Last news in Fakti

31 Декември, 2004 00:00 652 0

Тайван открива най-високия небостъргач в света

  • посетители-
  • открита
Тайванският президент Чън Шуйбян ще открие в петък най-високия небостъргач в света - “Тайпе 101”, който може да се превърне в най-голямата туристическа атракция на островната държава, пишат тайванските медии. Сградата е с обща височина 508 м, а на 89-ия етаж, на височина от 382 м е разположена наблюдателна зала, която ще бъде открита за посетители от началото на следващата година. Тя ще работи пробно след 19 януари, а официално ще бъде открита на 1 март.

“Надяваме се, че залата ще стане най-популярната туристическа атракция в Тайван”, заяви президентът и главен изпълнителен директор на “Тайпе файненшъл корп.” Хоръс Лин. Според мениджъра на обсерваторията Стивън Чи тя ще приема по 1 млн. посетители годишно. В залата едновременно могат да пребивават 1396 души, а тя осигурява пълен изглед на 360 градуса към Тайпе и околностите му, както и към ограждащите града планини. През лятото на 91-вия етаж ще бъде организирана открита площадка за наблюдения.

Една от гордостите на кулата са свръхбързите асансьори, които качват 24 посетители до върха й само за 37 секунди. Достъпът до кулата ще струва 350 тайвански долара (8 евро) за възрастни, 320 (7.30 евро) за пенсионери и 300 (6.90 евро) за студенти, ученици, инвалиди и групи над 20 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА