Last news in Fakti

5 Септември, 2003 00:00 641 0

Новини

  • които-
  • имоти-
  • трябва-
  • сделката-
  • условия-
  • джамия-
  • царския-
  • петков-
  • всички-
  • венчърс-
  • пазарджик-
  • специални-
  • няколко-
  • свързани-
  • реституирани-
  • коалиция-
  • заяви-
  • всеки-
  • царския двор-
  • вива венчърс-
  • специални условия-
  • проф петков-
  • имоти които-
  • уникaлен прaвослaвен
До края на септември комисия на Коалиция "За България" ще проучва връщането на царските имоти
До края на септември комисията, която Коалиция "За България" създаде за проучване на връщането на царските имоти, трябва да проучи всички законови обстоятелства свързани с него. Това каза в интервю за предаването "Дарик кафе" на Дарик радио проф. Кръстьо Петков, председател на ОБТ и депутат от Коалиция "За България. Става въпрос за имоти, които са реституирани не само през последните 3-4 години, но и доста по-рано. "За съжаление ще трябва да се отиде малко по далеч от реституираните царски имоти, тъй като има други имоти, които не са реституирани с особен статут в миналото, а сега към тях се предявяват претенции, за които се твърди, че няма достатъчно конституционни и правни основания. Има няколко неясни момента свързани с начина, по който са дарявани навремето на царския двор, на короната", каза проф. Петков. Той заяви, че експертите в комисията ще ползват за проучването си архива на медиите, събран през последните 3 месеца. "На второ място трябва да се продължи работата в специализираните архиви, защото се оказва, че всеки ден се появяват нови и нови документи, в това число и мемоарни публикации и документалистика. И на трето място трябва да се проучи европейската практика, тъй като има някакъв аналог в казуса с гръцкия крал Константин", каза още проф. Петков. Той допълни още, че има няколко много неясни момента, които са свързани с придобиване на правата на владение върху имоти от царския двор и посочи статута на двореца "Врана", Рила, връх Мусала. "Те са по някакъв много неясен начин навремето предоставени на царския двор и след това, като се базират на решение на Конституционния съд от 1998 година за отмяна на Закона за национализация от 1947 година са приели, че трябва да бъдат реституирани. И второ, областните управители и други длъжности лица самоволно третират законите и предоставят имоти, които де факто и де юре не са принадлежали на царския двор. Значи трябва да се направи пълна проверка в работата, в действията и в архива на съответните областни управители", заяви проф. Петков.

Всеки е свободен да договаря и специални условия с Електроразпределение- Столично
Всеки е свободен да договаря на базата на общите условия с Електроразпределение-Столично и специални условия, заяви в предаването "Тази сутрин" на бТВ изпълнителният директор на дружеството Георги Миков. Той уточни, че вече има договорени такива специални условия, но те са само с няколко потребителя.

"Вива Венчърс" е изпълнила всички изисквания по сделката за БТК, заявиха от компанията
"Вива Венчърс" е изпълнила всички изисквания по сделката за БТК, се казва в съобщение на компанията до медийте. Информацията, разпространена от АП вчера предполага, че "Вива Венчърс" не е предоставила гаранция за инвестиционния си ангажимент и не се е съобразила със Стратегията на Народното събрание поради непостигане на споразумение с Министерството на вътрешните работи. "Това не отговаря на истината," коментира Кристиан Мрук, Директор в "Адвент Интернешънъл". "Договорът, парафиран от страните на 14 август 2003 и одобрен с мълчаливо съгласие от Надзорния съвет, дава ясен отговор на твърденията на АП. Това са елементи по сделката, които са договорени. Мотивите на Агенцията за приватизация за поставянето на тези въпроси на такъв късен етап от сделката могат да бъдат поставени под сериозно съмнение.", допълва Мрук. Подобни действия могат само да продължат да увреждат репутацията на приватизационния процес, а това може да има сериозни последствия за образа на България като правова държава. Вива Венчърс си запазва правото и е готова да предприеме всички необходими правни действия, за да защити позицията си, се казва още в съобщението до медийте.

Археолози открихa уникaлен прaвослaвен хрaм в дворцовия комплекс нa Велики Преслaв
Специaлисти от aрхеологическия институт към Българската академия на науките открихa уникaлен прaвослaвен хрaм в дворцовия комплекс нa Велики Преслaв, съобщи радио Варна. Постройкaтa е с дължинa 40 метрa, по всякa вероятност дaтирa от 10 век и имa прякa връзкa с тронните пaлaти от времето нa Злaтния век. Според археолозите, със своите мащаби дворцовият хрaм може дa се окaже и нaй-големият от този период. Нaпълно възможно е там дa сa погребани членове нa цaрския род и висшaтa aристокрaция.

Откриха нова джамия в Пазарджик
От 350 г. насам в Пазарджик днес бе открита джамия, предаде БНР. Новата джамия е с площ от 350 кв.м. и се намира в ромския квартал "Изток". Тя разполага с 200 места, мъжко и женско отделение. За строежа й са изразходвани 200 000 лв., част от които са предоставени от главното мюфтийство, а останалите са от дарения. "Не мога да кажа откъде са даренията", бе отговорът на Хасан Али на въпроса дали в строителството са използвани средства от ислямистката организация "Халифат" със седалище в Кьолн, Германия. Новата джамия е на подчинение на джамийското настоятелство в Пазарджик, чийто наместник е Райко Живков, общински съветник, който бе замесен в пазарджишката структура на "Халифат", разбита от полицията преди 3 месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА