Last news in Fakti

29 Октомври, 2003 00:00 912 0

ИСПА ще финансира изграждането на депа за битови отпадъци

  • китен-
  • изграждането-
  • стойност-
  • проекта-
  • приморско-
  • отпадъци-
  • строителството-
  • созопол-
  • млн евро-
  • евро строителният надзор-
  • млн евро строителният
, Консорциум "ГБС - Хидро 2003" започна строителството на трансферно депо за битови отпадъци в село Китен, община Приморско. Това съобщи Стефан Чанев, изпълнителен директор на "ГБС - Бургас". Той поясни, че консорциумът включва компаниите "Главболгарстрой" и "Хидрострой - София", а строителството, което те ще осъществят, възлиза на над 1.1 млн. евро. Строителният надзор ще се упражнява от германското сдружение AEW - Fichtner.

Трансферното депо ще бъде изпълнено на територията на сега съществуващото сметище в курортното селище Китен. То ще обслужва общините Приморско и Царево. Сметта от двете общини ще се събира в претоварната станция в Китен, където ще се балира и ще се превозва до регионалното депо за твърди отпадъци в Созопол. Срокът за изпълнение на проекта е 1 декември 2004 г.

Очаква се, че депото ще заработи реално през 2005 г. С неговото построяване се решава проблемът с депонирането на отпадъците на над 14 хиляди жители от региона. Това ще доведе до трайно подобряване на екологичната обстановка, ще бъдат намалени транспортните разходи за превозването на отпадъците на общините Приморско и Царево до Созопол, а оттам и такса "смет" за населението, обясниха от областната администрация в Бургас.

Изграждането на трансферното депо в Китен е част от проект за изграждане на шест депа и една станция за събиране и обработка на битовите отпадъци. Общата стойност на проекта е 60 млн. евро, като 75% от тях ще бъдат отпуснати безвъзмездно от програма ИСПА. Останалата част от финансирането е осигурена от Министерството на околната среда и водите.

Изграждането на обекта в Китен е пряко свързано с проекта за регионално депо в Созопол. То също се строи с финансова подкрепа от ЕС. Негов изпълнител е международен консорциум, обединяващ германската компания "Валтер Хайлит" и местните дружества "Станилов" и "Стартинженеринг". Договорът за строителството е на стойност над 5 млн. евро, в това число финансирането по линия на ИСПА - 4 млн. евро. Строителният надзор също се осъществява от AEW - Fichtner.

Програмата ИСПА ще финансира и изграждането на депо за битови отбадъци в местността Козя гърбина във Видин. Проектът там е на стойност 12 млн. евро и обхваща територията на 11 общини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА