Last news in Fakti

19 Февруари, 2004 00:00 1 248 0

Само сертификат за енергийна ефективност ще освобождава сградите от данък

  • които-
  • ефективност-
  • енергийната-
  • години-
  • сертифициране-
  • енергийна-
  • фонда-
  • средства-
  • сгради-
  • енергийната ефективност
Ще се освобождават от данък върху недвижими имоти за 10 години сградите, получили сертификат категория А за енергийната си характеристика, реши парламентът, който прие на второ четене Закона за енергийната ефективност.

Сградите със сертификат категория В ще бъдат освободени от данък за 5 години. Сертификатът ще включва енергийната характеристика на сградата и доколко тя съответства на нормите за енергийна ефективност, изчислена според методология, определена в специална наредба на министъра на енергетиката и на министъра на регионалното развитие и благоустройството. В наредбата ще се определят и категориите на сертифициране. Всяка сграда ще може да бъде сертифицирана по реда на тази наредба.

На сертифициране подлежи всеки обект - държавна или общинска собственост в експлоатация, с обща полезна площ над 1000 квадратни метра.

Сертифицирането ще се извършва от физически или юридически лица, които са регистрирани по Търговския закон, акредитирани са от националния орган по акредитация и които разполагат с необходимите технически средства. Хората от персонала им трябва да имат завършено висше техническо образование и не по-малко от 3 години стаж по специалността или завършено средно техническо образование и не по-малко от 6 години стаж, както и да са завършили курс по обучение за сертифициране на сгради.

Лицата, които сертифицират сгради не трябва да са участвали в проектирането, изграждането и експлоатирането на обектите, които подлежат на сертифициране. В противен случай те ще бъдат наказвани с глоба от 200 до 1000 лева или с имуществена санкция от 500 до 5000 лева. Агенцията за енергийна ефективност ще вписва в публичен регистър лицата, които извършват сертифицирането, и ще им издава удостоверения.

Парламентът гласува и създаването на специален фонд "Енергийна ефективност", който ще финансира дейности за повишаване на енергийната ефективност. Държавният бюджет ще предостави на фонда еднократно средства в размер на 3 милиона лева. Средствата във фонда ще се набират от дарения, финансови приходи от лихви по текущи сметки или банкови депозити на фонда, заеми или други финансови инструменти с кредитен характер от международни организации, банки и от физически и юридически лица, регистрирани като търговци. Първоначално набраните средства ще се съхраняват в търговска банка-депозитар, определена с конкурс, с лиценз за дейност на територията на страната.

Потребителите на електрическа енергия, топлинна енергия и природен газ в сгради-етажна собственост, учредили асоциации по реда на Закона на енергетиката могат да кандидатстват за финансиране на проекти за повишаване на енергийната ефективност от фонд "Енергийна ефективност", решиха депутатите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА