя на Община Харманли собствеността върху имоти - частна държавна собственост, в град Харманли. Те се намират въз входове А, Б и В на сграда в ж.к. „Дружба“ в града и представляват 36 апартамента, заедно с избено помещение към един от тях и прилежащи мазета към останалите. Жилищата ще бъдат използвани от общината за подобряване условията на живот на социално слаби лица, лица и семейства с установена нетрудоспособност, -родители, отглеждащи сами малолетни и/или непълнолетни деца. Разходите за поддръжка на имотите ще бъдат поети от общинския бюджет.

С решение на Министерския съвет имот - публична държавна собственост става частна държавна собственост и се предоставя на Столична община за изграждане на основно общинско училище и извършване на образователни дейности. Той се намира на ул. „Д-р Йордан Йосифов“ в столичния район „Студентски“ и представлява терен с площ 4 670 кв. м с незавършен строеж върху него. Имотът, управляван към момента от Министерството на образованието и науката, е с отпаднала необходимост за ведомството.

С друго решение правителството учреди възмездно вещо право на строеж за срок от 20 години върху поземлен имот в горска територия - публична държавна собственост, разположени в района на дейност на Териториално поделение „Държавно горско стопанство Сливен” към Държавно предприятие „Югоизточно държавно предприятие”-Сливен. Площта за правото на строеж е в размер на 2,031 дка в землището на гр. Сливен и се учредява в полза на „Пътнически превози“ ЕООД. По този начин се обезпечава реконструкцията на съществуващ лифт „Пътническа въжена линия Сливен-Карандила“. Решението е в съответствие със Закона за горите, с който се допуска строителство в горски територии - държавна собственост.

Правителството учреди също възмезден сервитут за срок от 20 години върху поземлен имот в горска територия - публична държавна собственост, разположен в района на дейност на Териториално поделение „Държавно горско стопанство Сливен” към Държавно предприятие „Югоизточно държавно предприятие”-Сливен. Общата площ на сервитутната зона е 9,563 дка в землището на гр. Сливен и се учредява в полза на „Пътнически превози” ЕООД. По този начин се обезпечава реконструкцията на съществуващ лифт „Пътническа въжена линия Сливен-Карандила“.

Сервитут върху поземлени имоти в горски територии - публична държавна собственост се учредява възмездно в полза на Столична община. Площта на сервитутната зона е 0,773 дка и е в землището на с. Владая, като засяга горски територии в района на ТП „Държавно горско стопанство“-София към Югозападно държавно предприятие-Благоевград. По този начин ще бъдат изградени и обслужени подземни водопроводи за обект: „Водоснабдяване на с. Владая - Помпена станция „Владая“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Като

    9 1 Отговор
    за последно ! Урболишката !
  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 0 Отговор
    Виждате ли какво означава ЧАСТНА собственост.......Едно голямо придатъче към държавата и бюроклатите.
  • 3 Мен

    0 3 Отговор
    Чудесно е да видиш икономическите закони в действие. Предлагането и търсенето ще продължат да подреждат жилищния балон. Това, което върви нагоре, накрая трябва да падне. Не сте загубили или спечелили, докато не продадете, точно както фондовият пазар толкова красноречиво заявява. Къде са всички купувачи, които се редят на опашка за FOMO в недвижимите имоти. Прекомерно раздутите акции преживяха най-добрите си дни. Надявам се да пазарувам скоро 2 на цената на 1 също така да купя 2 нови превозни средства, когато дъното е близо и вече не е вкусно. $Cash е крал
  • 4 АНИ

    3 1 Отговор
    Когато си купиш 2 кутии цигари на цената на 1 сега , тогава кеша ти ще струва....
  • 5 Иванов

    2 0 Отговор
    Вместо с глупости да се занимавате приемете закон за промяна на статиите на имоти които са студиа офиси и други в статут жилище с битови партиди
  • 6 Приземен

    0 1 Отговор
    Върнаха се герберастите и депесарите на власт и далаверите отново се развихрят!