Last news in Fakti

19 Февруари, 2004 00:00 668 0

Накратко

  • болница-
  • заяви-
  • новата-
  • закона-
  • енергийна-
  • българия-
  • години-
  • богоев-
  • министър-
  • година-
  • австрия-
  • сграда-
  • здравеопазването-
  • педиатрична-
  • лечение-
  • проекта-
  • изграждането-
  • съвет-
  • ефективност-
  • кошлуков-
  • министърът-
  • правителството-
  • които-
  • александруполис-
  • бургас
Отвориха офертите на кандидатите във втори етап на конкурса за разширение на софийското метрото
Столичният кмет Стефан Софиянски заяви, че се надява в края на годината да започне прокопаването на следващата отсечка на софийското метро- от площад "Света Неделя" до Интерпред. В Столична община бяха отворени офертите на пет фирми и консорциуми, които се състезават на втория етап на международния конкурс за разширението на метрото. Очаква се до септември да бъде определен победителят. Кметът Софиянски напомни, че намеренията на Столична община са до 2007 година метрото да прекоси центъра и да стигне до Интерпред, а до 2008 година- до "Младост".

Задължителни застраховки при строителство в срок от 1 месец, реши правителството

До 30 дни от началото на строителни дейности всички участници в процеса на проектирането и строителството подлежат на задължително застраховане. Това гласи новата наредба към Закона за устройство на територията, приета от Министерския съвет. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев.
Законът за държавното имущество позволява кражби на държавни апартаменти, заяви Емил Кошлуков
Поправките в Закона за държавното имущество се правят с цел да се спрат кражбите на държавни апартаменти. Тъй като тези сделки представляват кражби, а Законът ги позволява, ние ще променим Закона. Не е редно един апартамент да бъде закупуван на една трета от цената му, заяви Емил Кошлуков в предаването "Денят започва" по БНТ. Предлагаме политическите назначения в политическата власт, а това са министри, зам.-министри, шефове на агенции, политически кабинети да нямат право да ги закупуват на тези стойности, да има пазарна цена. Надяваме се дори да върнем Закона с обратна сила. Също така не е възможно всеки един управляващ да приключи мандата си с един апартамент от 100 кв. м в центъра на София, допълни Кошлуков.
От Европейския парламент съветват да има по-гъвкав подход към АЕЦ "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй е направила значителни инвестиции за подобряване на сигурността на 3-ти и 4-ти блок и затова на Съвета на министрите на ЕС и на Европейската комисия се препоръчва да вземат предвид резултатите от партньорската проверка на тези блокове и да имат по-гъвкав подход при решаването на съдбата им. Това е записано в приетата от комисията по външна политика на Европейския парламент поправка към редовния доклад за напредъка в присъединяването на България за присъединяване на страна ни към ЕС. Според поправката евроструктурите трябва да предприемат действия за развитие поддържане на енергийния ресурс в страната ни. Информацията е потвърдена от директора на Дирекция "Ядрена енергетика" в Министерството на енергетиката Йордан Георгиев.
Смятам, че до август ще имаме един работещ фонд "Енергийна ефективност", заяви Таско Ерменков
Най-вероятно до месец август ще имаме един напълно конструиран и работещ фонд "Енергийна ефективност". Считам, че с приетия днес Закон за енергийната ефективност, който е първият в България, се прави важна стъпка в тази посока. За съжаление в момента по показатели за енергийна ефективност България е на последно място в Европа. Надявам се това да се промени. Това заяви за Агенция "Фокус" изпълнителният директор на Агенцията за енергийна ефективност Таско Ерменков.
С приемането на закона ще бъдат дадени по-големи права и съответно по-големи задължения на институциите за подобряване на разходите на енергия и по-рационалното й използване, допълни Ерменков.
По думите му представителите на гражданското общество в Управителния съвет на фонд "Енергийна ефективност" ще бъдат избрани от донорите на фонда на първото събрание за избор на УС. "Искам да благодаря на всички народни представители, които успяха днес за едно пленарно заседание да приемат този закон", каза още изпълнителният директор на Агенцията за енергийна ефективност.
Започва изграждането на нова модерна университетска педиатрична болница в София
Министерският съвет прие днес решение, с което одобри проект на Споразумение за експортна кредитна линия за инвестиционен проект "Преструктуриране на СБАЛ по детски болести ЕАД, София - изграждане на нова педиатрична университетска болница" между Република България и Банка Австрия Кредитанщалт. Правителството упълномощи министрите на здравеопазването и на финансите да проведат преговорите и да подпишат споразумението, след което то трябва да бъде ратифицирано от Народното събрание. Веднага след това ще стартира изграждането на новата болница. Очаква се подготовката на терена за нея да започне през лятото на тази година.
Изграждането на нова педиатрична болница е един от най-големите международни инвестиционни проекти в здравеопазването, който се осъществява у нас през последните години, подчерта министърът на здравеопазването Славчо Богоев при представянето на проекта на пресконференция в Министерски съвет. Това е и първата нова болница от национален мащаб, която се строи в страната за последните две десетилетия. Преструктурирането на болничната мрежа, което е необходимо за реализирането на здравната реформа в настоящия момент, означава инвестиции, обновление, изграждане на нови модерни лечебни структури, а не само закриване или намаляване на болниците и неефективните звена в тях, заяви министър Богоев.
Проектът за нова педиатрична болница е израз на стремежа на българското правителство да търси възможности за модернизиране на здравната система, за снабдяване с по-добро оборудване, за повишаване на ефективността и качеството на лечение, коментира министър Богоев.
Новата сграда ще разполага със 150 легла и ще замени сега съществуващата Специализирана болница за активно лечение по детски болести (СБАЛДБ). Тя е водещата национална болница, единствената у нас университетска и специализирана в тази област, в нея се приемат най-трудните за случаи от цялата страна. Годишно в нея се лекуват около 5000 деца. Сградата й обаче е силно амортизирана - строена е през 1937 г., т.е. преди 67 години. През годините са извършвани реконструкции, но възможностите за модернизация вече са изчерпани. Поради това вече не може да се въвеждат съвременни медицински технологии за лечение.
Целта на одобрения за финансиране от правителството проект е да се изгради модерна сграда, отговаряща на най-новите международни стандарти за специализирано лечение на детските заболявания. Новата болница ще бъде образцов център за България и на Балканите. Новата сграда на болницата ще бъде издигната в карето между бул. "България" и бул. "Акад. Иван Гешов", до сегашната Инфекциозна болница. Самата Инфекциозна болница до декември тази година ще бъде пребазирана в нови корпуси, които се намират на територията на Военно-медицинска академия и съществуващата в момента нейна сграда, която вече не отговаря на никакви изисквания за болнично лечебни заведение ще бъде съборена, обясни министърът. Така на разчистения терен ще се строи новата болница.
Условията за кредитиране на проекта са много изгодни, подчерта министър Богоев. Общата стойност на проекта е в размер на 42,7 млн. евро. 85% от стойността се осигурява със заем от Банка Австрия Кредитанщалт, останалите 15% се осигуряват като съфинансиране от българска страна. Съгласно Закона за държавния бюджет за 2004 г. министерствата на здравеопазването и на финансите стартираха процедура за осигуряване на кредитна линия от Банка Австрия Кредитанщалт, гарантирана от Правителствената агенция за застраховане на експортни кредити на Австрия с общ размер на главницата 36 295 000 евро.
Заемът ще се усвои на два транша в рамките на 2 години и 6 месеца, за което време ще се построи новата болница. Погасяването на заема ще стартира 6 месеца след като е бил усвоен напълно и ще се изплаща на 20 вноски за период от 10 години. Не са оправдани опасения за възможно оскъпяване, тъй като стойността на проекта е твърдо фиксирана и не подлежи на промени, подчерта министър Богоев.
Катимерини: Нефтопроводът Бургас-Александруполис може да не е необходим, обяви "Лукойол"
Президентът на руската нефтена компания "Лукойл" Вагит Алекперов, цитиран от българската преса, заяви, че компанията му предпочита да изнася петрол по море през Босфора, както и, че "Лукойл" не е преценявала предложеният петролопровод, свързващ българското пристанище Бургас с гръцкия порт Александруполис, като необходим, пише в днешния си брой гръцкият вестник Катимерини.
Алекперов е изложил вижданията си пред българския външен министър Соломон Паси по време на посещението му в Москва. Проектът Бургас-Александруполис може да се разглежда в Гърция и Русия като заобикалящ Турция по маршрута за износ на нефт. Реализирането му, обаче, е в застой от вече девет години, въпреки че Казахастан изрази интерес от участието си в него миналия ноември. Миналата година Гърция и България подписаха меморандум за двустранно сътрудничество в изграждането на нефтопровода, но Русия все още е подписвала подобен документ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА