29 Април, 2004 00:00 570 0

Накратко

  • собственост-
  • кметът-
  • държавата-
  • варна-
  • софиянски-
  • изложението-
  • общината-
  • година-
  • смолян-
  • приватизация-
  • училища-
  • стефан-
  • гаранция-
  • община-
  • проект-
  • седем-
  • общежитие-
  • проектът-
  • закона-
  • стефан софиянски-
  • ново общежитие-
  • тази година-
  • отдели столичната община
Кметът на Монтана Златко Живков подписа меморандум за разбирателство с проект "Красива България"
Кметът на Монтана Златко Живков подписа меморандум за разбирателство с проект "Красива България". Общината е получила одобрение за представените от нея седем предложения. Обектите за тази година са реконструкция и обновяване на Централен градски парк, строеж на площадка за скейтборд и ремонти на фасадите на историческия музей и сградата на пощата, експозиционната и читалищната сграда, както и на централния площад в село Смоляновци. Общата стойност на ремонтните работи е 195 хиляди лева. Местният бюджет ще осигури половината от тях. Средствата трябва да постъпят от фонд "Приватизация" и да бъдат преведени в едномесечен срок. След подписването на меморандума от министъра на труда и социалната политика Христина Христова и представителят на ООН Нил Боне, ще започнат процедурите по реализация като 80% от наетите трябва да бъдат предложени от Бюрото по труда.

Подготвя се построяването на ново общежитие
за варненските студенти

Проектът общината да отпусне безвъзмездно терен за построяване на ново общежитие за студентите във Варна обсъди днес кметът Кирил Йорданов на срещата си с представители на академичната общност в града, предаде Днес+. За целта е необходимо представителите на студентските съвети и ректорите на съответните вузове да се договорят и да излъчат свой представител, който да подкрепи предложението за ново общежитие, което ще бъде представено пред ОбС.
Общината има акт за общинска собственост за терен в близост до Втори Корпус на ВИНС-Варна. Това предложение ще бъде представено пред ОбС в срок до два-два и половина месеца. Ако теренът бъде одобрен, проектът ще бъде представен пред Областният управител на Варна. Проектът за общежитието включва създаването на читални, библиотеки, спортни помещения, зали за разговори и социални контакти, както и дискотека.
Кметът представи и проект за изграждане на център в областта под Пантеона в Морската градина, където да се провеждат по-значимите културни мероприятия, които засега редовно се провеждат на входа на Морската градина или на пл. "Независимост". Кирил Йорданов предложи този център да включва и многопрофилно спортно игрище, волейболно игрище както и тенискорт. Обектът ще бъде осветен и при изграждането му няма да се премахват зеленина или дървета.
Община Варна подкрепя и изграждането на Факултет по стоматология към Медицински университет-Варна.
Върховният административен съд върна на държавата
седем хижи край Смолян

Върховният административен съд върна на държавата седем хижи край Смолян. Според магистратите държавните имоти са актувани незаконосъобразно като общинска собственост на Девин и Смолян. Хижите винаги са били стопанисвани от туристическите дружества. Те са вписани в публичния регистър като обекти за спорт и социален туризъм, собственост на държавата. От дълго време обаче се води спор между общинските ръководства на Смолян, Девин и държавата. Двете общини актуваха хижите като своя собственост, а смолянският областен управител отмени актовете. Съдът потвърди решението му в полза на държавата. Решението на ВАС подлежи на обжалване пред петчленен състав.
Министерският съвет прие промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол
На заседанието си Министерският съвет прие предложените промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. "Икономически целесъобразна, бърза и ефективна приватизация" - така вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева определи основните цели на предложените промени в Закона. За приватизация остават предимно инфраструктура и монополи, които са с огромна стойност и значение за политиката в даден отрасъл и за националната икономика като цяло.
Промените предвиждат подготовката на предприятията за приватизация да се извършва от отрасловите министерства.
Пет милиона лева ще отдели Столичната община за ремонт на софийските училища
Пет милиона лева ще отдели Столичната община за ремонт на софийските училища. Това съобщи пред журналисти кметът на столицата Стефан Софиянски. Той откри изложението "Столично образование 2004" в зала 8 на НДК.
"За две години имаме намерение да инвестираме значително повече в материалната база, тъй като смятам, че учениците когато са в по-добри условия ще имат и повече желание да учат", каза Софиянски.
Тази година в изложението "Столично образование" участват 150 училища и институции. Общинските и държавни учебни заведения са 91, а частните са 35. На изложението има и специализиран щанд, на който учениците и родителите могат да получават информация за план-приема в учебните заведения през следващата година.
Чуждестранните участници през тази година в изложението са 13. "Впечатлен съм от нивото на английския език на българските ученици. Те наистина са много добре мотивирани и имат желание да развиват своите умения и за в бъдеще", каза Джонатан Макьон. Изложението продължава до 1 май.
На столичния кмет Стефан Софиянски бе наложена парична гаранция в размер на 10 000 лева
На столичния кмет Стефан Софиянски бе наложена парична гаранция в размер на 10 000 лева по образуваното срещу него следствено дело за прехвърлянето на акции, собственост на общината на израелската фирма, купила Централните хали. Това стана след като Софиянски бе разпитван 45 минути в Столичното следствие. Столичният кмет заяви, че ще обжалва наложената му гаранция, в качеството му на обвиняем.
Намаляват ДДС за първо закупено жилище в Кипър
Съвместно решение за намаляване на ДДС за първо закупено жилище в Кипър взеха Министерството на финансите и парламента на страната, съобщи кипърската агенция Stockwatch. Данъкът вече ще бъде 5%, а в случай на замяна ще се заплаща 15%, но с възможност за получаване на специален кредит. Следващата стъпка на министерството и парламента е да определят съответните условия, предпоставки и критерии в новия закон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА