Last news in Fakti

2 Октомври, 2003 00:00 606 0

Новини

  • холдинг-
  • софия-
  • булгартабак-
  • венчърс-
  • съвет-
  • сделката-
  • съобщи-
  • дружества-
  • система-
  • владимиров-
  • венчърс-
  • проверка-
  • листата-
  • росен-
  • европейската-
  • финансирането-
  • партньорска-
  • столицата-
  • комисия-
  • очаква-
  • управление-
  • министерство-
  • стойност-
  • допълни-
  • писмо-
  • про
"Вива Венчърс" е изпратила трето писмо до АП в потвърждение на готовността си да сключи сделката за БТК
"Вива Венчърс" е изпратила писмо до Агенцията за приватизация на 29 септември, с което потвърждава готовността си да сключи сделката за БТК, съобщиха от Марк Комюникейшънс. Това е третото писмо, което "Вива Венчърс" официално изпраща до АП с молба да бъде определена дата за подписване на договор за продажбата на БТК. Другите две писма са изпратени на 18 август и на 3 септември.
Законността на Вива Венчърс като купувач на БТК беше потвърдена няколко пъти от върховни инстанции в България. Петчленният състав на ВАС потвърди наличието на мълчаливо одобрение на сделката за БТК с Вива Венчърс, като потвърди определението на тричленен състав на ВАС.
"Загрижени сме от необяснимото забавяне в насрочването на дата за подписване на договора за БТК", коментира Кристиан Мрук, директор в Адвент Интернешънъл, компанията собственик на "Вива Венчърс". "Информациите, че изтичане на срок на банкова гаранция може да попречи на сключването на сделката са неоснователни. Вива Венчърс е изпълнила всички законови изисквания по сделката, а допълнителното ненужно забавяне продължава да е във вреда на бъдещото развитие на БТК", допълни Кристиан Мрук.
Общият финансов ефект от сделка за БТК с Вива Венчърс надвишава 1,2 млрд. евро. Тази сума включва цена от 280 млн. евро, вкл. 50 млн. евро увеличение на капитала на БТК, инвестиции от 700 млн. евро, 70 млн. евро за рефинансиране на гаранциите по вземанията на БТК, силна социална програма на стойност 45 млн. евро, клоу бек споразумение, средства за съоръженията на Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната и отказ от дивидента за 2002 г. в полза на държавата, се казва още в съобщението на "Вива Венчърс".

"Булгартабак холдинг" ще бъде продаван от Надзорен съвет
Кабинетът прие проекта за стратегия на "Булгартабак Холдинг", съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката. Проектът на стратегия предлага основните цели на приватизацията на дружествата от групата на "Булгартабак Холдинг" АД, да бъдат привличане на стратегически инвеститори с цел отправяне на положително послание към инвеститорите и обществеността чрез реализация на знакови и големи приватизационни сделки, както и осигуряване на максимални парични постъпления в бюджета. Процедурите за продажба, договорите и сключването на сделките ще се одобряват от Надзорния съвет на холдинга.
Проектът не предвижда и не налага използване на бюджетни средства. В проектът като цел е вписано и осъществяването на дългосрочна социална подкрепа на заетите в отрасъла и гарантиране на ефективност на държавната помощ, както и запазване на определено ниво на заетост в приватизираните дружества в съответствие с предложената бизнес-програма. Съществуващата структура на холдинга е неефективна за бъдещото му развитие и би поставила редица трудности пред приватизационните процедури. Необходимо е преструктуриране на "Булгартабак - холдинг" АД, в две направления - оптимизиране начина на вземане на решения в рамките на "Булгартабак - холдинг" АД и рационализиране на взаимоотношенията "холдинг" - дъщерни дружества, с оглед осъществяване на приватизационните процедури; оптимизиране на дейността на компаниите, оздравяване или закриване на проблемни предприятия. Възприема се двустепенна система на управление на "Булгартабак - холдинг" АД - Надзорен съвет и Управителен съвет.
Надзорният съвет ще включва министри или заместник-министри, осигуряващи политическата ангажираност и подкрепа към процеса. Важен елемент от стратегията за приватизация е преструктуриране на предприятията с цел подготовка и извършване на приватизацията им. Общото събрание на акционерите ще овласти управителните органи на "Булгартабак - холдинг" АД да извършват продажба на акциите си в дъщерните дружества. В зависимост от целите на стратегията, извършеният маркетинг и спецификата на отделните дружества, те ще се продават чрез методите на конкурс, търг, конкурс, който приключва с търг относно елемента цена и чрез публично предлагане на акции на борсата.

Започва изграждането на нова водопроводна и канализационна система в Шумен
От началото на следващата седмица започва изграждането на нова водопроводна и канализационна система по шуменски улици, съобщи телевизия "Вариант 6", като се позова на информация от пресцентъра на Община Шумен. По ул."Акация" ще бъде построен 360 метра нов водопровод, от който ще получават питейна вода 51 домакинства. На ул."Втора" ще бъде положена нова канализационна система с дължина 120 метра, към която ще се свържат 12 жилищни сгради. Общата стойност на двата обекта е над 40 хиляди лева, а основен изпълнител е фирма "Аква - Шумен"ЕООД, спечелила открития конкурс по Закона за обществените поръчки. Община Шумен предвижда обектите да бъдат завършени в края на октомври. От началото на годината досега за изграждане на водопроводни и канализационни мрежи от общинския бюджет са заделени над 160 000 лева.

"Да управляваме столицата с разум" е посланието на ДПС в София
"Да управляваме столицата с разум" е посланието на ДПС в София, съобщи БНР. Движението откри официално предизборния щаб на своя кандидат за кмет Росен Владимиров и листата за общински съветници с водач проф. Минчо Семов. "Гласувайте с листата на ДПС в София", призова лидерът на движението Ахмед Доган. "Росен Владимиров и листата на ДПС са новата формула за управление на София", допълни Ахмед Доган. Нашата листа е респектираща и нашата формула за управление на столицата е европейска и модерна, заяви още лидерът на ДПС. Росен Владимиров обясни, че ДПС залага на бъдещето, защото формулата, която предвижда за управлението на София е до 2007г. "Темите са свързани с приоритетите на държавата, с това че ние сме в управлението на страната", допълни Владимиров. Според проф. Минчо Семов трябва да се търси нов тип кмет, който не е партиец и мисли повече за софиянци и за София.

Европейската комисия одобри финансирането на железопътна линия Атина - София
Европейската комисия одобри финансирането на железопътните линии, които ще свързват Атина със София и Каламбака с Каламата, с междинни гари Козани, Янина, Игуменица, Агринио и Андирио, предаде МПА.
Това решение на ЕК се счита за голям гръцки успех, защото е взето след интензивни дипломатически и политически контакти с участието на гръцкото министерство на транспорта и след продължителни преговори с компетентните служби от общността. Строежът на железопътните линии ще завърши поетапно до 2012 година. Комисията е решила да включи в списъка и автомагистралата Промахона-София, както и морския коридор Йонийско море-Адриатическо море-Кипър. ЕК е препоръчала на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на ЕС да увеличат финансирането на пограничните обекти от трансевропейската транспортна мрежа от 10% на 30% от общата стойност на отпусканата европейска помощ.

Очаква се на 8-ми октомври да бъде определена дата за партньорска проверка в АЕЦ Козлодуй
Определянето на конкретна дата за партньорска проверка в АЕЦ Козлодуй се очаква да стане на 8-ми октомври, съобщи министърът на енергетиката и енергийните ресурси Милко Ковачев, цитиран от БНР. На тази дата ще заседава Групата по ядрени въпроси на Европейската комисия и тогава се очаква да бъде обсъден проблемът с българските ядрени реактори, както и да се назначи дата за партньорска проверка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА