Last news in Fakti

10 Май, 2004 00:00 646 0

"Дженерал електрик" проявява интерес към топлофикациите в Пловдив и Шумен

  • ковачев-
  • мегавата-
  • шумен-
  • пловдив-
  • компания-
  • американската-
  • американската компания-
  • министър милко ковачев-
  • енергийният министър милко
Американската компания "Дженерал електрик" се интересува от изграждането на комбинирани мощности за производство на топлинна и електроенергия в топлофикациите в Пловдив и Шумен, съобщиха от енергийното министерство. В края на миналата седмица енергийният министър Милко Ковачев се срещна с вицепрезидента на компанията за Европа, Близкия Изток и Африка Фернандо Бекалли и директора за Европа и Африка Джон Васалло. След срещата официални изявления от двете страни не бяха направени.

Намеренията са отоплителна централа "Пловдив-юг" да изгради когенерация от 25 мегавата, като американската компания подпомогне проекта. Централата в момента работи на природен газ и мазут. "Топлофикация Пловдив" има 73 абоната, като над 2000 са промишлените потребители. Мощността, която ще се построи, ще зависи от прогнозите за присъединяване на отоплителния район "Юг", обясниха от дружеството.

Водят се разговори с "Дженерал електрик" и компанията има интерес към Пловдив, коментира изпълнителният директор на топлофикационното дружество Мирко Угринов. Той обясни, че в момента американската компания извършва предпроектно проучване. Според него намеренията са топлофикацията да кандидатства за проекти за търговия с емисии на въглероден двуокис. Количествата на емисиите, които могат да бъдат заменени, все още се уточнява.

Подобна е и схемата за топлофикацията в Шумен, където ще бъде изграден когенерационен модул от 5 мегавата и ще се търси замяна на емисии. Проблемът в топлофикационното дружество в Шумен е, че потреблението на топлинна енергия през изминалия отоплителен сезон беше намалено. Предложеният начин за финансиране на проекта ще позволи цената на топлинната енергия да бъде намалена.

Междувременно енергийният министър Милко Ковачев заяви пред Ройтерс, че до 10 дни България ще обяви конкурс за консултант за продажбата на три термични централи. Според него през първата половина на 2005 г. ще приключат продажбите на трите ТЕЦ-а - Бобов дол, Варна и Русе. Трите централи имат инсталирана мощност около 2000 мегавата или малко под 20% от общата за страната. Ковачев отказа да съобщи каква сума очаква правителството от сделките. Анализатори твърдят пред агенцията, че сравнявайки ги с подобни производители, те могат да струват между 80 и 200 млн. евро общо, въпреки че тяхната възраст, необходимостта от инвестиции за опазване на околната среда и други фактори накланят везните по-скоро към долната граница.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА