22 Август, 2013 17:06 2 106 0

Не търсят швейцарския лукс

  • швейцария-
  • лукс-
  • криза

След възхода следва спад. Тази истина за пореден път беше потвърдена от сегмента на луксозни имоти в Швейцария. След като три поредни години, и то след началото на имотната криза, се наблюдаваше силен интерес за придобиване на подобни недвижими активи, анализатори непрекъснато предупреждаваха за създаването на имотен балон, а местното население не беше особено доволно от наплива на руски инвеститори в района на Женевското езеро, от началото на 2013 г. сегментът страда от липса на интерес и силно предлагане.

„През последните месеци търсенето драстично спадна, но сегментът заема точно определена ниша и е трудно да се правят каквито и да било изводи”, обясни Кърл Алън, председателят на Палатата на недвижими имоти в Женева.

„Кризата удари силно пазара на имоти с цени над 3 млн. EUR”, отбелязва Дано Халсал, бивш шампион по плуване и сегашен собственик на агенция за недвижими имоти. Чужденците, които купуваха в Швейцария луксозни жилища с цел след време да ги препродадат и спечелят (предимно англичани), се сблъскаха с проблеми. Някои имения се оказаха трудни за продажба, като например замъкът Allaman с 33 хектара земя в кантона Во за 97 млн. EUR, който вече 3 години търси новия си собственик.

От новата тенденция на пазара в Швейцария са изненадани и самите брокери. Доказателство за това е фактът, че в началото на годината прогнозираха 2013-а да бъде като 2012-а.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА