25 Април, 2023 07:56 1 800 9

При избора на нов дом на везната седят духовност и его

  • имот-
  • дом-
  • емил кука-
  • захари мерджанов

Добрите интериорни дизайнери помагат на човек да открие себе си

При избора на нов дом на везната седят духовност и его - 1

Тандемът Зик - Зак oт инж. Емил Кука и арх. Захари Мерджанов налага иновативна концепция в проектирането, вдъхновена от добри практики от чужбина. A именно - проектиране и реализация на един проект не само като естетичен, но и като функционален. Или проект с инженерна мисъл, вложен още в самото начало. Двамата се познават от студентските години, а на по-късен етап животът отново ги събира в професионален план. Много различни като характери, което определят като голям плюс в работата, приемат за мисия за приспособят всеки дом към функционалността на живеене.

Какво означава един дом да не е само красив, но и функционален?

Захари: В дома визията и функционалността винаги вървят ръка за ръка. Красотата е не само визуално качество, а цялостното впечатление как работи един обект. Интериорът е интерактивна среда, която не се възприема само визуално, но и тактилно. В този случай интериорът може да се разглежда като машина - като красив автомобил, който, ако няма мощност, удоволствието от това да го притежаваш, е почти никакво.

Има изключително педантични хора, които ни провокират в това отношение - да търсим все по-оригинални решения, за да решим някакъв функционален проблем. В едно жилище площта, както и бюджетът са ограничени и това е рамката, в която се раждат оригиналните решения.

Емил: До голяма степен точно тук идва нашата работа. Когато един човек си закупи жилище и започне ремонт, той си поръчва интериор на база снимки и вече готови чужди решения. Именно тук идва нашата роля - да създадем функционалност, съобразена със стила, който се търси.

Има изключително практични хора. С тях се работи лесно, защото нямат нужда от презентация кое как и защо е необходимо. Има и друг тип - тези, които трябва да “преведем” по пътя на добрата функционалност и които не са съгласни с част от решенията, поради липса на опитност. Всъщност в масовия случай хората се интересуват от функционалност. До каква степен могат да я създадат е друг въпрос.

При избора на нов дом на везната седят духовност и его

Възможно ли е функциите на един дом да са приспособени към характера на човека?

Емил: Според нас това е задължително условие. На първо място е характерът, на второ място - архитектурата на жилището, с което разполага човекът. След това започват функциите. Смисълът на интериорният дизайн не е идеите да се повтарят за всеки следващ клиент, спрямо стари и утвърдени решения и практики. Истината е, че всеки клиент е индивидуален, както уточнихме по-рано, тоест следва необходимостта от нов проект, тясно обвързан с характера на човека и особеностите на имота.

При идеята за ново жилище, често на везната стоят идентичността на човека и неговото его, понеже сме в материален свят и имаме навика да се копираме един друг, и губим връзка с Аз-а ни. Ние помагаме на човек да излезе извън кутията, да вникне в себе си и да открие собствените му нужди, които да определят посоката на интериорния дизайн и обкръжаващата му среда

Захари: Решенията, които предлагаме, са много контекстуални. Понякога идват хора с предварително избрана визия, невинаги такъв резултат може да се постигне, или е подходящ за пространството, с което разполагат - защото даденостите във всяко жилище са различни и една и съща задача няма как да бъде приложена.

Въпросът за характера на човека също е много любопитен и винаги го отчитаме в проектирането. Стараем се да направим интериора така, че притежателят да се чувства максимално комфортно. Характерът винаги оставя отпечатък върху начина на използване на едно пространство.

Емил: Един пример, който ще дам, е на тема облицовки. Клиентът беше с големи възможности, жилището беше пентхаус, на последен етаж, луксозно. Но това е жена, която не обича да поддържа дома си и дори няма такава физическа възможност или свободно време. С мотива да направи жилището максимално екстравагантно, тя пожела екзотично облицовки с огледален ефект и 3D форма в много голям обем. Тази облицовка на нея по никакъв начин не ѝ отговаря на същността, най-малкото, защото всеки ден трябва да я чисти.

Друг пример е за избор на кухня - искаш огромна кухня, но не обичаш да готвиш. Или си видял конкретен технически детайл, който трудно може да се пресъздаде в малък мащаб и седи не на място. Това се получава поради доминиращо его в ежедневието и липса на връзка с Аз-а. Що се отнася до проектиране и интериорен дизайн, времето спира и това е идеалната възможност да откриеш твоите нужди, твоя образ.

Един от най-важните въпроси при избор на всекидневна, е трапезна маса, а пространството е ограничено и не може да се акцентира на много неща. Затова винаги питаме клиента кое е най-важно за него - готвенето, посрещането на гости, повече стоене у дома и гледане на филми или конкретни хобита. Това определя как ние ще проектираме пространството, така че то да покрие най-важните нужди за човека.

При избора на нов дом на везната седят духовност и его

Захари: Що се отнася до цветове, хората често избират такива, които им подхождат. Това е позитивен и красноречив пример. Рядко някой би си избрал цвят, който не му отива на характера и на начина на живот. Нашата работа е да помогнем на клиента да установи комфортната си зона предварително и да няма нужда от допълнително приспособяване, което се случва в последствие. Движим всичко с мисълта да му гарантираме един дом, който му отговаря във всяко едно отношение.

Емил: Необходимо е да опознаем човека преди да говорим за какъвто и да е проект - как живее, какво работи, ежедневие му, неговите хобита и приоритети. Поддържаме неформален контакт - от момента, в който ни потърсят да правим заедно проект, се стремим да скъсим максимално дистанцията, за да стигнем най-лесно до отговорите на тези въпроси. Обмисляме и опционален допълнителен модел на опознаване, дори на база астрология и нумерология определяме цветове и елементи.

Вие двамата в тандем, бихте ли могли да живеете в едно жилище и как трябва да бъде оборудвано то, за да пасва на характерите ви?

Емил: Първо трябва да се допитаме до жените си. Като тандем бихме живели добре само на едно място и това е офисът ни. Работата ни е страст и работим много добре заедно, допълваме се, губим понякога и представа за времето.

Захари: Различни характери на едно място живеят по-добре, защото се допълват дори в чисто битов аспект. В професионален аспект това е много ценно за нашето поле за работа, за да има поглед от различен ъгъл към всеки един казус.

Има ли хора, които държат повече на функционалността за сметка на красотата и обратното? Дайте примери!

Емил: В общия случай хората на нашите географски ширини са интелигентни и не държат на едното за сметка на другото. В общия случай избират и двете. Но понякога има прекаляване, дали на тема естетика или функционалност и излишно влагане на пари. Ние се опитваме да укротим тези страсти. Хората са различни, някой са педанти или техническо настроени, други артистични натури, както и такива, които са много натоварени и търсят простота в ежедневието, интересни мечтатели, но се срещат и изключително незаинтересовани клиенти, които възлагат проект, без желанието да вникнат в него.

Захари Мерджанов завършва специалност Архитектура, направление „История и теория на архитектурата“ в Университета по Архитектура Строителство и Геодезия през 2017 година. През 2018 година работи във водещо архитектурно студио в Атина, Гърция, като част от обменната програма „Еразъм“. От 2019 до 2022 година работи в София като архитект и интериорен проектант в голяма фирма, след което развива собствена практика. Професионалното любопитство на арх. Мерджанов не е ориентирано единствено към областта на интериорното проектиране. Адаптацията на културни ценности посредством виртуална и добавена реалност е сфера, в която също би търсил бъдещо развитие.

Емил Кука е строителен инженер. Завършва специалност „Строителство на сгради и съоръжения“, направление (Строителство на сгради и съоръжения) в Университета по Архитектура Строителство и Геодезия през (2014) година. Веднага след завършването си стартира собствен бизнес фирмата „Кука Билд“, позната още, като „ВиП Майстор“) и навлиза смело в строителния бранш. Работата му е синоним за прецизност на изпълнението и коректност към клиента. До момента на включването си в проекта „Захари и Кука“ има над 200 реализирани обекта в София. Интересите на инж. Кука са свързани с техническата иновация и нейното адекватно приложение в ежедневието, както и с психологическите аспекти на интериорния дизайн.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуй

    1 5 Отговор
    Мойта спална цалата е в розово и имотето ша рипат

    Коментиран от #3

  • 2 Аз Кочо

    6 1 Отговор
    Излязоха продажбите на имоти София за първото тримесечие на 2023. Сделките на годишна база са минус 13 процента, което е много малко. Това е един глупав народ. Иначе не мога да си го обясня. За сравнение с последното тримесечие на 2022 сделките са минус 30 процента, но сравнено с първо тримесечие на 2014, на 2015 сделките сега са 100 процента повече. А 2019 с около 10 процента повече. Тоест търсенето в България продължава да е високо. Спада на годишна база е минимален 13 прицента но на тримесечие е добре минус 30 процента

    Коментиран от #4

  • 3 Вуй

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Вуй":

    Мочо като е в розово си сложи и жълтите чорапки ха хах

    Коментиран от #5

  • 4 Аз Кочо

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Аз Кочо":

    Сделките в София трябва да са не повече от 3500 на тримесечие за да говорим за слаб сринат пазар. Това тримесечие те са 6300. Но има сделки сключени миналата година четвърто тримесечие и финализирани през първото тримесечие на 2023. Това изкривява до известна степен тези резултати е посока нагоре

    Коментиран от #9

  • 5 Аз Кочо

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Вуй":

    Убеждавам се че в тая държава живеят много хора на нивото на твоят умствен багаж. Затова и резултатите са такива. Но все пак това няма да продължи дълго съдейки по резултатите в западният свят.

    Коментиран от #6

  • 6 Вуй

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Аз Кочо":

    По добре кажи Феб,Фбр и звездите какво ти говорят
  • 7 Имотите

    2 2 Отговор
    навлизат в рецесия

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Аз Кочо":

    София е предпочитана локация. Половината миграция е натам. Много ясно, че ще има имотен пазар. Дори 13% спад в този миграционен център са си сериозен спад. А как е средно за страната? Да се пъчат само най-силните проценти спад, за най-търсените локации, не е меродавно. Ако погледнеш цифрите за Видин, Свищов или Плевен, как е там? А за Русе?