Last news in Fakti

2 Декември, 2003 00:00 692 0

Новини

  • заяви-
  • българия-
  • срещу-
  • където-
  • дружество-
  • сектор-
  • увреждания-
  • пелин-
  • терена-
  • денари-
  • хората-
  • дунав-
  • игрища-
  • добрев-
  • веселин-
  • българския-
  • пасев-
  • софия-
  • атомната-
  • къмпани-
  • година-
  • елин пелин-
  • сити къмпани-
  • софия сити-
  • веселин пасев-
  • това заяви
Европейският съюз не атакува атомната енергетика на България, твърди експерт от МВнР
Европейският съюз в никакъв случай не атакува АЕЦ "Козлодуй" и атомната енергетика на България. Това заяви Стоянка Петрова, експерт от МВнР. Тя допълни, че към настоящия момент решение на Министерски съвет за закриване на 3-и и 4-и реактор не е взето. На кръгла маса за България и нейното място в енергетиката на ЕС бившият председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели Георги Кашчиев каза, че ако окончателният доклад от партньорската проверка на АЕЦ "Козлодуй" е положителен, трябва да се използва за договаряне на по-високи компенсации след затваряне на 3-и и 4-и блок. Той посочи като нерешен проблема с отработеното ядрено гориво. От своя страна, председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски подчерта, че въпросът с радиоактивните отпадъци не е толкова критичен, колкото въпросът за повишаване цената на тока.

Кредитната експанзия е закъсняла реакция на банковия сектор, заяви Веселин Пасев
Кредитната експанзия е закъсняла реакция на банковия сектор. Това заяви докторът по икономика Веселин Пасев. Нормално е банките да разширяват сферата на своите услуги, така че можем да очакваме развитие в тази посока. До преди няколко години кредитите за реалния сектор в България беше едва 14% от брутния вътрешен продукт, докато в ЕС стойността е 150-200% от БВП на страната. Лихвата през тези години беше 14 до 18%, защото и предлагането на кредити е било по-малко. Сега при по-активно предлагане на кредити лихвите започнаха да се понижават. Това е положителна тенденция, защото икономиката ни от макроикономическа гледна точка става по конкурентноспособна, заяви Веселин Пасев. Финансовият анализатор по кредитен риск Петър Игнатиев добави, че при кредитирането на дребно връщанията са по-сигурни, отколкото при връщането от корпоративни клиенти.

Атаката срещу "София Сити Къмпани" е атака срещу новата дясна коалиция, заяви Тошко Добрев
Атаката срещу създаването на смесеното дружество "София Сити Къмпани" с участието на "Софийски имоти" е атака срещу новата коалиция между СДС и Гергьовден, БЗНС-НС и Демократическа партия. Това заяви бившият директор на фирмата, сега общински съветник на коалицията Тошко Добрев. Според него дружеството не е създадено между двата тура на изборите и в него няма нищо нередно. Това смесено дружество не се случило по време на изборите. Решението за създаването му е от октомври 2002 г., но процедурата е завършила на 4 ноември тази година, заяви Добрев. Той обясни участието си в дружество с това, че е искал да има прозрачност по сделката и нейната полезност за общината. Става въпрос за учредяването на смесено дружество "София Сити Къмпани", където "Софийски имоти" е портирала 11 терена в центъра на столицата на обща площ 54 хиляди квадратни метра.

В Елин Пелин и Приморско са започнали строежи на игрища за голф
На форум в хотел "Хилтън" бяха обсъдени възможните алтернативни практики за финансиране дейността на общините в сферата на туризма и строежа и развитието на голф игрища. Лектори на срещата бяха представител на туроператорите "Некерман", председателя на българската голф асоциация Красимир Гергов, както и председателя на БСД Александър Томов. Това е втората среща на бизнесклуба, който отчете първите си резултати - в две от общините управлявани от кметове от БСД, вече е започнал строежа на игрища за голф - Елин Пелин и Приморско. От страна на кметовете избрани или подкрепени от БСД, присъстваха представители на 40 общини, сред които Йордан Лечков, кмет на Сливен, Воислав Бубев, кмет на Враца, Иван Марков, кмет на Чипровци, Янко Янков, кмет на Елин Пелин. Следващата среща на бизнесклуба на кметовете на БСД е на 27 януари 2004.

Започнаха археологически проучвания на терена, определен за изграждане на Дунав мост 2
Екип специалисти от археологическия институт към Българската академия на науките започна проучвания на терена, където ще бъде изграден втория мост по Дунав в българския участък на реката. Екипът от петима археолози се ръководи от научният сътрудник Венцислав Динчев. Те ще извършат теренно обхождане на зона от шест километра на юг от селата Покрайна, Кутово и Антимово, където има установена концентрация на строителна и битова керамика. Край тези селища са открити и единични находки на денари, асове и медни монети с ниска стойност от периода първи- четвърти век.
От сектор "Култура" в община Видин обявиха, че предстои локализиране и регистрация на два по-големи антични обекта, разположени в местностите "Гриндури" и "Албастрино"- южно от Антимово и в местността "Лозята" край село Покрайна. В местността "Лозята" е открито монетно съкровище от около 800 броя римски републикански денари от периода ІІ - І век преди Христа и римски императорски денари от І век. Археологически следи от битова и строителна керамика са регистрирани и в района западно от Къмпинг-Видин , близо до километър 796 по Дунав, където ще бъде изграден вторият мост в българския участък на реката.

Една трета от обектите по програма "Красива България" през 2003 г. са достъпни за хората с увреждания
Една трета от обектите по програма "Красива България" през 2003 г. са достъпни за хората с увреждания. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Христина Христова, отчитайки резултатите от проекта за тази година. Достъпната обществена среда остава и един от приоритетите за следващата година. Ще бъдат обновени и изградени десетки социални домове за хора с увреждания, възрастни хора и самотни майки, за да се преодолее критичното отношение към България относно качеството на живот на хората с увреждания, заяви още тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА