Last news in Fakti

17 Септември, 2003 00:00 746 0

Новини

  • около-
  • варна-
  • коридор-
  • софия-
  • страните-
  • правителството-
  • товари-
  • конкурс-
  • съобщи-
  • които-
  • кредитиране-
  • момента-
  • топлофикация-
  • членки-
  • абонати-
  • маршрутни-
  • вичеконте-
  • министър-
  • комисията-
  • таксита-
  • общините-
  • мисии-
  • места-
  • улици-
  • министерството-
  • съвет-
  • дългосро
Подготвя се Законопроект за общинското кредитиране
До януари ще бъде подготвен законопроект за общинското кредитиране, който в момента се подготвя от работна група, съобщи БНТ. Целта е чрез него общините да бъдат стимулирани да привличат допълнителни средства, с които да решават дългосрочни програми на съответните населени места. Към момента има възможности за общинско кредитиране, но те не са ясно определени със законодателна уредба. Това коментира шефът на Дирекция "Финанси на общините" в Министерството на финансите Бойко Георгиев. "Значи целта на този закон е да накараме общините, за да създадем условия да започнат да ползват свободния кредитен ресурс в страната и с това на практика да подпомогнат централната изпълнителна власт в решаването на проблеми с инфраструктурата, с разкриването на нови работни места", каза още Бойко Георгиев. Законът за общинско кредитиране ще дефинира както възможностите на кметствата да получават дългосрочни кредити, така и ангажиментите на банковите институции към тях. По този начин общините ще могат да ползват дълговия инструмент за свои дългосрочни капиталови програми. Работната група, която подготвя закона, ще го предостави за съгласуване и от страна на банките.

СОС отмени решението си за освобождаване на движението по улици около дипломатическите мисии
Столичният общински съвет отмени решението си за освобождаване на движението по няколко улици в София около посолства и дипломатически мисии, съобщи БНР. Улиците бяха разрешени за движение в понеделник, но е получено официално писмо от Националната служба "Сигурност", в което се посочва, че все още не е премахната опасността от инциденти около сградите на посолствата и затова се налага улиците край тях да бъдат затворени.
Общинският съвет реши да бъде обявен в най-кратък срок нов конкурс за маршрутните линии в София.

Изграждане на зърнен терминал за 33 млн. долара край Варна е залегнало в стратегията на МТС
Изграждането на зърнен терминал за 33 млн. долара край Варна до 2 години и половина е залегнало в работния вариант на Националната морска стратегия, изработена от Министерството на транспорта и съобщенията, съобщи varnapool. За строителни работи ще са нужни 16.5 млн. щ.д., очаква се към 2020 г. новият порт да достигне товаропоток от 1 850 хил. т годишно. Съоръжението, което се предвижда да бъде дислоцирано на северния бряг на Варненското езеро, ще заема 52 дка площ.Кейовата естакада ще има монтирани по два броя гумено-лентови транспортьори с производителност над 600 т/ч всеки, предвидено и е авторазтоварище и жпразтоварище, свързани с републиканската пътна и жп мрежи. В цената е включен и строеж на силозен склад с обем 120 000 т.
Новата мощност би създала възможности за поемане на основния товарооборот на зърнени храни и "освобождаване" на пристанище "Варна-Изток", смятат експертите. Съоръжението ще обслужва кораби от по 50 000-60 000 тона. В изготвената от министерството на транспорта морска стратегия обаче не е посочен източникът на финансиране на строежа.
Сега "Пристанище Варна" ЕАД разполага с 35 корабни места с обща дължина около 6400 линейни метра. Портът има 66 портални кранове и около 400 броя различна корабна, тилова и складова пристанищна механизация.
"Пристанище Варна" в момента включва териториално обособените пристанища "Варна-Изток", "Варна-Запад" и в Балчик. Кейовите стени на пристанището на ТЕЦ-Варна, също са включени в капитала на търговското дружество, но дейността се извършва от НЕК. Предстои постепенното отдаване на тези мощности на концесия.Обработените през последните години товаропотоци имат относително постоянна структура. Около 72-74 % насипни товари, 8-10% наливни товари, 10-11 % генерални товари и 8-9 % товари в контейнери.

При решения за бъдещето на АЕЦ на страните-кандидатки за ЕС да се прилагат критерии, като за страните-членки
При дискусиите за съдбата на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" Европейският съюз би трябвало да вземе предвид изводите направени вече от Международната агенция по атомна енергия и Световната асоциация на ядрените оператори, че тези реактори са безопасни. Това е заключението на експертите от Британската асоциация на ядрената индустрия и от Българския атомен форум, след проведената миналата седмица в Бристол среща, предаде БНР. Резултатите от всички проведени до момента мисии на международните ядрени организации показват, че 3 и 4 блок на централата отговарят на световните изисквания за ядрена безопасност и добрите международни практики. В позицията е записано също, че при вземане на решения за бъдещето на атомните централи на страните-кандидати Европейският съюз трябва да прилага същите критерии, като тези за централите на страните-членки.

"Топлофикация" принудително ще спира топлоподаването на абонати-длъжници
Мерките към неплатилите абонати на "Топлофикация" ще са принудително спиране на топлоподаването и друга мярка е обръщане към съдия-изпълнител или Софийския районен съд за завеждане на дело за връщането на тези суми.
Това коментира началникът на отдел "Развитие, автоматизация, ефективност на топлопреносната мрежа" в "Топлофикация" Петър Петров в предаването на М САТ "Утро с М САТ". Той уточни, че тези мерки се предприемат за абонати с неплатени сметки до два месеца след изтичане на срока за плащане.
"Предстои да се усвоят около 15 милиона евро за ремонти по преносните мрежи", коментира още Петър Петров.

Ще има нов конкурс за маршрутните таксита в София
На тържественото си заседание днес Столичният общински съвет взе решение за нов конкурс за маршрутните таксита в София, съобщи Дарик радио. Днес, 17 септември, е празникът на столицата.
Спешното стартиране на новата процедура бе гласувано по искане на комисията по транспорт. След анализ на общинските съветници във връзка със зачестилите инциденти с маршрутни таксита по софийските улици бе решено да се прекрати сегашната процедура по възлагане на обществен превоз на пътници по допълнителните маршрутни линии и да започне нов конкурс.
Комисията определя като критична точка в допълнителните маршрутни превози продължителното отлагане на и без това закъснялото провеждане на конкурсите. Това пряко води до негативните явления вследствие на продължителната експлоатация и изчерпването на ресурса на автобусите. Създава се сериозна заплаха за сигурността на осъществяваните превози и безопасността на пътниците, се казва в становището на комисията.
Съветниците наградиха със специални плакети от името на постоянната комисия за децата, младежта и спорта учениците, спечелили призови места на световната олимпиада по математика и българския отбор, спечелил в олимпиадата на градовете.

Ахилесовата пета на Коридор 8 е участието на държави извън ЕС,е заявил италиански министър
Ахилесовата пета на паневропейският Коридор 8 е в това, че наред с Италия в него са включени държави като България, Албания, Македония и отчасти Румъния, които не са членки на Съюза, което отлага проектирането му, е заявил италианският министър на инфраструктурите Гиудо Вичеконте, предаде италианската агенция ANSA. Наред с това министър Вичеконте е изтъкнал, че " Коридор 8 е част от абсолютните приоритети на италианското правителство, което прави всичко възможно да сроковете за неговото проектиране". Като се позова на някои обвинения от страна на опозицията, според които правителството напълно е изоставило проекта, Вичеконте уточни, че докато неотдавна "Коридор 8 е бил философска концепция за правителството на Берлускони, сега той е станал приоритет за правителството " . " Фактът, че Коридор 8 заема трето място в приоритетите на правителството не означава, че той е на трето място по значение, а че е част от много неща, които засягат териториални въпроси на няколко държави", е изтъкнал министърът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА