Last news in Fakti

22 Март, 2006 00:00 821 0

Футуристичен офис с градина на покрива

  • предвижда-
  • сграда-
  • посетители-
  • комплекса-
  • пространство-
  • зданието-
  • атанас-
  • панов-
  • бъдат-
  • разположени-
  • всички-
  • покрива-
  • изглежда-
  • сградата-
  • арх атанас-
  • атанас панов-
  • бъдат разположени-
  • арх атанас панов
Представете си футуристичен офис с градина на покрива. Така може би някога може да изглежда новата административна сграда на компания "Петрол" в столицата. Или поне такъв офис от бъдещето, съчетал студенината на стъклото и метала с успокояващите тонове на зеленината от заобикалящата го среда, е проектирал арх. Атанас Панов. Визията за това здание беше оценена на фаза конкурсен проект от представителите на архитектурната гилдия с големия приз "Архитектурна идея 2006 г."

Някой ден в централната градска част на столицата може да се извиси стъклена сграда от бъдещото. Проектът за зданието предвижда то да бъде леснодостъпно от всички посоки. Сградата ще е в богато озеленена среда, част от системата на парка "Заимов", в един от старите софийски жилищни квартали. Офис-зданието ще бъде разположено върху 1162 кв. м. Разгънатата застроена площ на обекта се предвижда да бъде 16 073 кв.м (включително със сутерените и покрива).

"Тъй като градоустройственото решение и габаритите на желаната сграда не дават възможност за различни варианти в обемно-пространствено отношение, единствената алтернатива остава намирането на решение на входа към комплекса и организирането на неголямо озеленено пространство пред него", разказва проектантът на зданието арх. Атанас Панов.

Към комплекса е избран диагонален подход, перпендикулярен на прилежащата улица "Силистра". Идеята е автомобилният и пешеходният достъп да се разделят. Автомобилният ще се обезпечава през лицето на собствения парцел на сградата. Пешеходният ще се осъществява по разработена с декоративна настилка алея през съществуващата градинка. По този начин ще се осигури възможност за влизане в центъра на партера. Целта е да се постигнат максимално къси и чисти връзки с всички зони на полифункционалното пространство на първите три, обществено достъпни нива.

На партерното ниво се предвижда да бъде обособено обширно фоайе, достъпно за посетители. То ще е естествен завършек на площадното пространство на комплекса. Ще обединява всички функционални зони, достъпни за посетители - ресторанти, магазини, банков клон, винен бар, конферентна зала, информационен център. Там ще бъде разположено и служебното фоайе на административната част с контролиран достъп. Според проекта първият етаж трябва да бъде зает от салатен бар, фоайета, отворено офис-пространство към достъпната за посетители зона. На първото ниво ще бъдат разположени офиси и библиотека - към административната част. На втория етаж се предвижда да бъдат разположени фитнес зала и обслужващи помещения, към достъпната за посетители зона. Третото ниво от зданието трябва да бъде заето от кафене-градина, разположена върху покрива на публичната зона и обособена като тераса. На третия етаж се предвижда също да има малък фитнес-салон за служителите, етажно лоби, BMS, UPS, сървъри. На по-високите етажи на сградата се предвижда да бъдат разположени основно офисплощи, като най-горните от тях, обособени като VIP-нива, предвижда да включват и апартаменти.

"Търсихме идейно обоснован и аргументиран архитектурен образ, в контекста на средата и адекватен на функцията - главен офис на петролна компания", обяснява арх. Атанас Панов. Изградена е пространствена структура, в която са "сглобени", а не просто хармонизирани, съществуващите и новоизградените обеми на комплекса. Пространствената конструкция, един от носителите на архитектурното внушение, е не декоративен, а изцяло технологичен елемент, натоварен с функцията да реши изключително важните проблеми за една високотехнологична сграда - шумозащитата, слънце защитата и поддръжката на фасадата. При по-задълбочен прочит на средата и силуета става ясно не само как би трябвало да изглежда една сграда на това място, но и защо тази изглежда точно така.


Архитектът

Арх. Атанас Панов е роден на 22 февруари 1956 г. в гр. София. Завършва Висшия институт за архитектура и строителство в София през 1981 г. (сега Университет за архитектура, строителство и геодезия). Работи в Софийската проектантска организация "Софпроект" в ателието на арх. Лозан Лозанов и арх. Богдан Томалевски, и в архитектурно бюро към Комитета за култура, в ателието на ар. Лозан Лозанов до 1989 г. През 1989 г. съвместно с арх. Лорита Панова основава собствено архитектурно бюро - "ЛП Консулт".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА