Last news in Fakti

10 Май, 2004 00:00 836 0

Стефан Софиянски може и да не се върне в кметството

  • софиянски-
  • срещу-
  • отстраняване-
  • делото-
  • решението-
  • софия-
  • кмета-
  • съвет-
  • трябва-
  • атаката-
  • потвърди-
  • месеца-
  • гергьовден-
  • обвинение-
  • бързо-
  • окончателно-
  • политически-
  • общинския-
  • общината-
  • обаче-
  • отстранен-
  • избори-
  • длъжност-
  • апелативният-
  • разследването-
  • въпрос
Софиянски може да не се върне в кметството до края на мандата си, ако в сряда апелативният съд потвърди определението на градския за временното му отстраняване от длъжност тъй като евентуалното дело за сделката с халите ще се точи с години. БСП и "Гергьовден" вече заговориха за провеждане на частични избори в София.

Законът за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) не предвижда какво следва при временно отстраняване на кмет от длъжност и въпросът ще възникне с особена острота, ако апелативният съд потвърди решението, коментираха юристи. Софиянски ще бъде (евентуално) отстранен, докато тече разследването срещу него, но е трудно да се прогнозира колко ще продължи това. Според Наказателно-процесуалния кодекс прокуратурата може да го разследва най-много две години, след което обвиняемият може да поиска казусът му да бъде разгледан от съда. Прокурорът по делото Николай Любенов се ангажира да внесе обвинителния акт до два месеца. Дори това да се случи обаче, Софиянски би се озовал в триинстанционно производство, което го изолира от кметския пост поне до края на мандата, ако е отстранен от длъжност.

Технологично и законово е възможен избор на нов кмет на София, друг е въпросът дали е желателно, обяви в "Неделя 150" лидерът на "Гергьовден" Любен Дилов. Той влезе в тежък конфликт с партията на Софиянски покрай скандала със "Софийски имоти". В отговор Съюзът на свободните демократи (ССД) опита да го изхвърли от коалицията за управление на София, в която "Гергьовден" има добри позиции, въпреки че има само трима съветници. Въпреки враждата от партията на Дилов се въздържаха да посочат евентуални заместници на Софиянски. Това обаче направи общинският съветник от БСП Тодор Модев. Той лансира Стоян Александров като кандидат на левицата в предсрочни частични избори. Банкерът, който загуби балотажа от Софиянски миналата есен, отрече да има намерение да участва.

Ако апелативният съд потвърди решението на първата инстанция, три месеца след това БСП ще внесе искане за окончателно отстраняване на кмета заради трайна невъзможност да изпълнява задълженията си, каза Тодор Модев. За да се сбъдне обаче желанието на социалистите, то трябва да бъде одобрено с мнозинство от 2/3 в общинския съвет. Софиянски може да бъде отстранен само ако срещу него се съберат 41 гласа. Така БСП ще трябва да разчита на подкрепата на СДС, НДСВ и коалицията "Гергьовден" - БЗНС-НС - ДП. Това е малко вероятен сценарий. Въпреки че партията на Софиянски е конкурент на СДС, сините засега го подкрепят и смятат, че атаката срещу него е политическа.

Ако предложението за окончателно отстраняване на Софиянски не мине през общинския съвет, процедурата за избор на негов временен заместник е спорна и може да се наложи произнасяне на Конституционния съд. Въпросът е дали общинският съвет трябва да посочи някой от зам.-кметовете за временно управляващ, както се практикува при окончателно отстраняване, или това да направи самият Софиянски, както се случва, когато излиза в отпуск. Вторият вариант се отхвърля от някои юристи с аргумента, че кметът е отстранен именно за да не използва властта си и ако му се даде право да посочи заместника си, решението на магистратите се обезсмисля.

"Гергьовден" застъпват тезата, че общинският съвет трябва да избере някой от заместниците на Софиянски, но не сочения за негова дясна ръка Иван Гечев. От изявленията по случая може да се съди, че не е изключено и срещу него да бъде повдигнато обвинение по същото делото, тъй като Гечев представлява общината в смесеното дружество "Централни хали" АД. Прокурорът по делото Николай Любенов също намекна за такъв сценарий.

Ако апелативният съд потвърди решението за "временно" отстраняване на кмета, независимо от последващите сценарии блокажът в управлението на София е неизбежен. Битката за избор на заместник или насрочване на избори най-вероятно ще възпроизведе още по-остро досегашните конфликти в общината.

В историята с Халите политически наблюдатели привидяха опит за отстраняване на Софиянски от политиката изобщо. Забраната за напускане на страната, наложена му от прокуратурата, на първо време ще му попречи да участва в "обединителната" среща на десните партии в Будапеща в началото на юни, организирана от Европейската народна партия. По време на парламентарните избори Софиянски ще е все още обвиняем, освен ако прокуратурата междувременно не се откаже от атаката. Като такъв лидерът на ССД, който заяви премиерски амбиции, вероятно ще води най-трудната кампания в живота си. В събота пред "Дарик радио" организационният секретар на ССД и зам.-председател на общинския съвет Милан Миланов беше категоричен, че атаката срещу Софиянски само е започнала от областния управител на София Росен Владимиров (ДПС). Според него обаче тя не може да бъде осъществена без благословията на министър-председателя Симеон Сакскобургготски. Няма данни дали това е настина така. Според наблюдатели не е изключено Софиянски да опита да се споразумее с номиналния първоизточник на атаката срещу него - Доган.

Реакции
Божидар Димитров, БСП
Работата на общинския съвет зависи от решението на апелативния съд в сряда. Ако той не плюе на съвестта си, трябва да потвърди решението на Софийския градски съд, защото случаят е кристално ясен. Софиянски може би ще стъпи на "Дондуков" 1, но на "Московска" 33 никога повече. Вече пет месеца дясната коалиция в София не може да избере директор на "Софийски имоти" и това е доказателство, че тя не работи.
Димитър Абаджиев, ОДС
Съдът очевидно е намерил достатъчно основания да отстрани кмета, за да не възпрепятства разследването. Но решението все пак не е окончателно. Нашите оценки могат да са само политически - за нас моделът "Софиянски" е символ на непрозрачност. Решението на съда доказва уязвимостта на този модел.
Огнян Герджиков, НДСВ
Имам известни притеснения, тъй като кметът Софиянски е доказал своя професионализъм. Фактът, че той за трети път е избран за кмет, че беше един успешен министър в служебно правителство, макар и за около 100 дни, показва, че той има управленски качества. Трудно мога да коментирам случая с "Централни хали", по който се иска това отстраняване, така че това предоставям изцяло на съда.
Николай Младенов, СДС
Въпросът за предоставените на съда данни ще бъде решаван тепърва, но политическият смисъл на атаката срещу кмета е очевиден. СДС призовава всички политически сили да не се поддават на изкушението да търсят политически дивиденти на базата на един невлязъл в сила съдебен акт, в който няма становище за вина на кмета на София.

Прокурор Николай Любенов:
Възможно най-бързо ще внесем в съда
обвинителния акт срещу Софиянски

Очаквахте ли съдът да уважи искането ви за временно отстраняване на кмета Стефан Софиянски от длъжност?
- С оглед доказателствата по делото и наличните данни, разбира се, че очаквах, след като сме направили такова искане.
Има ли други проверки срещу Софиянски?
- Не мога да ви кажа.
Ще има ли други обвиняеми по делото за "Централни хали"?
- Към настоящия момент не е повдигнато обвинение на друг, защото делото е в съда.
Смятате ли да повдигнете обвинение на главната счетоводителка на общината Антоанета Македонска за съучастие, както каза съдът?
- Там има за повдигане на обвинение.
А срещу зам.-кмета Иван Гечев?
- Засега не мога да кажа.
Освен тях двамата други служители на общината ще викате ли на разпит?
- Ще се уточняват и ще се преценяват нещата.
Вие сте наблюдаващ прокурор по делото срещу Софиянски. Колко време ще продължи разследването?
- Възможно най-бързо. Законоустановеният срок е 2 месеца. Нашата надежда е това да стане по-бързо и ще положим всички усилия това да стане.
Обещавате в двумесечен срок разследването да приключи и да внесете делото в съда?
- Предстои назначаването на експертизи, но ще положим всички усилия делото да бъде решено до два месеца, дори и възможно по-бързо.
Колко експертизи ще назначите?
- Не мога да ви кажа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА