14 Януари, 2004 00:00 684 0

Новини

  • които-
  • година-
  • закон-
  • варна-
  • срещу-
  • милиона-
  • заяви-
  • сградата-
  • съобщи-
  • българия-
  • според-
  • миналата-
  • съвет-
  • кмета-
  • електроразпределение-
  • предприятия-
  • трябва-
  • незаконно-
  • общинския-
  • тетово-
  • промила-
  • василев-
  • черна-
  • транспортната-
  • табак-
  • таско-
  • ефективност-
  • сто
Пожарникари палят сграда, събират застраховката
Бившият шеф на доброволната пожарна охрана в областта Файет в района на Питсбърг, САЩ, бе подведен под съдебна отговорност за това, че се опитал да прибере застрахователното покритие за два палежа, умишлено предизвикани от негови подчинени в сградата на пожарната. Самите служители на Стивън Дъган вече са намерени за виновни. Самият той не участвал в палежите, случили се през юни 2002г., признава помощник щатския прокурор Шон Свини. Като началник на пожарната охрана обаче той знаел за престъплението и участвал в него чрез подаването на погрешна информация на следователите от застрахователната компания. Адвокатът на Дъган, бившият помощник щатски прокурор Том Фарел твърди, че правителството не можело да докаже, че обвиняемият е бил замесен.

Новият Закон за устройство на територията дава възможности за защита, според Светлана Георгиева

Новият Закон за устройство на територията дава възможности за защита, заяви Светлана Георгиева, юрист от Сдружението за борба с корупцията и незаконното строителство. Във връзка с изтичащия срок на 26 януари за узаконяване на незаконното строителство Георгиева обясни, че има действащ закон, приет на 8 декември 2003 година, за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, в който се дава голяма врата за продължаване на действията по узаконяване. Той предвижда, ако инвеститора не получи разрешение за строеж след подадено от него заявление, след изтичането на срока, по силата на самия закон да получи съгласие, че има такова разрешение. Тоест няма нужда от актове за узаконяване на незаконно строителство, тъй като по презумпцията на самия закона инвеститорите могат да строят без дори да имат разрешение за строеж.
С кредитна линия от 20 милиона евро ще се финансират проекти на малки и средни предприятия
В Министерство на икономиката започна представяне на банки, които кредитират малки и средни предприятия. С подкрепата на правителството, Банката за развитие към Съвета на Европа е отпуснала на "Райфайзенбанк" кредитна линия в размер на 20 милиона евро, с които ще бъдат финансирани инвестиционни проекти на малки и средни предприятия, съобщи заместник-министърът на икономиката Димитър Ивановски. Изпълнителният директор на "Райфайзенбанк" - България Момчил Андреев допълни, че Банката за развитие към Съвета на Европа ще предостави 50 на сто от средствата за осъществяване на проектите по тази кредитна линия, а допълнителното финансиране ще бъде от собствен ресурс на банката. Средствата ще бъдат предоставени при благоприятни лихвени условия на предприятия, които работят в различни сектори на икономиката с изключение на селското стопанство и имат по-малко от 500 работници и служители.
Видинският окръжен съд отхвърли жалбите на кмета на община Видин срещу решения на Общинския съвет
Видинският окръжен съд отхвърли жалбите на кмета на община Видин д-р Иван Ценов срещу решения на Общинския съвет. С определение от 12 януари съдът е приел, че жалбата на кмета относно предварителното изпълнение на решението за такса смет е недопустима. На свое заседание в края на миналата година общинските съветници намалиха с два промила таксата за битови отпадъци за тази година. Според това решение домакинствата ще плащат такса смет 2,2 промила от данъчната оценка на жилището. Осем промила е таксата за фирми. Съдът отхвърли и втората жалба на кмета Иван Ценов, която визира четири пункта от правилника за работа на Общинския съвет. Според видинските магистрати правилникът за дейността на Общинския съвет не е от категорията административни актове, които могат да се обжалват по съдебен път.
За първи път у нас е подготвен Закон за енергийната ефективност, заяви Таско Ерменков
За първи път България ще има Закон за енергийната ефективност, заяви Таско Ерменков, изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност. Законопроектът е разработен на основата на нормативните уредби на страните от ЕС, на Европейската енергийна харта, като е използван опита и на Румъния, Чехия, Русия, Украйна и Япония, каза още той. Спорен Таско Ерменков критикарството и политизирането по един проблем, които нямат нищо общо с политиката, и добронамерената критика, насочена към подобряването на законовите текстове, са различни неща, проличали си и на днешното първо четене на законопроекта в парламента.
569 кражби на ток са засечени през миналата година от "Електроразпределение"- Варна
569 кражби на ток са засечени през миналата година. От тях 493 са на битови абонати, а останалите 76 са на стопански обекти, съобщи за "ДНЕС+" Кармела Славчева, директор на дирекция "Търговия, маркетинг и продажби" към "Електроразпределение" - Варна, което обхваща областите Варна, Добрич, Шумен и Търговище.
Срещу всички абонати на енергото, източвали незаконно електроенергия, са издадени актове и наказателни постановления.
73 000 нови електромера са монтирани през миналата година на територията на "Електроразпределение" - Варна. 35 000 са подменените електромери в морския град, съобщи още г-жа Славчева. Процедурата е изцяло безплатна за клиента, посочи тя. Демонтажът на стария електромер и монтажът на новия са изцяло за сметка на енергото. Веднага след подмяната, старият уред се връща на собственика на жилището. Той може да го използва като контролен във вила или в помещения, които дава под наем, но не и за търговска дейност.
Сред най-големите длъжници на "Електроразпределение" - Варна са ВиК - Добрич, които дължат около 3 милиона лева, бившата Варненска корабостроителница, чиито задължения възлизат на 2 милиона лева и заводът за стъкло "Белопал", който също дължи около 2 милиона лева, предаде Днес+
Транспортната инфраструктура на България трябва да се модернизира бързо, заяви Николай Василев
Транспортната система у нас не е променена през последните 15 години. Това заяви в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия вицепремиерът и министърът на транспорта Николай Василев. Според него транспортната инфраструктура на страна като България с много отворена икономика трябва да се модернизира бързо. Не трябва да спира търговията, бизнесът и туризмът, а трябва да го стимулира и привлича, коментира министър Василев.

Обвиняемата за незаконно заемане на сградата на
"Тетово Табак" е освободена

Гюлер Сюлеймани, обвинена за незаконно заемане на сградата на "Тетово Табак" и за заплахи към акционерите и служителите на фабриката бе освободена днес поради недостиг на доказателства, съобщи македонската телевизия А1.
В сградата на "Тетово Табак" в момента се помещава Тетовският университет. Решението за прекратяване на делото е взето от съдията на Основния съд в Тетово Зорица Ефтимовска, допълва телевизията.
Строителите от Патра стачкуват срещу липсата на безопасни условия за труд
Строителите от гръцкия град Патра започнаха 24 часова стачка, предаде гръцкото радио Скай. Причина за стачката им е трудовият инцидент, който се случи преди няколко дни и в следствие на който загина един 38 годишен работник. Протестиращите са заявили, че стачкуват срещу липсата на безопасни условия а труд.
Проектозаконът за столицата на Черна гора е
неприемлив за албанците
Проектозаконът за столицата на Черна гора е неприемлив за албанците, това е посланието от публичната дискусия по този проектозакон, проведен в Тузи, пише сръбският вестник "Данас".
Представители на Малесия, чиито център е Тузи, отхвърлиха предложението това градче да бъде община със собствен председател, свой парламент и територия и оцениха, че предложените решения в проектозакона за столицата на Черна гора "подценяват" гражданите на Малесия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА