25 Март, 2004 00:00 592 0

Държавните имоти да се продават само чрез търг

  • жилища-
  • държавни-
  • проекта-
  • апартаменти-
  • депутати-
  • държавната-
  • продажбата
Продажбата на държавни имоти да става чрез публични търгове, в които ще могат да участват всички граждани, а не само работещите в държавната администрация. Това предвиждат промени в закона за държавната собственост, внесени от група депутати от НДСВ начело с Даниел Вълчев.

Това е вторият проект на депутати по темата след избухването на скандала с продажбата на ведомствени жилища, закупени евтино от висши чиновници. Първият проект бе на "Новото време".

В проекта на НДСВ пише, че първоначалната тръжна цена на имота не може да е по-ниска от неговата данъчна оценка. "Целта е не да се ограничат преференциите за определен кръг лица, а да променим реда така, че всеки гражданин, който поиска, да може да се яви на търг", каза Вълчев. Той обясни, че според проекта отпадат преференциите за държавните служители, те щели да живеят под наем във ведомствените апартаменти и ако има излишък на държавни жилища, те ще се предлагат за продажба чрез търг.

Отпада изискването ръководителят на дадено ведомството да дава съгласие при продажбата на жилища, които са предоставени на същото ведомство. "Така се централизира отговорността само върху областния управител като орган, който се грижи за опазване на държавната собственост", смятат вносителите.

Депутатът от "Новото време" Борислав Цеков коментира, че законът на НДСВ не решава проблема, тъй като няма предвидена изрична заповед за забрана висши чиновници да си купуват държавни апартаменти. Той обаче одобрява идеята апартаменти да се продават чрез търг.

За разлика от проекта "Вълчев" проектът на нововремци запазва възможността само държавни служители да купуват ведомствени жилища. И изключва от кръга на правоимащите министри, депутати, главни секретари, членове на политическите кабинети. Нововремци искат още да се забрани плащането с компенсаторки, а цените да бъдат пазарни.

Според Борислав Цеков трябва да се приемат и двата законопроекта на първо четене, да се вземе най-доброто от тях и да се направи един закон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА