Last news in Fakti

5 Юли, 2023 09:47 2 681 1

Пуснаха на търг 811-те декара под наем

  • пловдив-
  • търг-
  • терен-
  • наем

Те се намират край Пловдив

Областният управител в оставка Ангел Стоев отново е обявил търг за 811-те декара защитена територия край Катуница. За същия терен имаше обявен търг за продажба по-рано тази година, но след материал на TrafficNews, процедурата беше прекратена. Днес той отново е на тезгяха, но този път се предлага само под наем.

Заповедта за обявяването на земята на търг е издадена в последния ден на юни месец, в момент в който назначаването на нов губернатор е въпрос на часове, пише Trafficnews. Самият Стоев подаде оставка още в първия ден на работа на новото правителство, както почти всички областни управители в страната. До момента обаче Министерски съвет не е освободил официално Стоев, нито пък е назначил някой на мястото му, въпреки че усилено се спрягат имената на потенциалните избраници.

Обект на новия търг е същия парцел в местност "Мандрата", в землището на село Катуница, община Садово. Той е с площ от 811 419 кв.м. и представлява земеделска земя, според НТП "изоставена орна земя". В същото време, тъй като имотът е по поречието на река Чая, той представлява защитена територия, по кадастър част от "Натура 2000". Според документи на Министерство на околната страна и водите той категорично попада в Защитена зона BG0000194 „Река чая“.

Процедурата предвижда той да бъде отдаден под наем за срок от 10 години, като началната тръжна годишна наемна цена е 33 268 лева без ДДС /2772 лева месечно/, а стъпката за наддаване е 270 лева без ДДС. Депозитът за участие в търга е 300 лева, също колкото струва и тръжната документация.

Припомняме, че теренът бе обявен за продан преди няколко месеца с първоначалната тръжна цена за терена бе 243 425 лева без ДДС, което представлява около 30 стотинки на кв.м. без ДДС или 36 стотинки с ДДС.

Сред мотивите, с които електронният търг беше спрян, присъстваше липсата на ясни разяснения, което създава невъзможност на участниците в търга валидно да обективират волята си за потенциалното придобиване на правото на собственост върху имота, при условията на ограниченията, произтичащи от статута му на „Защитена зона“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие.

Днес поне по този параграф има промяна. В заповедта за наемния търг има 12 точки с описани ограничения за използване на терена заради статута му.

Прави впечатление, че минималната цена, която ще бъде взета за наемните отношения през 10-те години е 332 640 лева без ДДС - цена по-висока от първоначалната тръжна цена за продажба на имота.

Търгът ще бъде с явно наддаване и се очаква да се проведе на 11 август. Заповедта за обявяване на търга може да се обжалва в 14-дневен срок.

Припомняме, че големият терен е бил дарен на община Садово, която е трябвало да прави ловен парк на него. Общината не се е справила и го е върнала обратно на държавата. Държавата получава този имот в края на миналата година, актува го и веднага го обявява за продажба. Когато има такова бързане има съмнение, че прилича на нещо подготвено за някого. Както и когато се обявяват търгове за държавни имоти по време на оставка.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    2 2 Отговор
    Купувам! Ще отворя ново заведение,че старото фалира,понеже съм голям рапон.