Last news in Fakti

26 Януари, 2004 00:00 850 0

"Бехтел" ще строи летище в Катар за 2.5 млрд. долара

  • летище-
  • новото-
  • катар-
  • трябва-
  • новото летище
Американската строителна компания "Бехтел" сключи сделка за строеж на ново летище в столицата на Катар Доха на стойност 2.5 млрд. долара, предаде Би Би Си. Това е знак, че малката държава от района на Персийския залив се опитва да конкурира с него международния статут на летището в Дубай, коментира медията. "Бехтел" ще проектира и изгради целия комплекс, разположен върху 2200 хектара, на около 4 км от сегашното летище на Доха. Строежът трябва да приключи през 2008 г. Новото летище ще разполага с две писти, построени върху отвоювана от морето земя, а първоначалният му пътнически капацитет ще бъде 12 млн. души. Първата фаза от строежа ще започне още тази година и предвижда отвоюване на над 1000 ха от морето чрез изсипване на над 50 млн. кубически метра земна маса, строеж на триетажен терминал с 24 ръкава, както и пътна инфраструктура към новото летище.

Договорът е първата фаза от тристепенен проект, който трябва да приключи през 2015 г., за трансформирането на международното летище в Доха в регионална "порта" за бизнес пътници и туристи, посочва "Гълф нюз". Към средата на следващото десетилетие капацитетът му трябва да нарасне до 60 млн. пътници годишно. Новото летище ще бъде специално изградено за излитане и кацане на огромния "Еърбъс А380-800", тъй като миналата година "Катар еъруейс" сключи сделка за купуване на няколко от тези самолети, посочва Би Би Си. "Новото международно летище на Катар ще бъде едно от най-добрите в света" посочи Абдулазиз Мохамед ал Нуайми, председател на борда и управляващ директор на гражданската авиация на малката държавица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА