6 Март, 2004 00:00 1 249 0

Енергийна полиция се следи колко ток харчим

  • агенцията-
  • които-
  • ефективност-
  • енергийна-
  • сгради-
  • санкция-
  • всички-
  • тодоров-
  • бъдат-
  • имуществена-
  • енергийна ефективност-
  • имуществена санкция
Енергийни полицаи ще проверяват големи промишлени консуматори, министерства, общини и жилищни сгради с площ над 1000 кв. метра дали изпълняват препоръките на Агенцията за енергийна ефективност за намаляване на разходите за ел. енергия. Това съобщи за "Монитор" главният секретар на агенцията Стоян Тодоров вчера. В момента нямаме звено от контрольори, но то ще бъде създадено, след като бъдат одобрени четири нови наредби, чрез които на практика ще се прилага Законът за енергийна ефективност, уточни Тодоров.

Контролните органи на Агенцията за енергийна ефективност ще имат право на свободен достъп до обектите, в това число и до обекти на МВР и Министерството на отбраната. Предписанията им ще са задължителни, обясни главният секретар на агенцията. В Закона за енергийна ефективност, обнародван в Държавен вестник вчера, е записано, че фирми и частни лица, които не осигуряват свободен достъп на енергийната полиция до проверяваните обекти, ще се наказват с глоби от 500 до 1000 лв. или имуществена санкция от 500 до 1000 лв. Ако пък не бъдат изпълнени предписанията на агенцията , глобата ще от 500 до 1000 лв. За същото провинение може да бъде наложена имуществена санкция от 1000 до 3000 лв., пише в закона.

Санкцията за предприятия или еднолични търговци, които пък откажат енергийно обследване, поръчано от агенцията, ще е от 200 до 2000 лв.

Стоян Тодоров припомни, че глоби ще плащат и фирмите, които ще правят обследване за енергийна ефективност на предприятия и сгради по поръчка на агенцията. Санкцията за тях ще е от 100 до 500 лв., ако не предоставят документацията от обследването. Имуществена санкция до 5000 лв. пък ще плащат фирмите, които сертифицират сгради, в които е подменена топлоизолацията, ако са допуснали нарушения при изпълнение на задълженията си, обясниха от Агенцията за енергийна ефективност.

Законът предвижда още санирани сгради да се освобождават от данък от 5 до 10 г. Условията, на които трябва да отговарят имотите, за да получат едната или другата категория, ще бъдат разписани в специални наредби.

Санирането по принцип обхваща всички строително-ремонтни и възстановителни работи по сградата заедно с подобряване на ефективността на нейното отопление и осветление.

Хората, притежаващи еднофамилни къщи и направили оздравителен ремонт, ще ползват данъчното облекчение без проблем. Собствениците на апартаменти обаче ще се възползват от него само ако всички във входа са извършили подобрения на жилищата си. Те ще могат да кандидатстват за кредити само, ако създадат специални юридически лица асоциации на собствениците на жилища. Освен тегленето на заеми за топлоизолация на сградата това юридическо лице ще може и да плаща от свое име всички сметки за парно и електроенергия. В бъдеще топлофикациите ще продават на такива асоциации топлоенергията по по-ниски цени, добавиха от агенцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА