15 Октомври, 2003 00:00 540 0

Стоян Александров иска да направи от столицата международен кръстопът

  • александров-
  • софия
Реализиране на 10 приоритетни проекта за София на стойност 1 млрд. евро предвижда кандидат-кметът на левицата за столицата Стоян Александров при представянето на програмата си за управление "4 г. за София", разработена с помощта на 120 специалисти.

Сред 10-те приоритетни проекта са: "София - международен кръстопът", "Витоша и зимните олимпийски игри", "Културно-историческо наследство", "Хидропарк Искър", "Софийската балнеология и минералните води", "Студентският град - уникален академичен комплекс", "Жилищните комплекси - атрактивно място за обитаване", "Столичният център - лицето на България". Александров има и идея да въведе различни такси за влизане с автомобили в София.

Финансирането на тези проекти щяло да дойде от външни източници - предприсъединителни и инвестиционни фондове с преобладаващо чуждо участие. "Преговаряме с US компании и се надявам между първи и втори тур да представя идеите им за фондовете и за ресурса, който може да бъде привлечен", съобщи Александров. Той смята още, че пари могат да дойдат и от подобряване работата на общинските предприятия и управлението на общинската собственост. За пример даде фирмата "Паркинги и гаражи", отчела за 1992 г. 3 млн. постъпления и 300 000 лв. печалба. "А разчетите показват, че тя трябва да носи 28-29 млн. приходи, от които чистата печалба е 18-20 млн. Разбирате за какви резерви става въпрос", каза Александров. Той се ангажира с изготвянето на закон за София, според който Студентският град има спецстатут. Банкерът прегръща референдума като път за решаване на важни за София въпроси. "Например ако стана градоначалник, ще се допитам до хората в отделните райони кой да им стане кмет", обеща той.

Александров ще напише в първите месеци след влизането си в кметството публичен доклад за начина на управление на търговските дружества с общинско участие през последните 4 г. Той обеща още да построи приюти за малтретирани жени и нови подземни и надземни паркинги, да премахне "паяците" и да установи контрол със стикери; да санира панелките, да рекултивира сметището в Суходол и да изгради завод за твърди отпадъци. Във всяко столично училище ще има компютърни и Интернет кабинети, зъболекар и лекар, ще има нови спортни и детски площадки, зарече се левият кандидат-кмет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА