Last news in Fakti

7 Септември, 2023 11:05 8 107 13

Живущи в столичен квартал протестираха срещу застрояването на зелена площ

  • живущи-
  • зона б-5-
  • зелена площ-
  • протест-
  • багер

Те са на мнение, че става дума за съмнителна продажба на общински имот

Живущи в столичен квартал протестираха срещу застрояването на зелена площ - 1

С граждански протест осъмнаха днес живущите в бл. 18 в столичния квартал Зона Б-5. Те застанаха пред багерите на незаконна строителна площадка, която, според тях, представлява съмнителна продажба на общински имот (зелена площ) и част от общинска улица „Георги Златарев“.

Основният проблем е, че местоположението на въпросния имот е такова, че представлява единствения изход на жилищата на живущите във въпросния блок.

Живущите се притесняват и от пропадане на улицата и блока им, поради намиращото се блато под терена. Те разполагат с геоложки доклад, който категорично забранява всякакъв вид строителство.

„До този момент кметът на община Възраждане Савина Савова и заместник-кметът Николай Диков не са предприели никакви действия по спиране на незаконния строеж, а само прехвърлят проблема към различни институции“, твърдят протестиращите.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    29 0 Отговор
    Такава е цялата столична община. Заменки и строежи.Трябва да се забрани замянка на терени отредени за зелена площ,а също и да не се разрешава строежа или смяна на статута.Не както стана в Студентски град ,всички спортни игрища се застроиха от Бароко и компания,а заради тях всички в района търпят задръстванията ,че са стеснили цял път.И общината нищо не прави.Строителната мафия е много силна вече...

    Коментиран от #6

  • 3 Чочо

    14 3 Отговор
    Скоро големи наводнения и при вас......
    Но....природата ще е е виновна!!!
  • 4 Гост

    2 15 Отговор
    Кръчмарино,гледай си манджите и тенджерите и не ръси мозак
  • 5 Айфел

    12 14 Отговор
    А кой казва, че строежа е незаконен. Всички искат около блоковете им да е пълно с паркове и детски площадки, но земите са ЧАСТНИ. И друго ми е интересно, като гледам в какъв блок живеят протестиращите, а скачат, на новото малко строително "петно" с мотив: "Живущите се притесняват и от пропадане на улицата и блока им, поради намиращото се блато под терена. Те разполагат с геоложки доклад, който категорично забранява всякакъв вид строителство". Е как е построен техният блок?

    Коментиран от #8

  • 6 До Гост

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Прав си,обаче попитай тези,които сте ги изпратили в Народното събрание защо не искат да приемат съответните закони. Така че да се прекрати застрояването на зелени площи,детски и спортни площадки,паркове и т.н.

    Коментиран от #7

  • 7 Пенсионер

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "До Гост":

    Нито едно правителство до сега няма волята да се справи с тоя проблем

    Коментиран от #9

  • 8 Земите

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "Айфел":

    МОЖЕ и да не са частни! Хаотичната компилация от: ЗУТ, реституция, доказване на имот чрез свидетели, фалшиви нотариални актове (издадени НЕ без участието на нотариуси), заменки, препродажби - всичко това доведе до голямата леснота "един поземлен имот" да се окаже "частен"!!! Но дори и да е частен, вездесъщият лобистки ЗУТ трябваше да предвиди специални текстове за частни имоти, намиращи се в "заварено положение" на територията на междублокови пространства, на улици, на тревни и зелени площи, на обществени пространства... Тези специални текстове би трябвало да ограничат строежа върху частния поземлен имот на жилище с до един - един и половина етажа! А не - строеж на мастодонт!!! Частната собственост не е редно изцяло да заличи обществения интерес при подобни ситуации (частен имот - в заварено положение)!!!
  • 9 Защото от "този проблем"

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пенсионер":

    ПАДАТ огромни пари под благовидната дума "комисионни"!!! Комисионни има за всички: от общински кмет, общински съветници и общинска специализирана администрация, до министри, зам министри и висши държавни служители! Докато законът за устройство на територията (ЗУТ) е в този си вид, ВСЕ ще е така: някоя ранна утрин, изневиделица, върху някоя тревна площ или междублоково пространство, живущите наблизо ще бъдат неприятно изненадани от неочаквано появил се терен за нов строеж!!! И ще тръгнат протести, които няма да имат никаква законова сила да спрат бъдещия строеж! Защото ЗУТ така е направен!!! Затова е добре да тръгне всенародна подписка за референдум, който да инициира генерални промени на ЗУТ, които за в близко бъдеще да пресекат инвестиционните мераци и напъни при съмнителни казуси за "внезапно появила се частна собственост!!! В Пловдив има случай, който вече няколко години обикаля съдилищата за подправяни документи за поземлен имот и т.н. Тази лудост може да се прекрати чрез генерални промени в ЗУТ!
  • 10 Георги v.

    7 1 Отговор
    Протестират и какво от това? Факторите си правят, каквото си искат, и не се притесняват от нищо. Важното е далаверата да върви. А за нас не им пука и ни се смеят. Подадеш ли иск в съда - същата работа. Този съд в България съществува за да защитава нарушителите. Абе, въобще много тъжна работа, че чак смешна.
  • 11 Аззз

    8 1 Отговор
    Фандъкова, всички районни кметове и главни архитекти с белезници и директно в затвора за няколко десетилетия, отнемане на цялото им имущество и ще се научат.
  • 12 Аззз

    7 0 Отговор
    В Люлин е същото. Милко "Фитнеса" в комбина с оня бо...к "Килията" (не е случаен прякора) изкупиха чрез подставени лица - цига...а от Филиповци, общински имоти и строят безогледно, нагло и "узаконено". Тоя наглец дори успя да си припише "строежа" на пробива от Люлин 5 към магистрала "Люлин", при условие, че 2/3 от участъка беше построен заедно със строежа на магистралата = погледнете асфалта и по него си личат двата участъка, както и по 90 ° завой. Та къде спят контролиращи органи, прокуратура и т.н.? ЗАТВОР, ДОЖИВОТ!
  • 13 Даниел

    2 1 Отговор
    Неграмотна си, Богданова! Добра "визитка", но...