Last news in Fakti

25 Август, 2013 22:37 3 537 0

Какво представлява „жива стена” (ВИДЕО)

  • екология-
  • лондон-
  • жива стена

Днес е модерно да се говори за екология. Енергоефективността на сградите е само един от начините да се съхрани природата. Някои прибягват до буквалното озеленяване на сградите – покриви, стени, дори цели сгради. Как обаче се поддържа една „зелена стена” жива?

Пример може да се даде с високата 21 метра, състояща се от 10 000 растения и закрепена с грунд, тежащ 16 тона стена на лондонския хотел Rubens at the Palace. Дизайнерът Гари Грант от компанията Green Roof Consultancy смята, че подобни стени могат да се справят с наводненията в града.

Огромната стена е с площ 350 кв.м. Изграждането й няма само за цел да придаде повече естетика на британската столица. Еколозите се опитват да решат някои проблеми, като например затоплянето и замърсяването на въздуха.

Това е най-голямата вертикална „жива” стена на Острова. Тя помага да се задържи топлината в помещенията през зимата и да е прохладно през горещите летни дни. Всички видове използвани растения са подбирани от Кралското градинарско дружество. Избрани са такива, които цъфтят в различни сезони, за да може стената да е красива целогодишно.

За поливането на 10 000 растения се използва дъждовна вода, която се събира в специален резервоар на покрива на сградата. Обемът му е 10 000 литра. От покрива водата бавно се стича по стената и пониква в корените на растенията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА