15 Октомври, 2003 00:00 435 0

Здравната каса харчи пари за имоти

  • душков-
  • здравната-
  • ремонт-
  • метър-
  • директорът-
  • петров-
  • здравната каса-
  • каза душков
Здравната каса харчи милиони левове за имоти. Тя купува складове и плаща ремонти по невъобразимо високи цени. Фактите съобщи конфедералният секретар на "Подкрепа" Евгени Душков, член на управителния съвет на НЗОК.

, Директорът на касата Димитър Петров иска да купи сграда в пловдивското село Калековец по 460 лв. квадратния метър. Тя ще се използва за склад на архиви и подлежи на основен ремонт, за който трябва да се плаща отделно. За сравнение 200 квадрата къща за ремонт в Пловдив плюс 360 квадрата двор струва 30 000 долара. Това прави под 200 лв. за квадрат. Обяснението беше, че нямало други подходящи сгради, каза Душков.

Здравната каса възнамерява да купи за архивохранилища още 4-5 сгради в други райони. В тях ще се събират купищата отчети, които лекари и болници пращат ежемесечно на НЗОК. За да се превозват бумагите, касата е предвидила и около 150 000 лв. за лекотоварни коли, каза Душков.

Районната каса в Пловдив пък трябвало да се премести в нова сграда. Директорът на НЗОК Петров предложил да се купи имот за 980 лв. кв. метър, но управата отхвърлила идеята. Ще се обяви търг по Закона за обществените поръчки, обеща Душков.900 000 лв. е дала от 2000 г. насам здравната каса за ремонт на сградата на районната каса в Сливен, съобщи още той. А РЗОК се помещава там под наем. Въпросът бил разгледан на заседанието на управата в понеделник, тъй като собственикът на сградата - Научно-техническият съюз в Сливен, поискал да вдигне наема от 3 лв. на кв. метър без ДДС на 15 лв. Решението било отложено.

4 млн. лв. предвижда проектобюджетът на НЗОК за капиталови разходи за догодина, каза Душков. За 2003 г. това перо беше 3.5 млн. лв. Понеже не достигаха пари, почти 1.5 млн. лв. от тях бяха прехвърлени за лекарства. От останалите до 30 септември са усвоени 55 000 лева.

От здравната каса отказаха подробности за бъдещите си капиталови разходи, тъй като това не бил окончателният вариант на бюджета. Директорът на НЗОК Димитър Петров и шефът на УС на НЗОК Кирил Ананиев, който е и зам.-министър на финансите, не бяха открити за коментар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА