16 Декември, 2003 00:00 681 0

Антоанета Цонева: Вече седем години няма ясна регламентация на търговските дружества с общинско имущество

  • които-
  • собственост-
  • общински-
  • гражданите-
  • съвет-
  • трябва-
  • етажната-
  • общината-
  • жилища-
  • дружества-
  • общинската-
  • председателите-
  • според-
  • общинския-
  • търговските-
  • общинските-
  • бъдат-
  • момента-
  • начин-
  • районните-
  • администрацията-
  • документи-
  • практиката-
  • жилищните-
  • пр
От февруари 2002 г. Антоанета Цонева е обществен посредник на София. Тя наблюдава работата на общинската администрация, приема жалби от граждани и се опитва да помага на столичани да решават проблемите си. В края на ноември Цонева излезе с конкретни предложения какво трябва да бъде разписано в правилника на новия общински съвет, за да работи открито и почтено.

,
От близо две години наблюдавате работата на Столичния общински съвет и кметството. Как работят?
- В момента е много важно изпълнението на кои свои функции ще възложи кметът на общината на районните кметове. Необходимо е да се разработи ясна технология по какъв начин изпълнението на тези функции ще бъде контролирано по законосъобразност и, забележете, законът предвижда и контрол по целесъобразност от кмета на общината.

Например, когато общинска собственост се владее без правно основание и районният кмет издаде заповед за изваждане на наемателите оттам, по какъв начин ще бъде приведена в изпълнение тази заповед. Моето мнение, е че е по-сполучливо тези заповеди да се издават от кмета на Столичната община, а не от районните кметове. Така ще се уеднакви практиката и ще бъдат по-добре гарантирани законните права и интереси на гражданите.

Според вас добре ли се управлява общинската собственост?
- Има много неща, които трябва да се променят. Затова иницирах дебати преди приемането на новия правилник върху конкретни предложения, базирани на опита на офиса. Доколкото знам, част от предложенията ни ще залегнат в бъдещия правилник. Например вече ще се отчита гласуването в общинския съвет и по политически групи, за да се знае каква политическа отговорност се носи за провеждането на една или друга политика на общинския съвет.

Ще има ли конкретен текст, който да дефинира конфликта на интереси?
- В проектоправилника в момента се предвижда да има по-общи формулировки, които да препращат към етичен кодекс. Според мен темата за конфликта на интереси е ключова и трябва да бъде изрично разписана в правилника. В тази насока беше и предложението ми общинските съветници да не могат да предоставят консултантски услуги на търговските дружества с общинско участие. Според някои общински съветници този текст трябва да бъде разширен в посока на още по-големи ограничения като гаранция за безпристрастно изпълнение на техните задължения и защита на обществения интерес.

Как ще коментирате участието на общински съветници в смесени дружества и апортирането на общински имоти в тях?
- Проблемът идва от това, че общината няма наредба за условията и реда, при които общината упражнява правата си на собственик върху общинската част от капитала на търговските дружества. В момента се работи по наредба от 1993 г. Три години по-късно влиза в сила Законът за общинската собственост и правилникът за прилагането му, според които е трябвало да бъде приет такъв нормативен акт от общинския съвет. Това не се случва вече седем години. Така няма ясна регламентация за реда за образуване и преобразуване на търговските дружества с общинско имущество. Няма правила при сключването на договори с дълготрайни материални активи на общински предприятия. Неясни са задълженията на представителите на общината в търговските дружества, в които общината е акционер или съдружник, както и правилата и процедурата по номинация на представителите и техния избор. На 1 декември отправих препоръка до председателя на общинския съвет Владимир Кисьов за изготвянето на такава наредба.

От какво най-често ви се оплакват гражданите?
- Един от най-сериозните проблеми е настаняването на гражданите в общински жилища под наем. В момента практиката е различна в 24-те района. Безусловно е, че тя трябва да бъде уеднаквена. Списъкът от документи, който се иска от гражданите, трябва да се унифицира и редуцира. Сега се изискват най-малко десетина документа. Това е неправомерно, след като законодателят е указал, че за да бъдеш картотекиран, е необходимо само попълването на молба декларация за имотно и семейно състояние.

Ако бъдат декларирани неверни данни, се носи наказателна отговорност. Но администрацията с цел да се презастрахова кара хората да представят различни на брой документи, с различна доказателствена стойност, включително и доказването на отрицателни факти, примерно, че не притежаваш имот. Освен всичко това решенията, които се взимат от жилищните комисии, не се съобщават на гражданите по надлежния ред. Моите препоръки са жилищните комисии в 24-те района да имат еднакви правила за работа, с които гражданите да са запознати.

Какво показва практиката - социално слаби семейства ли се настаняват в общинските жилища?
- Извън централните райони, в които има реституция на общински жилища, справката със списъците за настаняване сочи, че се удовлетворяват жилищните нужди на граждани, картотекирани 4 и 5 група, които нямат достатъчно жилищна площ или са на свободен наем. С предстоящите промени в Закона за общинската собственост ще се дадат повече възможности на общините сами да решават по какъв начин да управляват жилищния си фонд. Ако Столичната община прецени, при влизането на тези правила в сила може да промени стратегията си за управление на фонда от общински жилища. Може това изцяло да станат социални жилища.

В годишния ви доклад имаше редица препоръки. Бяха ли взети предвид?
- Никога не сме оставали само на нивото на препоръките, а предлагаме и подходи как те да бъдат реализирани. След като се сблъскахме с доста проблеми по преустройствата на партерните етажи и установихме причините при сблъсъка на гражданите с администрацията, подготвихме примерни образци на документи, които да обслужват и двете страни. Изработихме протоколи, които да се използват при провеждането на събранията в блоковете, като по този начин улеснихме председателите на етажната собственост. Оказа се, че администрацията не знае кои са председателите на етажната собственост в София. Така се роди идеята за създаването на публични регистри на председателите на етажната собственост в районните администрации. Тези регистри ще започнат да се съставят от следващата година и ще съдържат имената на председателя на етажна собственост, датата на избора и мандатът му. Записването в регистрите ще става доброволно, като председателите на етажната собственост ще получават книжка - "Етажната собственост - как да живеем заедно". В този наръчник е преведена на езика на всекидневието действащата правна уредба, уреждаща отношенията в етажната собственост, темите за преустройствата, отношенията с топлофикация, "Софийска вода" и т.н.

Налага ли се институцията омбудсман в страната?
- Създаването на омбудсман в София е пилотен проект на Центъра за социални практики и фондация "Отворено общество", реализиран в партньорство със Столичната община. Над 1000 души са преминали през офиса ни. Убедихме се, че подходът с писане на писма не действа. Тогава започнаха директните срещи с районните кметове. Поставянето на конкретните случаи на масата на преговорите. Това се оказа успешният подход.

Промени се Законът за местното самоуправление и местната администрация и се даде правна възможност обществени посредници да бъдат избирани от общинските съвети. На много места в страната общинските съвети започват да подготвят избора на омбудсман. Вече идваха, за да черпят опит, представители от Добрич, Батак, Казанлък, Пловдив. Това доказва, че този пилотен проект постигна една от целите си - законодателна промяна и мултиплициране на модела.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА