26 Януари, 2004 00:00 543 0

ФАР финансира 12 трансгранични проекта с половин милион евро

  • сътрудничество-
  • румъния-
  • съседните-
  • румънски-
  • трансгранично-
  • хил евро-
  • трансгранично сътрудничество-
  • фар трансгранично-
  • фар трансгранично сътрудничество
Програма ФАР - Трансгранично сътрудничество, ще финансира 12 проекта, разработени от български и румънски институции и сдружения, с 500 хил. евро. Проектите ще бъдат представени в Русе тази седмица. Тяхната тематика е свързана с трансграничното бизнес сътрудничество между съседните региони на България и Румъния, културен и образователен обмен.

Русенската областна администрация кандидатства пред ФАР за финансиране в размер на 35.8 хил. евро за проект, предвиждащ изграждане на обща техническа рамка на трансграничния район с Гюргево. Разработката предлага да се създаде работна група, която да проучи състоянието и възможностите за развитие на транспортно-комуникационните връзки, екологичното състояние и туризма на територията на региона. Резултатът от проекта ще е формулиране на единна политика за устройство на урбанизираните територии и създаването на проектен фиш по програма ФАР - Трансгранично сътрудничество 2005, за общ проект за развитие на територии от Северна България и Румъния.

Разработка на "Евроинтегра", клон Монтана и "Международна бригада Антидрога" - Румъния, е ориентирана към насърчаване и подпомагане на заинтересовани компании от областите Монтана и Александрия за трансграничен бизнес. Идеята е чрез създаване на интернет базиран център да се предлага информация на предприемачите в двата региона на брега на Дунав. Проектът предпоставя и онлайн контакт между български и румънски фирми, както и база данни с фирми, функциониращи в съседните региони. ФАР - Трансгранично сътрудничество, ще отпусне 37.8 хил. евро за тази разработка.

Проектите на неправителствени организации в Силистра, Русе, Плевен и Свищов и съседните им румънски градове са насочени към образователно и културно сътрудничество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА