20 Февруари, 2023 11:11 4 460 7

Руснаци и украинци удвоиха търсенето на тези имоти в съседна на България държава

  • белград-
  • събрия-
  • офиси-
  • търсене-
  • пазар

Интересът е към бизнес помещения в Белград

Руснаци и украинци удвоиха търсенето на тези имоти в съседна на България държава - 1
Снимка: Shutterstock

Идването на чужденци, предимно руснаци и украинци затруднява все повече местните компании да намерят свободни офиси под наем в Белград. Сърджан Теофилович от CBS International казва, че тази година представянето е особено впечатляващо в сектора на офис площите, където търсенето се е удвоило и има положителна тенденция и от страна на предлагането. В Белград има около 1,1 милиона кв.м офис площи, с още около 200 000 кв.м на различни етапи на строителство.

„По отношение на търсенето имаме изключителен растеж. Преди няколко години то беше средно около 100 000 кв.м офис площи годишно, докато само през първите три тримесечия на 2022 г., търсенето е 170 000 кв.м. Затова очакваме търсенето да нарасне до 200 000 кв.м до края на тази година, което е двойно повече от предходните години. Това личи и от наличните офис площи. Само 3% от общите офис площи в момента не се отдават под наем“, обяснява Теофилович.

Euronews Сърбия съобщи, че квадратен метър офис площ обикновено се наема за 10-70 EUR, докато ако искате да закупите офис площ, цената е между 2000 и 7000 EUR/кв.м. Пристигането на руснаци и украинци в Сърбия значително допринесе за повишаването на цените на наемите, които бяха високи още преди началото на спецоперацията в Украйна.

По данни на Държавния геодезически институт (РГЗ) през първите 3 тримесечия на 2022 г. са продадени 2545 търговски обекта, с около 170 повече от същия период на миналата година и с 850 повече от 2018 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    18 2 Отговор
    Руските пари подминаха България.
  • 2 Въпросът е:

    6 5 Отговор
    Кога Украйна,ще започне да компенсира Русия,за похарчените Калибри и Герани,нали не си мислят,че ежедневните фоерверки са безплатни.
  • 3 АВЕ...ПРАВ ИМ ПЪТ.... НА ТЕЗИ НАГЛИ

    9 3 Отговор
    СЪЩЕСТВА ....НА НИКОГО НЕ СА ПРИТРЯБВАЛИ ТУК...ДА СЕ ОМИТАТ ДО ПОСЛЕДНАТА НАГЛОТИЯ....НИКОЙ С НИЩО ТУК НЕ ИМ Е ДЛЪЖЕН....СЪРБИТЕ ДА МУ МИСЛЯТ...НЯМА ОТТЪРВАНЕ ОТ ТАЗИ НАПАСТ....
  • 4 Брат Румен Ралчев

    1 1 Отговор
    Аз ще кажа на братята в Германия.
  • 5 Аз Кочо

    4 1 Отговор
    Продължават да ви облъчват с тъпотии за неисрово търсене на имоти, а по цял свят и тук търсенето се срива а на много места има и срив в цените от порядъка на 10 до 30 процента
  • 6 морски

    2 0 Отговор
    и по морето - голямо търсене, миналия месец някакъв се обадил в агенцията да пита къде е пътя за напускане на Бантутвистан
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.