22 Януари, 2004 00:00 801 0

Над 6000 обекти за узаконяване само в София

  • заповеди-
  • защото-
  • години-
  • съвет-
  • архитект-
  • общината-
  • постройки-
  • според-
  • община-
  • място-
  • строежи-
  • докато-
  • общинския-
  • собствениците-
  • софия-
  • издадени-
  • планове-
  • главния-
  • петък-
  • думите-
  • арх янев-
  • главния архитект-
  • общинския съвет
В петък Столичният общински съвет ще узакони на доверие над 6000 строежа в София. Така съветниците ще хванат последния ден от дадения в Закона за устройство на територията (ЗУТ) гратисен период за регламентиране на незаконното строителство, който изтича на 26 януари. Отделно от тези заповеди собствениците на такива постройки са длъжни да подадат и заявления в общините, като срокът за това също изтича в понеделник.

Става въпрос за потвърждаване на 1085 заповеди, издадени от кметовете на 24-те района за подробни устройствени планове, техни изменения, както и квартални застроявания, каза главният архитект на столицата Стоян Янев, който е вносител на предложението. В повечето случаи всяка заповед се отнася за един квартал, като под това понятие се разбира пространството, заградено от четири улици. "В зависимост от плътността на застояването в тези квартали обикновено има от 5 до 50 сгради. Сами разбирате, че физически е невъзможно да прегледаме всяка преписка и затова ги приемаме на доверие", обясни и.д. председателят на комисията по архитектура и градоустройство към общинския съвет арх. Борислав Борисов. Комисията е дала положително становище на предложението на главния архитект. Оттам припомниха, че такъв прецедент вече имаше през лятото, когато бяха узаконени близо 1200 заповеди, издадени от главния архитект.

Това е последно издихание на безобразията, които се вършат в София, коментира председателят на неправителствената организация за борба с корупцията и незаконното строителство Стоил Сотиров, който е съдия във Върховния касационен съд. По думите му в Софийския градски съд и във Върховния административен съд (ВАС) има десетки дела срещу промени в градоустройствени планове и незаконни строежи.

Хилядите заповеди на районните кметове са издадени в периода от 11 септември 1991 г. до 31 декември 2001 г. съгласно действащия тогава Закон за териториалното и селищно устройство, който по-късно беше отменен с приемането на новия ЗУТ. Заповедите засягат значителни територии и голям брой собственици, посочи арх. Янев. По думите му голяма част от тези актове са обжалвани в съда, а след 1998 г. има трайна съдебна практика на ВАС, според която градоустройствените планове и частичните изменения е трябвало да бъдат одобрявани от общинския съвет. Това означава, че с издадените заповеди от кметовете на райони трайно е нарушена стабилността в обществените отношения в устройството на територията, строителството и изобщо на гражданския оборот в София, смята арх. Янев. Според него не може да се говори за умишлени злоупотреби с права и узурпиране на чужди компетенции, защото във всички случаи е налице делегация от общинския съвет и кмета на общината на районните кметове, която впоследствие съдът е признал за недействителна. По тази причина в ЗУТ беше даден и гратисният период от шест месеца.

Решението, което общинските съветници ще вземат в петък, ще бъде обнародвано в Държавен вестник. По този начин ще се даде възможност на засегнатите лица да се защитят пред съда, защото ще се подновят сроковете за обжалване на потвърдените заповеди, каза арх. Янев. Съдебната практика показва, че обикновено делата се точат с години, като минаването им само на първа инстанция отнема около две-три.

Петък е последният ден, в който собствениците на незаконни постройки могат да подадат молби в общините за узаконяването им. От понеделник вече няма да има възможност за узаконяване на строежи, защото с промените в закона тази процедура беше премахната.

Няма точна статистика колко са незаконните постройки. Според зам.-министъра на регионалното развитие Савин Ковачев техният брой в цялата страна е около 10 хиляди. Въпреки това броят на подадените заявления е многократно по-малък. Основният проблем е, че разрешенията за строеж се бавят няколко години. Това означава, че човек трябва да избере дали да чака през тези години, докато получи всички документи, или да започне да строи незаконно, разказва собственик, подал заявление за узаконяване на постройка. По думите му набавянето на всеки документ е свързано с препращане от чиновник на чиновник в общината. В конкретния случай узаконяването на постройката е свързано с покупка на част от дворното място, което се присъединява по регулация. Къщата е построена върху място на собственика, но от общината го заставят да купи и останалите 300 кв.м, защото така било по план. Докато трае препращането на документите от районната към Столичната община, минават пет години. Освен това собственикът не можел да ги занесе на ръка, а било задължително да отидат по административен път. Междувременно се изтъквали най-различни причини на забавянето - едната служителка излязла по майчинство, друга просто забравила да изпрати документите, после пък скицата на имота вече не била актуална и трябвало да се направи нова. От Столичната община поискали да се приложат още документи, но от районната община забравили да известят за това собствениците. Директно никой не им е искал подкуп - общинските чиновници дори им съчувствали, докато накрая служителка свойски им обяснила, че размотаването е "защото не са си платили където трябва". След четири години се оказва, че къщата, която вече сме започнали да строим, можем да узаконим и без да купуваме дворното място, но услужливо ни посъветваха, че трябва да побързаме, защото 26 януари е крайният срок и всичко зависи от главния архитект на общината, разказват потърпевшите.

В Хасково пък основните проблеми с незаконните строежи са в кварталите "Хисаря" и "Кенана" и са още отпреди 1989 г. В "Хисаря" живее основно турско население и повечето къщи са строени без план и при липсата на инфраструктура. В "Кенана" по тоталитарно време общинският съвет е раздал парцели за лично ползване и върху тях са издигнати много вилни постройки и еднофамилни къщи, по-голямата част от които са неузаконени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА