Last news in Fakti

23 Септември, 2003 00:00 709 0

Новини

  • година-
  • българия-
  • софия-
  • пловдив-
  • електроенергия-
  • банки-
  • съобщи-
  • които-
  • според-
  • нейков-
  • около-
  • беремски-
  • председател-
  • страната-
  • радио-
  • между-
  • движението-
  • събрание-
  • киловатчаса-
  • милиона-
  • мегаватчаса-
  • годината-
  • съвет-
  • търговските-
  • кредитите-
  • нарастване-
  • изн
На 24 септември парламентът ще гласува на трето четене промените в Конституцията
Народното събрание чрез поименно гласуване ще приеме на трето четене промените в Конституцията, свързани с реформата в съдебната система утре от 11.00 часа, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
Заместник-председателят на НС и председател на Временната комисия за промени в Конституцията Камелия Касабова ще представи в пленарна зала доклада на комисията за третото гласуване на Закона за изменение и допълнение на Основния закон на Република България. Изказвания ще направят лидерите на парламентарно представените политически сили. Процедурата предвижда поименно гласуване на законопроекта в цялост от всеки един от народните представители.
На заседанието, което ще се излъчва пряко по БНТ и БНР, ще присъстват президентът Георги Първанов, министър-председателят Симеон Сакскобургготски и членовете на министерския съвет, членовете на Конституционния съд, членовете на ВСС и висши магистрати.

Росен Владимиров е кандидатът за кмет на София на ДПС, потвърдиха от движението
Областният управител на София Росен Владимиров е кандидатът за кмет на София на ДПС, съобщиха за Агенция "Фокус" източници от движението. Решението е било взето на днешното заседание на Централното оперативно бюро на ДПС. Официално кандидатурата на Владимиров ще бъде оповестена в четвъртък, когато ръководството на движението ще одобри и останалите кандидатури.

Пловдив ще има нова многофункционална спортна зала
За първи път Пловдив има реален шанс за построяването на многофункционална спортна зала с 5000 седящи места, съобщи кметът на града д-р Иван Чомаков, цитиран от Инфо радио, след срещата си с архитект Красимир Кунев, автор на проекта. Общината предоставя собствен терен от 36 дка. Върху него сега се намира зала "Академик", чиято сграда ще бъде използвана и при строителството на новата зала. Проектът е на стойност 15 000 000 лв., а финансиране ще се търси със заем от банки и от държавата, уточни кметът. Според него строителството може да започне в средата на следващата година и след 1 година залата да бъде завършена.

Ромски семейства от Пловдив ще се настанят в луксозни еднофамилни къщи
15 ромски семейства от Пловдив, които от миналата зима живеят във фургони, защото домовете им бяха съборени, ще бъдат настанени първи в новопостроените луксозни еднофамилни къщи в "Шекер махала", съобщи Инфо радио. Напълно готови са 18 от всички 84 къщи. Първата част от проекта на стойност 5,5 млн. евро се финансира от държавата и със заем от Европейската банка за възстановяване и развитие. Очаква се първите новодомци да се настанят в края на септември и началото на октомври, съобщи областният управител на Пловдив Гьока Хаджипетров. Той допълни, че ако държавата финансира и втората част от проекта, ще бъде отделен терен за построяване на къщи извън ромския квартал "Столипиново", а условието за настаняване в тях ще бъдат прецизирани.

Висшият съдебен съвет не избра нов председател на Върховния административен съд
министърът на правосъдието Антон Станков съобщи, че и в двата, проведени един след друг тура на гласуването, нов председател на Върховния административен съд не е бил избран заради липсата на необходимия брой от 17 гласа, които да подкрепят една от кандидатурите, предаде БНР. На балотажа са се явили Георги Марков и Александър Арабаджиев. Марков е събрал 10 гласа, а Арабаджиев - 3, уточни министърът на правосъдието. 11 са били недействителните гласове.

Строителни предприемачи от България и Турция обсъдиха възможностите за сътрудничество
По инициатива на Сдружение "Балкански изселници" Русенската стопанска камара и Русенската строителна камара 87 предприемачи и проектанти от Русе, Търговище, Шумен, Плевен, София, Пловдив и Кърджали посетиха изложението "Строителство и живот" в гр. Бурса, Турция, информираха от БСК. Българските бизнесмени проведоха срещи с представители на Камарата на архитектите и Камарата на строителните предприемачи на града, като беше обменена информация за условията и хода на инвестиционния процес в двете страни.

Стартира нова процедура за продажба на 75% от Варненската корабостроителница
Параходство "Български морски флот" откри новата процедура за продажба на 75% от Варненската корабостроителница, съобщи Дарик радио. Параходство "Български морски флот" публикува в сайта си проектодоговора и условията пред кандидат-инвеститорите. Според договора от инвеститора се изисква пълна бизнес програма за развитие на корабостроителницата, но в него липсва изискване за минимални инвестиции. За период от три години не може да се продава повече от 15% от активите на корабния завод, освен с единодушно решение на Общото събрание, пише в документа.

АФП: Закъсняват инспекциите на ЕС в АЕЦ Козлодуй
Българското министерство на енергетиката припомни ,че експертите от ЕС закъсняват с инспектирането на единствената атомна централа на страната, особено като се има предвид, че за София това е ключов момент от предприсъединителните преговори, предаде АФП. ЕС смята за опасни четирите стари реактора на АЕЦ Козлодуй, която разполага с още два по-модерни реактора с капацитет от по 1 000 мегавата. "Ние сме обезпокоени от липсата на яснота за датата и целите" на експертната мисия, която е предвидена на базата на споразумение с ЕС във връзка с присъединяването", заяви главният секретар на министерство на енергетиката Славчо Нейков. В хода на преговорите с ЕС, чийто член се надява да стане през 2007 година, България прие през 2006 година за закрие два стари реактора от по 440 мегавата, независимо от това, че те бяха модернизирани. Едновременно с това София получи уверението, че ЕС ще се ангажира за изпрати свои експерти през 2003 година, които да се уверят в надеждността на реакторите, надявайки да поднови преговорите с ЕС по глава "Енергетика" при положение, че резултатите от проверката се окажат положителни. "За България е много важно да разполага с резултатите от мисията на ЕС, с цел да ги използва по време на преговорите, които трябва да приключат в края на 2004 година", поясни Нейков. "Ако тази мисия все пак е организирана, ние се питаме какви ще бъдат нейните цели . Искат ли експертите наистина да се запознаят със състоянието на трети и четвърти реактор или имат други цели?", попита Нейков. България, която през настоящата година трябва да изнесе 5 милиона киловатчаса електроенергия е основен доставчик на електроенергия на Балканите, припомни Нейков. През 2001 година страната е изнесла 6,79 милиона киловатчаса електроенергия , а през 2002 година 55,9 милиона киловатчаса електроенергия, от които 55,9% за Турция, 9,2% за Гърция, 9,4% за Сърбия, 8,6% за Косово и още толкова за Албания. През юли 2003 година България е задоволила между 90% и 95% от нуждите от внос на електроенергия на Балканите.

НЕК предвижда да изнесе около 5 млн. мегаватчаса ток до края на годината
НЕК предвижда да изнесе около 5 млн. мегаватчаса ток до края на годината, заяви Мария Генчева, началник Управление "Търговия" в НЕК, цитирана от БНР. Този износ е с около 1 млн. мегаватчаса по-малък от миналата година, но от началото на годината страната разполага с 880-мегават инсталирана мощност след спиране на 1-и и 2-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Генчева обясни, че в последните два месеца НЕК покрива около 95 % от износа на електроенергия в региона. Според нея ако дефицитът в региона се запази, износът ни няма да остане такъв, тъй като през зимния период вътрешното потребление на ток нараства почти два пъти.

Темпът на нарастване на кредитите на търговските банки е между 20% и 25%
Темпът на нарастване на кредитите на търговските банки е между 20- 25%, което е само два пъти повече отколкото в Централна Европа, каза в предаването "Портфейл" по Дарик радио Румен Беремски, председател на Управителния съвет на банка "Биохим". Беремски коментира опасенията на Международния валутен фонд за темповете на нарастване на кредитите на търговските банки.
"Аз бих приел това, което казва МВФ като напомняне, но не като червена светлина", посочи Беремски. Според него големите банки имат добър опит по отношение на корпоративните клиенти, докато навлизането в кредитирането на дребно е ново за страната и няма достатъчно статистическа информация какво ще бъде поведението на потребителите на дребно и на физическите лица като кредитополучатели и връщащи кредити. В България няма едно кредитно бюро, което да може да даде референции за потенциални клиенти, какъв е техният рисков профил, отбеляза още Румен Беремски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА