Last news in Fakti

27 Декември, 2023 11:21 3 071 1

Големи санкции за държавите, предлагащи „златна виза“

  • европейска комисия-
  • златна виза-
  • рестрикции

Европейската комисия възнамерява да легализира премахването на безвизовия режим за страните, прилагащи програми за гражданство чрез инвестиции

Големи санкции за държавите, предлагащи „златна виза“ - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия (ЕК) направи няколко предложения, които ще превърнат гражданството чрез инвестиционни програми в основа за спиране на безвизовия режим в Шенгенското пространство.

В сегашния му вид трябва да бъдат изпълнени определени условия преди механизма за спиране на безвизовия режим на трети страни с ЕС:

  • значително увеличение (над 50%) на броя на лицата, пристигащи незаконно от безвизови държави, включително лица, пребиваващи незаконно, и такива, на които е отказан достъп на границата;
  • значително увеличение (над 50%) в броя на молбите за убежище от страни с ниско ниво на признаване (около 3-4%);
  • намалено сътрудничество при реадмисия;
  • повишен риск за сигурността на държавите-членки на ЕС.

ЕК предлага разширяване на горните основания за спиране на безвизовия режим, за да включва условия като „недостатъчно съответствие на страната с визовата политика на ЕС, хибридни заплахи и действие на гражданството чрез инвестиционни схеми“.

С други думи, организацията търси мандат за премахване на безвизовия достъп за страни, които прилагат инвестиционни схеми за „златен паспорт“.

Сред проблемите, посочени в доклада на ЕК, е решението на карибските страни да позволят на инвеститорите в програми за гражданство да променят имената си след натурализация. Комисията също така постави под въпрос високия процент на одобрение в програмите за „златен паспорт“ на Карибите.

„Въз основа на информация, получена от компетентните органи, Комисията стигна до заключението, че всички оценени инвестиционни схеми имат голям брой успешни кандидати, с най-малко 88 000 издадени паспорта до момента. За някои държави този брой надхвърля 30 000 (34 500 паспорта, издадени от Доминика, 36 742 паспорта, издадени от Сейнт Китс и Невис). В същото време процентът на отказите е изключително нисък (между 3% и 6%), което, съчетано с кратки времена за обработка (в някои случаи само два месеца), повдига въпроси относно задълбочеността на проверките за сигурност," Това се казва в доклада на Европейската комисия.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доминик

    3 1 Отговор
    България защо не стане офшорка ? Щото големите не дават.