Last news in Fakti

27 Октомври, 2003 00:00 651 0

Евтин ток ще се плаща през нощта от 1 ноември

  • плащат-
  • тарифа-
  • абонатите-
  • струва-
  • всички-
  • електромери
По 50 квтч електроенергия през нощта по тарифи от 2001 г. ще получават битовите абонати на енергото от 1 ноември. Тогава започва отоплителният сезон и се въвеждат двустъпалните тарифи за отчитане на потреблението през зимата. Така всички абонати, които имат двойнотарифни електромери, ще плащат месечната консумация до 50 квтч по 0,053 лв. за квтч до края на март. Над този лимит токът ще им струва по 0,082 лв. за квтч. Абонатите с еднотарифни електромери ще ползват до 125 квтч месечно на стара цена, но само по дневната тарифа. Това количество те ще плащат по 0,098 лв., а потреблението над него ще им струва по 0,153 лв. за квтч.

Еднотарифните електромери само на територията на София са около 70 000, което е около една шеста от всички уреди. Евтините количества от ток през нощта няма да ползват абонатите, които живеят в топлофицирани жилища, дори да са се отказали от централно парно. Остава лимитът от евтин ток и през деня за всички битови потребители на енергото. До 75 квтч ток по дневната тарифа те плащат по 0,098 лв. за квтч. Над него електроенергията се таксува по скъпата тарифа. Абонатите на "Топлофикация" плащат месечното потребление до 250 квтч на старата цена от 34,05 лв. за МВтч. Над това количество парното струва 42,64 лв. за МВтч. Таксата мощност е по-висока тази зима - по 0,055 лв. за куб. м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА