Last news in Fakti

10 Октомври, 2003 00:00 550 0

Концепция за архитектурните паметници иска Надежда Михайлова

  • софия-
  • паметници-
  • културата-
  • михайлова-
  • съвет-
  • къщата-
  • международния-
  • паметниците-
  • надежда-
  • кандидатът-
  • международния съвет-
  • надежда михайлова
Кандидатът на СДС за кмет на София Надежда Михайлова посочи, че трябва да се актуализира списъкът на паметниците на културата в София и да се изготви стратегия за архитектурните паметници в столицата. Лидерът на синята партия се срещна разговаря в къщата-музей "Иван Вазов" с български специалисти от Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места и от Международния съвет на музеите.

"София се намира на кръстопът на културни маршрути и затова проблемите, свързани с културните паметници не трябва да се решават локално", отбеляза архитект Тодор Кръстев от Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места. "Градът има изключителен потенциал, интересни са пластовете от различни епохи, има плурализъм в архитектурата", добави той. Според арх. Тодор Кръстев досега се е игнорирала периферията на града, където е културното наследство на София и не е използван потенциалът на т. нар. Софийска Света гора.

Той сподели с Надежда Михайлова и идеята за създаване на етноселище между софийските села Балша и Кътина. Той отбеляза, че организацията, в която членува, работи приоритетно за спасяване на културни паметници в България.

В отговор на въпрос кандидатът на СДС за столичен кмет каза, че в Столична община може да бъде създадена дирекция, която със съдействието на неправителствени организации да следи за качеството на реставрацията на културните паметници в София.

Директорът на Националния политехнически музей Александър Вълчев каза, че в София има 36 музея. Той запозна Надежда Михайлова с пропуските в законодателството и проблемите, свързани с работата на музеите в страната.

Лидерът на СДС разгледа "Ранновизантийски църковен комплекс" в квартал "Лозенец" и бившата "Захарна фабрика", която е комплекс със статут на национален паметник на културата. "Необходима е цялостна концепция за запазване на културното наследство на столицата", заяви Михайлова. "Ще проуча собствеността и в рамките на възможностите ще поискам от общината да поеме грижата за бившата Захарна фабрика", добави тя.

Кандидатът на СДС за кмет на София разгледа и къщата на Димитър Яблански в центъра на града. "Къщата е национален паметник, в момента неин собственик е частна фирма, която не полага грижи и изчаква сградата да започне да се руши, за да получи разрешение за строеж на административна сграда", съобщи кметът на район "Средец" Иван Сотиров. "Това е било предотвратено с решение на Столичния общински съвет от 16 юни 2003 година", допълни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА