Last news in Fakti

18 Септември, 2003 00:00 655 0

Новини

  • българия-
  • банка-
  • години-
  • световната-
  • велчев-
  • съобщи-
  • министър-
  • бъдат-
  • проекти-
  • среда-
  • които-
  • долара-
  • между-
  • директор-
  • воркинк-
  • много-
  • развитие-
  • околната-
  • спортно-
  • работа-
  • комплекс-
  • турция-
  • година-
  • протопапас-
  • строителство-
  • незаконното-
  • помощта-
  • следващите
МБВР отпуска 7 млн. долара за рехабилитация на "Топлофикация-Перник"
"Топлофикация-Перник" получава 7 млн. долара от Международната банка за възстановяване и развитие според споразумение, одобрено от министрите на днешното им заседание, съобщи пресцентърът на правителството. Стойността на проекта по предварителна експертна оценка възлиза на 13 667 000 долара, от които 7 млн. долара са заем от кредитната институция, а 6,6 млн. са местно финансиране.

Изграждането на спортно-туристическия комплекс "Сютка" не гарантира опазването на околната среда
На свое заседание днес Висшият експертен екологичен съвет реши да предложи на министъра на околната среда и водите да не съгласува Общия устройствен план на Високопланински спортно-туристически комплекс "Сютка", съобщават от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. Някои от мотивите за решението са, че предоставената информация не е достатъчно пълна по отношение състоянието на околната среда. Не се гарантира в достатъчна степен предпазването от замърсяване на подземните води и почви. Изгражданото и експлоатацията на обекта ще доведе до нарушаване на екосистемите. В заключение се казва, че в намерението за развитие на високопланински спортно-туристически комплекс не са отчетени възможностите на средата за развитие и на други алтернативни форми на туризъм, приоритетни за района и свързани с по-малка пряка намеса в природната среда.

350 000 лв. са отпуснати за възстановяването на потъваща 7-етажна сграда в центъра на Русе
350 000 лв. е отпуснала държавата за възстановяването на потъващата и отклоняващата се от основите си 7-етажна сграда в центъра на Русе, на ул. "Ангел Кънчев"№1, съобщи Региана ТВ. Неправомерно построена през 60-те години заради амбицията да е един от първите небостъргачи в Русе, сградата, помещаваща администрациите на няколко държавни институции се отклонявала последователно подобно на кулата в Пиза и достигнала рекордните 40 см от основата до върха си. Причина за отклонението е близо 40% льос в основите й, където почвата в момента с консистенцията на рядка кал. Дефектът е резултат от конструктивни недостатъци и несъобразената й височина с особеностите на русенския льос, съобщи областния управител. До края на годината ще започне пилотното укрепване на земната основа, допълни той.

Проекти в областта на пътната инфраструктура са приоритетни за България, заяви министър Велчев пред представителите на СБ
Министърът на финансите Милен Велчев се срещна с досегашния Директор за България в Световната банка Андрю Воркинк и с неговия приемник на поста Ананд Сетх, съобщиха от пресцентъра на Министерство на финансите. На срещата бяха обсъдени продължаващата подкрепа на Световната банка (СБ) за програмата на българското правителство, целяща да стимулира икономическия растеж в страната ни и да помогне за повишаването на жизнения стандарт на населението. Министър Велчев и представителите на Световната банка разговаряха за настоящите проекти на институцията в сътрудничеството й с България и за акцентите в това сътрудничество през следващите няколко години. Според министър Велчев един от важните приоритети е помощта, която бихме могли да получим от Световната банка за бъдещи инвестиционни проекти и по-конкретно - помощта по проекти в областта на пътната инфраструктура. Много от големите проекти за изграждане на магистрали предстоят през следващите години, част от които са започнати и могат да бъдат изпълнени с помощта на СБ. През следващите месеци предстоят обсъждания на различни възможности за съвместната работа на България и Световната банка, каза след срещата министър Велчев. Той благодари на Андрю Воркинк за ползотворната съвместна работа през изминалите години. "Взаимоотношенията с международните финансови институции, които често не се много леки, работата с Вас беше удоволствие", каза министър Велчев. Андрю Воркинк благодари на министъра и заяви, че за него отношенията между България и Световната банка, като и тези между Министерство на финансите и Световната банка, са модел за партньорство в общата цел за развитието на България. Той каза, че през петте години работа с България е имал възможност да наблюдава промени, които са в полза на населението на страната - стабилна икономика, стабилна банкова система, драматичен спад в нивото на безработицата през последните две години, премахване на инфлацията, която беше голям проблем преди 5 години, увеличаване на доходите и голям икономически растеж в цялата българска икономика. "За мен бе чест да бъда част от това развитие на България през последните пет години, желая успех на страната и в бъдеще. Аз ще продължа да следя развитието на България от новата си позиция в Анкара, където заминавам като директор в Световната банка за Турция. Една силна България ще е в помощ и подкрепа на Турция, а една силна Турция - в помощ и подкрепа на България", заяви Воркинк. Министърът подари на бившия директор за България в Световната банка икона на Св. Николай Чудотворец, който е покровител на банкерите и му изказа своята благодарност за ролята му на покровител на България пред Световната банка. На новия директор за България в СБ министър Велчев подари илюстрована история на България на английски език, която да му помогне да опознае културата и традициите на нашата страна.

570 хил. лв. са отпуснати за ремонт на четвъртокласните пътища в област Монтана
570 хил. лв. от държавния бюджет са отпуснати през тази година за ремонт на четвъртокласните пътища в област Монтана, съобщи БНР. Вече е гарантирано продължаването на работата по построяването на път между селата Медковец и Брусарци, за което общинските центрове получават по 40 хил. лв. Толкова ще получи и община Чипровци. Близо 100 хил. лв. са предвидени за община Берковица за доизграждане на пътя до хижа "Кон". Парите трябва да бъдат изразходвани до края на ноември тази година, а неусвоените средства ще бъдат върнати обратно в бюджета.

Магистратите няма да носят наказателна и гражданска отговорност за служебните си действия
В рамките на един час, без сериозни спорове, народните представители приеха на второ четене промените в Конституцията, свързани с реформите в съдебната власт, съобщи БНР. Магистратите няма да носят наказателна и гражданска отговорност за служебните си действия и за постановените от тях актове. Този имунитет обаче отпада, ако са извършили умишлено престъпление от общ характер.
Депутатите приеха още, че срещу съдиите, прокурорите и следователите не може да бъде повдигано обвинение или да бъдат задържани за извършено тежко престъпление без разрешение от Висшия съдебен съвет. За да може срещу магистрат да бъде повдигнато обвинение или той да бъде задържан, е необходимо съгласието най-малко на една пета от членовете на съвета. От март следващата година административните ръководители в съдебната власт ще бъдат назначавани от Висшия съдебен съвет за срок от пет години. Това обаче не се отнася до главния прокурор и за председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд. Административните ръководители, които са заемала съответната ръководна длъжност повече от пет години могат да бъдат назначавани само за още един мандат. Процедурата за приемане на промените в Конституцията не завършва с това. Тя изисква да има и трето гласуване, което ще бъде поименно и ще се проведе вероятно в четвъртък следващата седмица по думите на заместник-председателя на НС Камелия Касабова.

Гръцкото правителство иска да уреди въпроса с незаконното строителство
Гръцкото правителство одобри предложение за закон, имащ за цел да регулира незаконното строителство, предаде АФП. За това съобщи говорителят на правителството Христос Протопапас по време на пресконференция. Протопапас поясни, че става дума за "мярка взета от хуманитарни съображения". Поради липсата на държавен кадастър и на картография на горите, незаконното строителство, което засяга повече от 200 000 постройки издигнати на територията на цялата страна е много разпространено в Гърция и е в основата на много пожари. Христос Протопапас съобщи, че правителството ще доставя вода и електричество до тези сгради в продължение на три години до тяхното узаконяване. Според гръцката преса узаконяването на незаконните постройки ще струва на техните собственици между 6 000 и 30 000 евро, което е значителен приход за държавния бюджет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА