Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 10:21 2 867 161

Добра година за пазара на недвижими имоти

  • жилища-
  • прогноза-
  • цени-
  • добромир ганев

Експерти очакват спад от около 10% при сделките

Добра година за пазара на недвижими имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Тази година ще бъде добра за пазара на недвижими имоти в България, с известни възможности за обръщане на тенденцията на спад от около 10 на сто на броя сделки, отчетен през 2023 г. Очакванията са тенденцията на забавяне на темповете на растеж на цените за продължи и през новата година, но това едва ли ще е под 5 процента. Това прогнозира председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" (2018 - 2023 г.) Добромир Ганев, цитиран от БТА.

И тази година ще се запази тенденцията от предходната 2023 г. във фокуса на интереса на купувачите да са по-малките жилища. Очакванията ни за миналата година се оправдаха, защото се увеличи съотношението на по-малките жилища към общите покупки, което се показва и от статистиката, коментира Ганев. Възможно е през 2024 г. групата купувачи - около 10 на сто, които отложиха решението си за покупка през последната година и половина, основно поради очакванията за увеличение на лихвените нива, отново да се върне на пазара. Аргументите в подкрепа на тези очаквания са свързани с позитивните новини за икономиката на страната, каквито са и повечето прогнози, както на БНБ, Министерството на финансите, така и на Международния валутен фонд, Световната банка, Организацията за икономическо сътрудничество (ОИСР), посочи експертът. Ганев допусна, че вероятно част от завръщащите се на пазара ще са с основна мотивация за придобиване на имот с цел удовлетворяване на жилищната си нужда, както в процес на изграждане, така и на такива от вторичния пазар. В допълнение експертът посочи, че ефект върху увеличаването на броя на купувачи ще има поведението на банките и това какво ще е покачването на лихвите по ипотечните кредити.

Завръщането на окуражените купувачи

В групата от потенциално завръщащи се купувачи на пазара през тази година основно са по-младите хора, тези с по-нестабилни доходи, които имаха притеснения да правят покупки в периода на покачването на цените на жилищата, както и такива, които неоснователно се опасяваха за работните си места. Според експерта следващата стъпка на купувачите от този сегмент ще е насочване на интереса от жилища с две спални, които за София са между 150 000 и 200 000 евро в нормалните райони, към покупка на по-малки жилища, с цел намаляване на риска и в следващ период – трансформирането им, за да се инвестира в по-голямо жилище, след като семейството се увеличи с нови членове. Ганев посочи, че това е логиката, която се наблюдава от години в развитите пазари – така наречените купувачи за първи път винаги стартират с имоти, които да удовлетворят първоначално по-малките им потребности, след това се преминава към покупка на по-голямо жилище и в предпенсионния и пенсионния период тенденцията се обръща към по-малките домове. Подобна тенденция се наблюдава вече и в България, но заради липсата на статистически данни не може ясно да се обуславят дяловете на трите групи купувачи, коментира експертът.

Обрати в тенденцията на пазара може да се очакват и заради очакваното подобряване на икономиките в Европа. След втората половина на годината лихвите в Европа ще започнат да намаляват, нещо което вече беше анонсирано от ЕЦБ и което ще доведе до стабилизиране на икономиката и ще има пряк ефект върху съживяването на пазара на имоти, смята експертът.

Сделките с недвижими имоти

Миналата година пазарът на недвижими имоти в страната приключи с 215 500 сделки за цялата страна или спад от 13 на сто спрямо предходната година. Това е по-малко от 2022 г. и 2021 г., но със сигурност е повече от предходните години, като се започне от 2008 г., коментира експертът. В този смисъл изминалата година може да се характеризира като година на силен пазар на недвижими имоти въпреки постоянното отчитане на спадове през отделните периоди. По пазари: в София сделките са 32 000, което е спад от 6 на сто, Пловдив – 15 800 (10 на сто спад), Варна – 14 120 (13 на сто спад), и Бургас – 7200 (13 на сто спад). На друг голям пазар, какъвто е Несебър, сключените сделки са 8350, а спадът е 16 на сто.

Цените

Въпреки спадовете на сделките ръстът на цените на жилищата продължава заради намалените обеми започнато ново строителство, свитото вторично предлагане, което не дава възможност да хората да намерят своето предпочитано жилище достатъчно бързо, смята експертът. Същевременно Ганев заяви, че няма основание да се твърди, че има балон на пазара. Подобни твърдения чуваме периодично от 2012 г. насам, допълни той. По думите му България не е лидер в ръстовете на цените на имоти в Европа, нито пък е най-зле по отношение на достъпността до жилища. Напротив – България е на второ място в ЕС след Румъния по най-достъпни жилища, каза експертът, позовавайки се на данни на ОИСР. По отношение на доходността от наеми също не сме на челни позиции, но не сме и на последните места, като за България тя достига до 3-4 процента, а лидери са София и Пловдив. По последни данни българският наемен пазар сред 40 държави – ЕС и още Исландия, Израел, Швейцария и други, се намира в средата на класацията по темпове на растеж.

Делът на участващите на пазара на недвижими имоти в България се запазва през годините в порядъка на 3 процента, което се доближава до средноевропейските равнища.

Ганев напомни, че отражение на пазара имат и темповете на растеж на доходите, като посочи, че България е сред страните с най-високи ръстове на брутните възнаграждения в Европа. Той даде пример с Франция и Германия, където за последните десет години ръстът е около 17 на сто, докато в България подобно нарастване е отбелязано само за миналата година, а за последните три години увеличението е с 50 на сто. Нацията забогатява, спестяванията растат и хората логично инвестират в покупка на имоти, коментира Ганев.

Надценени или подценени са жилищата

По различни оценки жилищата в България не са надценени и по различни международни данни страната ни е в топ 5 по достъпност на жилищата в Източна Европа, като най-достъпен е Пловдив, следван от Бургас, Варна и София. Пловдив се намира в топ 20 по достъпност в цяла Европа, в топ 30 са София, Варна и Бургас, каза Ганев.

В България обичайно достъпността се разглежда през съотношението на наемите към цените на имотите, което е доходност, отбеляза експертът и напомни, че достъпността се разглежда през доходите на населението. По този начин достъпността на имотите през доходите за Пловдив е седем години и половина. За този период двама души придобиват жилище, след като отделят сумите за месечните си разходи.

Зелените ипотеки

Зелените ипотеки, при които получаваме преференция, ако купим имот с висока енергийна ефективност, все повече ще набират популярност в България, смята експертът. Ганев подчерта, че зелената сделка и всичко, свързано с процеса на декарбонизация, със сигурност ще се отразят върху пазара на недвижими имоти. Европейските изисквания до 2030 г. новите жилищни сгради да са с нулеви емисии и да имат или да са свързани с източници на зелена енергия, ще са сред причините за евентуалното увеличение на себестойността на строителството, смята експертът. По отношение на банките Ганев посочи, че все повече финансови институции в Европа толерират строителството на енергоефективни бизнес сгради, офис и търговски площи и прогнозира, че и този процес ще се активизира в България чрез предлагането на по-атрактивни условия за кредитиране. Причината е, че чрез намалените разходи при подобни сгради се редуцират и рисковете по подобни заеми и това означава, че лихвите би трябвало да бъдат по-ниски, допълни експертът.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    25 2 Отговор
    Ганев защо не купува, а ни зарибява нас, читателите? Цените само ще растат и Ганев ще е на печалба, нали така?
  • 2 Антонинус Пиус

    29 5 Отговор
    Ако има спад на сделките, ще последва спад и в цените. Търсене - предлагане.

    Коментиран от #4

  • 3 Не и не

    28 3 Отговор
    Айде пак започна облъчването и пропагандата! Статия, спонсорирана от брокерските агенции! Сделките рязко намаляха, това само мога да ви кажа...
  • 4 ъмм

    10 21 Отговор

    До коментар #2 от "Антонинус Пиус":

    През периода 2015-2020 броя на сделките в София са били между 25 и 28 хиляди, а през лошата 2023 са били над 30 хиляди и то при цени двойни на тези от 2015

    Коментиран от #7, #119

  • 5 Аз Кочо

    25 3 Отговор
    "Добра година за пазара на недвижими имоти
    Експерти очакват спад от около 10% при сделките"

    Хахаха, значи на фона на спада на сделките от 15 пр. през 2023 ще добавим още 10 пр. през 2024.

    Пазарът найстина върви добре и се възстановява.

    Когато някои хора пишат глупости без да мислят резултата е смешен

    Коментиран от #122

  • 6 ъмм

    7 22 Отговор
    Септемри като стане ясно , че влизаме в еврозоната, пазара ще литне в космоса. Смята се , че ива няколко милиарда левчета в бурканбанк и част от тях ще отидат в тухли.

    Коментиран от #8, #12

  • 7 Мен

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "ъмм":

    Това е лъжа.
    Пак лъжеш умен.
    Има статистик в агенция по вписванията.
    Всеки може да провери
  • 8 Тръпчо

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "ъмм":

    Това ти твърдение говори че си икономически инв алид

    Както и че София е 3 млн. Души
    Както и че през 2023 са изтеглени 20 млд. Лв
    кредит.
  • 9 Вият се опашки, полицията пази реда,

    22 2 Отговор
    Хора изпадат в нервни кризи дали ще успеят да купят имот независимо от цената! Смешни сте вече в лъжите си!
  • 10 Пена

    21 1 Отговор
    София сделките спад от 6 на сто, Пловдив – 15 800 (10 на сто спад), Варна – 14 120 (13 на сто спад), и Бургас – 7200 (13 на сто спад). На друг голям пазар, какъвто е Несебър, сключените сделки са 8350, а спадът е 16 на сто.

    Обаче Пазарът е силен и се развива.
    Няма страшно купувайте утре ще продадете на петорна цена, хахаха
  • 11 Добромир Гарганев Силистра

    15 1 Отговор
    голям манипулатор съм , лъжа хората да купуват на скъпо, щото съм брокер
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Брокер

    6 13 Отговор
    Който купил,купил .Влезем ли в еврозоната останалите в децката

    Коментиран от #16, #18

  • 14 ъмм

    2 14 Отговор
    Я кажете дали тези с парите в дюшеците и бурканите...
    ..ще ги оставят да им изгопят
    ..ще инвесират в акции
    .. ири ще вложат в имот

    Отговопът е ясен в края на годината още 10 процента нагоре на цените

    Коментиран от #15

  • 15 Мен

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "ъмм":

    Гледай си твойте парици, ако не ти трябват ми ги дай, аз ще ги инвестирам където трябва хахаха

    Коментиран от #17

  • 16 Неграмотник

    18 1 Отговор

    До коментар #13 от "Брокер":

    ДеТСка се пише, затуй си станал брокер.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ами

    20 1 Отговор

    До коментар #13 от "Брокер":

    бързо купувай, че като влезем в еврозоната цените ще станат двойни и тройни и ще станеш безумно богат.
  • 19 "Кредит Маркет" ООД

    13 1 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма
  • 20 Тръпчо

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "ъмм":

    Хихихи

    Провери бройката и после гледай процента.

    Може 2022 да са купени 50 коли а 2023- 100
    Това е 50 процента плюс.

    После виж например колко са купени в Испания или Франция.

    Може да са 20000.

    Казах ти че си много бос

    Коментиран от #21, #22

  • 21 ъмм

    4 8 Отговор

    До коментар #20 от "Тръпчо":

    България е 6 милиона, може да се сравняваш със Сърбия, Албания и подобни , а не със страни 10 пъти на нашата.
    Хората с десетки хиляди в бурканите ще купуват и коли и ще влагат в имоти, а тези с празните кратуни ще пишат в сайтовете , че има балони и че е по добре да харчиш всичко за пиячка и кльопачка.

    Коментиран от #23, #24, #150, #155

  • 22 Тръпчо

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "Тръпчо":

    Грешка 50 + 50 пр = 75 броя.
    Важен е принципа.
  • 23 Тръпчо

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "ъмм":

    Ами провери тогава колко са бройките в Гърция, Хърватия, Словения, Унгария и т.н
  • 24 Аз Кочо

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "ъмм":

    Абе, интелект, не се притеснявай за моите пари
    Гледай твоите.

    Пропуснал си да отбележиш че депозитите в бг се увеличават в пъти по бързо от изтеглените кредити.

    Това за какво ти говори?
  • 25 гост

    5 12 Отговор
    Днес поглеждам и хоп изненада, излязла ми е нова фактура за телефона с индексация от 10% нагоре. Миналия месец 42 лева, този вече 46
    Обаче тук сънуват, че днес имотите щели да струват 100К, а утре по 50 ще ги раздават
    смях

    Коментиран от #26, #27

  • 26 ъмм

    5 8 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Не, че имотите поскъпват, а хартийките ви се обезценяват. Не само сметки за телефони, а и за вода, за парно всичко нагоре. След две години и сметките за ток скачат двойно. Официално се говори, че хората излизат на свободния пазар където киловат ще е около 60 стотинки. Между другото в Румъния вече излязоха и там е толкова. 25-30 цента за киловат.
    Имотите дори трудно ви покриват инфлацията, но пак е по добре ако ви седят по банките където на всеки 100 лева губите по 30 за последните две години.

    Коментиран от #28, #29

  • 27 Икономист

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Интересното е че.телефонитенскочиха например в сащ с 28 пр. а имотите са с 20 процента надолу.
    Обяснявал съм го ни ти се правиш на неразбрал

    Коментиран от #30

  • 28 Икономист

    13 0 Отговор

    До коментар #26 от "ъмм":

    Ето защо с изоставащите доходи а и с увеличение на лихвите в еврозоната кредитополучателите ще затъват бавно но сигурно.
    И това ще ги принуди да продават на промоция
  • 29 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "ъмм":

    Дай ми твойте обезценени хартийки.

    Коментиран от #31

  • 30 гост

    3 7 Отговор

    До коментар #27 от "Икономист":

    В САЩ имотите не са надолу, защото там над 90% се купуват с ипотеки, а те поскъпнаха от 2% на 6-7% и дори и с намалената цена на имота, месечната вноска е по-висока.
    Я сметни колко е ипотека на 300К долара при 2% лихва и колко е по 6% лихва и пак ела да кажеш, че били поевтинели имотите не не са поевтинели.

    Коментиран от #32, #34

  • 31 ъмм

    3 6 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    Дай ми твоя ненужен имот и ще ти дам хартийките си.
    Нали щели да се срутят цените, предполагам , че няма да ми продаваш на сегашните , а на нормални цени от преди 20 години, когато двустаен в София беше 20 хиляди долара, а не 120

    Коментиран от #33

  • 32 Икономист

    14 1 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    В Стокхолм цените на жилищата за 12 месеца са се сринали с 22%. Ситуацията във Франкфурт също е трагична – 16% тотален срив. В Торонто има срив от 15%, в Амстердам – 14%, в Лондон – 14%, в Мюнхен – 14%, в Сан Франциско – 11%, във Ванкувър – 11%, в Сидни – 11%, във Варшава – 9%. Стабилни дестинации като Хонконг също имат 7% спад“,. И т.н

    Тук как е обяснението?

    Коментиран от #35, #47

  • 33 Икономист

    8 1 Отговор

    До коментар #31 от "ъмм":

    Аз не продавам и не купувам.
    Парите ми носят лихви съответно не се оплаквам.
    Ти ревеш че парите били хартийки, е дай ми ги тигава

    Коментиран от #37

  • 34 Тръпчо

    7 1 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    В сащ 65 пр са собственици.
    С кредит се купуват около 80 пр. но няма сделки защото повечето да заключили 3 пр лихва за 30 г.

    Тук лихвата е плаваща месечна

    Коментиран от #36

  • 35 ъмм

    1 6 Отговор

    До коментар #32 от "Икономист":

    Обяснението е много просто в Швеция, САЩ и къде ли не за 3 години лихвите станаха двойни и тройни, следователно цените на имотите имат спад, но като се тегли чертата купувача с ипотеката ще плати повече , отколкото е плащал преди с ниските лихви на ипотеките.
    В последните 3 години в България обаче лихвите по ипотеките не са мръдналии са под 3% двойно по ниски от там. Затова пък цените на имотите поскъпнаха.
    Като се тегли чертата дори и при ниски лихви на ипотеките купувача пак плаща повече от преди за нов дом.

    Кое не разбрахте
  • 36 ъмм

    2 5 Отговор

    До коментар #34 от "Тръпчо":

    Тук има и плаваща лихва и има и фиксирана.
    Последната оферта която гледах беше за 4.2% фиксирана лихва за 10 години или 2.9% без фиксирана.
    Право на избор.
    За справка фиксираната лихва в щатите за 30% е над 6% в момента и дори след 5 години отново да се върнат лихвите на старите нива, те ще продължават да са прецакани, затова преди да се отпуши пазара чакат ФЕД да започне да намалява лихвите.
    Прогнозата е , че от 2025 година ще свалят по половин, един процент годишно и тогава и купувачите ще се върнат.

    Коментиран от #38, #40

  • 37 ъмм

    5 5 Отговор

    До коментар #33 от "Икономист":

    Е що не продаваш. Какъв икономист си като знаеш , че балона се пука всеки момент и твоя имот ще се обезцени двойно.
    Продай днес и купи евтино утре
    Така правят икономистите, а безделниците нито купуват, нито продават
    залепват за дивана в детската

    Коментиран от #39, #43

  • 38 Икономист

    11 0 Отговор

    До коментар #36 от "ъмм":

    Лихвите в бг неизбежно ще се вдигнат.
    Човек взема решение за кредит при сегашните изкуствено ниски лихви, но реално ще му се наложи да плаща много по-високи лихви в следващите години. Изкуствено ниските първоначални лихви по ипотеките стимулират търсенето на кредит и раздуват цените на жилищата, но създават и рискове за изплащането на тези кредити.
  • 39 Икономист

    12 2 Отговор

    До коментар #37 от "ъмм":

    Защото аз гледам на имота като подслон а ти гледаш на него като на банкомат.

    Затова и ще се изприщите скоро време

    Коментиран от #41

  • 40 Икономист

    7 1 Отговор

    До коментар #36 от "ъмм":

    ""Прогнозата е , че от 2025 година ще свалят по половин, един процент годишно и тогава и купувачите ще се върнат.""

    Те ще паднат само и ако инфлацията стигне 2 пр и се задържи.

    Когато това стане лихвите по кредитите ще са 5.5 процента и едва ли някога ще влезнат до 0, когато станат 5.5 инфлацията пак ще скочи и лихвите отново ще се качат.

    Информацията не изчезва току така
  • 41 ъмм

    3 6 Отговор

    До коментар #39 от "Икономист":

    Гледай като подслон и възможност да забогатееш.
    Продаваш днес при този невиждан балон на 2К за квадрат, излизаш под наем за няколко месеца и купуваш същия си апартамент наполовина.
    Кой се отказва от десетки хиляди печалба. Нали си сигурен , че балона се пука , бързай докато е време.

    Коментиран от #50

  • 42 гост

    3 8 Отговор
    Имах един приятел, дето 2018 продаде апартамента си и си мислише, че го е продал на върха. Да, той има къде да живее, но грешката му беше, че след като го продаде цените скочиха още с 50%. Тогава той смяташе, че го е купил 2015 на зелено за 85 и го продаде с акт 16 за 120 хиляди и беше много горд, че е направил 45 хиляди без проблеми. Ако беше изчакал обаче още 3-4 години, щеше да е спечели 90 хиляди

    Коментиран от #44

  • 43 ъмм

    1 6 Отговор

    До коментар #37 от "ъмм":

    Ясно е , че ще се преместя в БГмама , там поне ми вярват и получавам лайкове от ме ми те
  • 44 гост

    7 3 Отговор

    До коментар #42 от "гост":

    Та същия тоя приятел може и да загуби 90к , ако не го бе продал 2018 , а примерно края на тази година , когато всичко ще се срине с поне 200%

    Коментиран от #45

  • 45 Брокер

    8 1 Отговор

    До коментар #44 от "гост":

    ами , ъмм, гост , умен , джанго , всички сте прави и всички много добре разбирате истината , а тя е само една - лъжииии, яко лъжи , иначе нема балъци на въдицата , и иде глад
  • 46 да бе

    2 5 Отговор
    Гледайте какво се случва в ЕС и се молете да имате покрив над главата си, защото скоро нищо няма да може да си купите. Няма да има евтини коли , а само електрички за по 50 хиляди евро. Няма да има нови домове под 5К квадрата, защото ще трябва да отговарят на 100 изисквания с панели по тераси и покриви с по 20 см изолации, слънчеви бойлери и какви ли не други глупости.
    Не случайно в България масово започнаха нови строежи миналата година преди да влязат нови изисквания за строителите.
    Сега ще имат право в следващите 5 години да си ги реализират, да му мислят новите проекти.
    Дане говорим, че мис Бони от Спаси София в предизборната си програма обещаваше двойни такси за разрешителни за строеж в София. Това няма как да не се отрази на цените.

    Коментиран от #48

  • 47 Друг икономист

    2 8 Отговор

    До коментар #32 от "Икономист":

    Тристаен във Франкфурт струва много повече от тристаен някъде в България, разликата е много голяма. Имаме да догонваме по цени, затова навън падат, а тук леко пълзят нагоре. В отворен пазар като нашия, чужденцитв също купуват.

    Коментиран от #49

  • 48 Аз Кочо

    6 3 Отговор

    До коментар #46 от "да бе":

    Смешен си.
  • 49 Икономист

    8 1 Отговор

    До коментар #47 от "Друг икономист":

    Престанете да сравнявате мръсна бедна България с западни уредени богати демокрации.

    Коментиран от #52

  • 50 Икономист

    5 1 Отговор

    До коментар #41 от "ъмм":

    Вместо да ми даваш тъпи съвети, действай.

    Хайайай
  • 51 да бе

    6 3 Отговор
    Дали съм смешен, не знам, ама виждам какво става с така наречения зелен преход и ограничения , ограничения и пак ограничения. До 2050 година ни чакат само рестрикции. Кравите били виновни за газовете, тецовете, автомобилите , камините и такса след такса ни чака.
    Целта е и в Източна Европа големите корпорации да ви държат за топките както е в Германия примерно. Има корпорации с хиляди апартаменти които отдават под наем. Те колят и те бесят и наемите с 20% нагоре, нищо че цените на имотите падали били.

    Коментиран от #53, #55

  • 52 Друг икономист

    4 4 Отговор

    До коментар #49 от "Икономист":

    Защо да не сравняваме, пак казвам - пазарът е отворен ? Знаеш ли какви са данъците върху доходите там и цените на услугите? Правил ли си си зъб в чужбина ? Наясно ли си какви са нотариалните такси за придобиване на имот ?
  • 53 ъмм

    4 5 Отговор

    До коментар #51 от "да бе":

    Така стана с ваканционните комплекси и със земеделските земи.
    Фондове изкупиха земята на хората на безценица и сега имат по 15-100 хиляди декара и се сърдят на по 2-3 милиарда субсидии и блокират пътищата.
    Във ваканционните комплекси пък ви продават ваканционен имот и после ви цакат 12 месеца в годината с такси за поддръжка на басейни по подобни, при лято от 3 месеца в България

    Коментиран от #56

  • 54 Държавата

    7 1 Отговор
    е бедна, но за сметка на това живота е скъп. Скапана работа, далавери, убийства, корупция, на никой не му пука за тази територия.
  • 55 Икономист

    6 1 Отговор

    До коментар #51 от "да бе":

    Преди да говориш за данъци, провери какви са заплатите там. А после тук.
    450 евро Мин заплата.
    Ако вдигнат данъците или лихвите което ще стане за да сме в еврозоната тогава виж какво ще се случи с цените у нас
  • 56 Икономист

    5 1 Отговор

    До коментар #53 от "ъмм":

    Не стана само с вак. Имоти
    В София в цените се сринаха с 45 пр.
    Защо забравяте този факт
  • 57 Икономист

    7 1 Отговор
    Виж какво се случва с сделките в бг

    София минус 34 процент в сравнение с 2021.

    И ще продължат да се сриват
  • 58 Икономист

    6 1 Отговор
    Капитал цитира данни, че пазарът на имоти намалява вече година и половина. В същото време 3-4 строителни инвеститори са пред фалит, а няколко сгради в София, които дефилират по награди за „сгради на годината“ и реклами из фейса за „ей сега тука супер луксозен апартамент“ са замразени от половин година, защото явно не могат да се продадат. Включително няколко от онези, за които съм писал тук.

    Отделно, според НСИ цитирани от злополучния анализ на UniCredit, само в София в следващите 2-3 години се очаква да се пуснат още 2-3 милиона кв.м. площ в жилища и офиси. Одобреното строителство от главния архитект Здравков в последната година е за още толкова.
  • 59 Реалността в бг

    7 1 Отговор
    Ръстът на цените на жилищата в София е опасен. В 94% от кварталите имотите за жилищни цели са надценени, а в 35% от тях има балон, според данни към третото тримесечие на 2023 г. За да се върне пазарът към равновесното си положение, в каквото той беше преди 10 години, вариантите са или цените на жилищата да паднат с 47%, или доходите да се повишат с 89%.
  • 60 ъмм

    1 4 Отговор
    Кажи ми София с колко процента е в плюс, от 2018 или 2019 година когато нямаше войни и пандемии?
    Като брой сделки и като повишение на цените.
    Когато за 3 години имотите са скочили с 50% е най нормалното нещо да има намаляване на сделките и въпреки това намаление като брой, продължават да бъдат повее от преди пандемията.

    Коментиран от #62, #149

  • 61 ъмм

    2 7 Отговор
    Ще ви дам един жокер, че в момента имотите в София са по достъпни дори и от 20 години когато квадрата е бил 300 долара при заплати от 150 долара според НСИ
    В момента според НСИ заплатата в София гони 1600 долара

    Коментиран от #63

  • 62 Икономист

    7 1 Отговор

    До коментар #60 от "ъмм":

    Абе човек

    Цената се определя от търсенето и предлагането
    2017 започна надуването на този балон номер 2.

    Затова имаше увеличение на сделките и цените.

    Сега търсенето намалява, затова и цените ще падат.
    Вече има отстъпки от 15 до 20 пр.
  • 63 Икономист

    6 2 Отговор

    До коментар #61 от "ъмм":

    Хахахахахах, това го чу от Тихомир Тошев нали?

    Уни кредит

    Жилищата в София са достъпни за под 10% от домакинствата
    Най-недостъпни са жилищата в София, където под 10% от домакинствата с най-високи доходи могат да си позволят жилище през 2022 г., каза Павлов. Във втория и третия най-големи градове в страната - Пловдив и Варна, жилищата са достъпни за едва 10% от домакинствата.
  • 64 ъмм

    2 6 Отговор
    хаха имало било отстъпки като тези на чаталджа ли ...
    Много сте смешни. Ако в момента вдигнат данъчните оценки както искаха преди няколко месеца ще видите за какво става въпрос. Все още едни 20-30% от сделките се склучват на данъчни оценки, които в момента са 2-3 пъти по ниски от реалната цена.
    В действителност ще се окаже, че цените дори не са средно по 1800 евро в София , а над 2К
    Отворете имот и вижте, че за панеляци в Младост от по 60 квадрата се искат по 140 хиляди , като ви направят отстъпката от 15% ще дойде тъкмо по 1800 евро квадрата за панел на 50 години.
    смях
    Около половината от покупките в момента се правят без кредити. Знаете ли какво значи това, че има хора които вадят по 100 плюс хиляди евро от джоба си и не ги интересува дали ипотеките ще стават по 5 или 6 процента

    Коментиран от #66, #144

  • 65 Икономист

    6 1 Отговор
    Нараства броят на домакинствата, изключени от пазара на жилища
    Домакинство със средни доходи трябва да спестява брутния си доход в продължение на 6.7 години, за да си купи средно за страната жилище от 81 кв. м., сочат данните към 2022 г. Според УниКредит Булбанк това е умерено влошаване спрямо 2021 г., когато средното за България съотношение на цената на жилищата спрямо доходите на домакинствата е било 6.1 пъти, но за малко по-тясно жилище – с площ от 73.5 кв. м.

    Жилищата се смятат за достъпни при ниво на показателя под 4 пъти. В периода на имотния балон у нас – 2005 – 2008 г., показателят достигаше 9-10 пъти, а в периода на равновесния пазар – 2013 г.-2015 г. - към 5.5 пъти.
  • 66 Икономист

    8 1 Отговор

    До коментар #64 от "ъмм":

    Хахаха, тези на Чаталджа и докторската са 1 пр. От общият фонд
    А през 2012 докторската вървеше 1400 евро на м2 а през 2007 3000 евро.
    Всичко това иде да каже нещо много просто - инвестициите в недвижими имоти не са Светия Граал, както ги третират мнозина. „Цените на имотите никога не падат“. „Имотите са сигурна инвестиция“. „Ще си купя имот, защото там парите ми са гарантирани“. Всички сме чували тези заклинания, които имат по-скоро психологически и емоционален фундамент, отколкото са базирани на реалността. Истината е, че имотният пазар, като всички други пазари, носи риск. Да, в търговията с други стоки рисковете сигурно са по-големи, а променливите повече, но това не означава, че няма риск в имотите. Означава просто, че рискът се разпростира върху по-големи интервали от време, а ликвидността на имота се определя от евтиния банков ресурс. Когато хората могат да си позволят да теглят евтини кредити, а банките стимулират такова поведение, тогава имотите растат. Когато това се промени, имотите се сриват. С други думи имотния бизнес е повече въпрос в сферата на финансите, отколкото е бизнес зависим от реалната икономика.
  • 67 ъмм

    2 4 Отговор
    61 кв.м, 3-ти ет. от 8, ТЕЦ, Панел 1981 г., Двустаен полуобзаведен апартамент, вътрешен. 140 хиляди евро.
    Хайде отивайте за отстъпката, че да ви излезе без пари
    хаха

    Коментиран от #68, #69

  • 68 Икономист

    5 1 Отговор

    До коментар #67 от "ъмм":

    Момче четеш ли какво ти пишат икономистите.

    Не ми пиши глупави твои измишльотини
  • 69 Икономист

    4 1 Отговор

    До коментар #67 от "ъмм":

    Върни се назад и прочети внимателно статистиката.
    Няма да отговарям на твоите лични мечти и копнежи
  • 70 Аз Кочо

    7 2 Отговор
    ТЪРСЕНЕ И ПТЕДЛАГАНЕ.

    ВСИЧКО ДРУГО Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ.
  • 71 Сайта на мамашките

    3 1 Отговор
    ъмм, чакаме те , да ни отвориш на умности
  • 72 Брокер

    5 1 Отговор
    Каквото и да ви каканижат за голямо търсене или поскъпване - ЛЪЖА Е, срам ме е от колегите ми , които ежедневно ги слушам как манипулират и стрижат уфсете по телефона. Този с различните никове тук също е колега , знам го от коя агенция е , доста е нагъл, дори колегите му се отвръщават , въпреки че са същите , просто той е най-най , още от времето , когато е дошъл в София
  • 73 Мариика

    5 1 Отговор
    Джанго пак избяга без оковите ххаахах

    Коментиран от #74, #75

  • 74 д-р Карлуков

    3 1 Отговор

    До коментар #73 от "Мариика":

    Знаем , обявили сме го за издирване, последно е видян в Ботунец , в един читиристайньь

    Коментиран от #76

  • 75 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #73 от "Мариика":

    Сега търси информация за да затапи Кочо, както винаги, твърди той, го е правил.

    После пак ще дойде с някоя идиотиика от Тихомир Тошев или Ганев.

    Коментиран от #77

  • 76 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #74 от "д-р Карлуков":

    Може да е чисто 50 м2 но е 100 на хартия и е четиристаен, нову, при това с две бани
  • 77 Не е смешно

    3 0 Отговор

    До коментар #75 от "Гост":

    Съчувствам му , представи си някой твой близък да е толкова зле , няма да ти е хубаво , нали ?

    Коментиран от #78

  • 78 Аз Кочо

    9 2 Отговор

    До коментар #77 от "Не е смешно":

    Нямам близък дето да е без акъл и на набие 150000 или 200 или повече евра в бг.

    Това са единици екземпляри дошли от селата.
    Няма друго обяснение
  • 79 ъмм

    2 4 Отговор
    Да чета какво ми пишат, особен тук.
    Че нито купували , нито продавали.
    Пърдят в детската на воля и ръсят глупости.

    Не ми трябват икономисти за да разбера, че в момента ако не извадиш 100К за панелка оставаш на палатка или отиваш да търсиш в Перник за по близо.
    От дистанцията на времето е много лесно да се взема 2007 година когато лихвите бяха 10%, а колко бяха заплатите 300 евро.
    4 заплати за един квадрат и еуфория , че сме вляезли в ЕС
    В момента нещата са доста по различни, освен че лихвите са 3 пъти по ниски и заплатите са в пъти

    Коментиран от #82, #83

  • 80 Аз Кочо

    6 2 Отговор
    Относно лихвите новини от днес

    Австралийската централна банка предупреди за възможно повишение на лихвите

    Тя както всички други централни банки беше обявила край на повишенията.

    Така че всякакви прогнози за лихвите от страна на пазарите са смешни.

    Пазарите по дефолт грешат.
  • 81 ъмм

    1 7 Отговор
    Где е Австралия, де е България ...
    Кажи защо в Румъния, дето е на един ... разстояние лихвите са 6% двойни на нашите , а срив в цените няма

    Коментиран от #84

  • 82 Икономист

    7 1 Отговор

    До коментар #79 от "ъмм":

    Както винаги лъжеш

    1 лихвата 2008 беше около 7 пр. По ипотеките.
    2 заплатите бяха 800 до 1000 лв официално + още пари под масата

    3. По долу съм писал за лихвите които ще растат. Но няма кой да чете
  • 83 Икономист

    8 2 Отговор

    До коментар #79 от "ъмм":

    "в момента ако не извадиш 100К за панелка оставаш на палатка или отиваш да търсиш в Перник за по близо."

    За това : СПРЕТЕ ДА КУПУВАТЕ НА ТЕЗИ СМЕШНИ ЦЕНИ

    Трябва една година с Мин сделки за да си дойдат нещата на мястото
  • 84 Тръпчо

    8 0 Отговор

    До коментар #81 от "ъмм":

    В момента навсякъде по света и у нас е по евтино да се живее под наем отколкото да се купува
  • 85 ъмм

    2 5 Отговор
    Има си статистика стига глупости ... Минималната заплата 2007 година беше 180 лева , а сега е 930 или 5 ПЪТИ разлика , а средната
    Средната работна заплата у нас ще се увеличи с 8% през 2007 г.
    Средната работна заплата у нас ще се увеличи със 8 на сто през 2007 година и ще стане 396 лева.

    лъжецо спри се

    Коментиран от #86

  • 86 Икономист

    4 2 Отговор

    До коментар #85 от "ъмм":

    Господине, цитирате ми заплати за бг.
    А аз говоря за София
    В София никога, никога, никога минималната заплата не е имала значение а само масовата=мода

    И не ми отговори защо излъга за лихвите по кредитите през 2008
  • 87 Ася

    2 6 Отговор
    ЕЦБ и БНБ свалят основните лихви или ги запазват в последните месеци. Приключи се с увеличаването, не виждам на какво основание ще се увеличават от банките. Те досега не ги увеличиха, тепърва ще ги... Глупости.

    Коментиран от #93

  • 88 ъмм

    2 4 Отговор
    Госпожо, искаш да кажеш , че средните заплати в София са 3 пъти на средните в страната ли ...
    В момента според статистиката 2 хиляди лева е средната заплата в страната и близо 3 хиляди лева в София. Няма пъти разлика, освен във вашата глава.
    4 заплати за покупка на един квадрат през 2007 и няма и 2 заплати за квадрат през 2023 година

    Всичко останало са глупости, дори без да отчитаме много по ниските лихви в момента

    Коментиран от #90

  • 89 ъмм

    3 6 Отговор
    Лихвите в България може да станат макс 5% и то ако влезем в еврозоната от януари, ако ни отложат за 2026 ЕЦБ вече ще е свалила лихвите под 4 %
    В момента инфлацията средната в еврозоната е 3%

    Коментиран от #91

  • 90 Икономист

    5 1 Отговор

    До коментар #88 от "ъмм":

    Изобщо не знам за какво говориш, пак някакви глупости.

    Освен това да ти припомня че 2007 цените в младост на м2 бяха 1000 евро сега са 1800 -2000
    В Иван Вазов бяха 1600 а сега са 3500 до 4000 евро на м 2

    Коментиран от #92

  • 91 Икономист

    7 2 Отговор

    До коментар #89 от "ъмм":

    Лихвите в бг неизбежно ще се вдигнат.
    Човек взема решение за кредит при сегашните изкуствено ниски лихви, но реално ще му се наложи да плаща много по-високи лихви в следващите години. Изкуствено ниските първоначални лихви по ипотеките стимулират търсенето на кредит и раздуват цените на жилищата, но създават и рискове за изплащането на тези кредити.
  • 92 ъмм

    2 6 Отговор

    До коментар #90 от "Икономист":

    Цитат от статия във факти от миналата година

    Средната работна заплата в София достигна 2697 лв. през второто тримесечие на 2023 г. и така за закупуване на 1 кв.м. жилищна площ в София в средата на тази година са били нужни около 1.1 средни месечни софийски заплати. „За сравнение, през 2008 г. (в предходния пик на пазара) бяха нужни 3.4 заплати за същата площ“

    Коментиран от #94

  • 93 Икономист

    6 1 Отговор

    До коментар #87 от "Ася":

    Относно лихвите новини от днес

    Австралийската централна банка предупреди за възможно повишение на лихвите

    Тя както всички други централни банки беше обявила край на повишенията.

    Така че всякакви прогнози за лихвите от страна на пазарите са смешни.

    Пазарите по дефолт грешат.

    ИНФЛАЦИЯТА ПОДНАСЯ ИЗНЕНАДИ

    Освен това има изтегляне на пари от обръщение. Qt

    До сега от Европа са изчезнали 2 трилиона евро.

    Ако имате познания ще разберете за какво говоря.

    Qt продължава
  • 94 Икономист

    5 1 Отговор

    До коментар #92 от "ъмм":

    Момче

    Говорил съм за средната заплата = мусака

    Важна е модата= масовата= на около 60 процента от средната и това Бруто

    Смятай

    Коментиран от #96

  • 95 Икономист

    5 1 Отговор
    Факти цитират или Тихомир Тошев или Ганев

    Уни кредит от главният икономист


    На кое мислиш вярвам?

    Жилищата в София са достъпни за под 10% от домакинствата
    Най-недостъпни са жилищата в София, където под 10% от домакинствата с най-високи доходи могат да си позволят жилище през 2022 г., каза Павлов. Във втория и третия най-големи градове в страната - Пловдив и Варна, жилищата са достъпни за едва 10% от домакинствата.
  • 96 ъмм

    2 5 Отговор

    До коментар #94 от "Икономист":

    Момиче,
    казах и да спреш да се излагаш...
    Средната заплата в София и през 2008 и през 2023 година се е отчитала по един и същ начин.
    И тогава и сега не обхваща работещите в сервизите, работещите по строежите, работещит сервитьорки, бакшиши и т.н
    Официално се смята , че сивата икономика в България е около 30%
    Знаеш ли какво значи това, че реално жилищата са още по достъпни и с по-малко от средната заплата може да си купиш квадратен метър, но като сметнем, че и там едни 20% от квадрата се губят заради общи части значи реално една заплата един квадрат.
    Това е много достъпно, защото в градове като Париж, Лондон ти трябват над 2 заплати за да си купиш квадрат.

    Коментиран от #97, #98

  • 97 Икономист

    9 1 Отговор

    До коментар #96 от "ъмм":

    Госпожо,

    Пак да кажа.

    Средната заплата е изкривено понятие.

    Нямани що общо с реалността

    Втората по големина средна заплата е в област Враца най бедният район в Европа.

    Защо знаете ли?

    Коментиран от #100

  • 98 Икономист

    6 2 Отговор

    До коментар #96 от "ъмм":

    "там едни 20% от квадрата се губят заради общи"

    Лъжеш, това нещо го има само в бг.

    Сега ще ти представя и цялата измама тук, само тук, никъде по света
  • 99 Измамата в България

    4 3 Отговор
    реалната площ на скицата, която получавате не отговаря на онова, за което сте говорили със строителя или инвеститора със 7 до 10 кв.м.

    Защо се получава това разминаване?

    Стените също са част от апартамента ви и тяхната площ се включва в общата квадратура. Повечето инвеститори описват разликата в скицата, но често купувачите не обръщат внимание.

    Всеки апартамент или самостоятелен обект в сграда има точно определена застроена площ, тя се изчислява и описва още на архитектурния проект. Застроената площ се определя спрямо ограждащите стени по следните правила.

    При външни ограждащи стени без отвори, в застроената площ влиза ½ от дебелината, а другата ½ е към общите части на сградата;

    При външна ограждаща стена – калкан, важат правилата както при външна ограждаща стена без отвори. В застроената площ влиза ½ от дебелината, а другата ½ е към общите части на сградата;

    При външни ограждащи стени с отвори (прозорци или врата за балкон) в застроената площ на апартамента влиза цялата дебелина на стената;

    При вътрешни ограждащи стени към съседен самостоятелен обект, в застроената площ влиза ½ от дебелината, а другата ½ влиза към застроената площ на съседния имот;

    При вътрешни ограждащи стени към обща собственост (коридор, асансьор, стълби и др.), в застроената площ влиза ½ от дебелината, а другата ½ е към общите части на сградата.
  • 100 ъмм

    4 7 Отговор

    До коментар #97 от "Икономист":

    Заради Козлодуй госпожо и Челопеч е със средна заплата от 3 К

    Казах ви да спрете да пишете глупости, защото не е във ваша полза.
    Според теб една сервитьорка която се води на 930 лева заплата дали би могла да живее. Едва ли . Само за наем няма да й стига.
    Да обаче на хартия се води че е на 930 , а реално се прибира с по 100 лева бакшиши на ден и отделно на ръка получава още толкова.
    Щом сервитьорките могат да си докарват над 3К, колко трябва да струва един квадрат

    Коментиран от #101, #103, #147

  • 101 Аз Кочо

    7 4 Отговор

    До коментар #100 от "ъмм":

    Госпожа,

    В Козлодуй има 500 човека с заплата от 10000 лв а в област Враца масовата заплата сега би трябвало да е 930.

    И какъв показател е тази средна заплата, не ставай смешен
  • 102 ъмм

    4 5 Отговор
    Абе каква измама ви гони бе ...
    Всеки с малко акъл знае и може да отиде и да си измери светлата площ.
    Във всеки договор е описано процента общи част и всеки може да си го сметне.
    На повечето строежи е между 10-15% Тоест като си купуваш 100 квадрата ти се падат 85 застроена площ от тях още 15 са ти стени и светлата площ е тази дето е мериш с ролетката.

    Коментиран от #104, #106

  • 103 Икономист

    6 3 Отговор

    До коментар #100 от "ъмм":

    Не ми се четат волни съчинения

    Сервитьорката може да има гадже милионер, може да живее с баба си и хиляди още неща.

    Казах ти че ти си един оратор.

    Икономиката работи с цифри а не с "може"
  • 104 Икономист

    4 3 Отговор

    До коментар #102 от "ъмм":

    Тъпият спор с теб приключва за мен сега.

    Кой си ти за да оспорваш законът който не е задължително да е изряден, но е закон?

    Лек ден!

    Пак да кажа бос си, много бос, но спориш с хора които да доста над нивото ти
  • 105 ъмм

    4 5 Отговор
    Понеже ми омръзна да си пиша вече с кочо и многото му никове ще спра до тук.
    Само ще кажа, че ако няма кой да купува, цените ще са като през 2009 година по 800 евро, но понеже има кой да купува са по 1800
    То ако гледаме само средните заплати не трябва да има по улиците коли за по 200 к, ама е пълно с такива и кифли дето се снимат по магистралите с по 200 км
  • 106 Аз Кочо

    8 3 Отговор

    До коментар #102 от "ъмм":

    "Тоест като си купуваш 100 квадрата ти се падат 85 застроена площ от тях още 15 са ти стени и светлата площ е тази дето е мериш с ролетката."

    Последно защото сега го видях

    Това ти обясних, че НИКЪДЕ ПО СВЕТА В ОБИТАЕМАТА ПЛОЩ НЕ ВЛИЗАТ БАНИ, ТОАЛЕТНА, БАЛКОНИ, ОБЩИ ЕТАЖНИ ПЛОЩАДКИ, ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ДЕБЕЛИНА НА СТЕНИТЕ, В НОТАРИАЛНИЯТ АКТ.

    Тази узаконена измама е само в бедна България

    Коментиран от #107

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Заемодател

    7 0 Отговор
    Заемите се теглят в лесни времена(ниски лихви) и закъсват в трудни времена (по високи лихви)
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Софиянец стар

    5 6 Отговор
    Откакто е дошла тъй наречената демокрация, в България никога и нищо не е паднало,цените са само нагоре

    Коментиран от #111, #114

  • 111 Мюмюн

    6 2 Отговор

    До коментар #110 от "Софиянец стар":

    Услугите не падат и ще растат цените там, някой стоки, стари коли и имотите падаха, пак не си разбрал.
    Когато дойде рецесия може да видим спад и в услугите
  • 112 Дядо Ванг

    8 1 Отговор
    Ке се давите у бетону много скоро, но акълу у главо ке ви дойде нивга.
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 В у й е

    5 2 Отговор

    До коментар #110 от "Софиянец стар":

    Нали нямаше да пишеш повече , ко станА, сърби те га зе то нещо а , не вървят продажбите и си нервен. И по-нервен ще станеш и голяма сопа ще ядете пишман инвеститорите и брокерите

    Коментиран от #115

  • 115 Гост

    3 6 Отговор

    До коментар #114 от "В у й е":

    Да му мислят тия които са под наем и такива 50+ год. като теб,които йоще живеят при мама и тати

    Коментиран от #117

  • 116 Мен

    9 2 Отговор
    Хронология на брокерите
    Сделките никога няма да намалеят, има неистово търсене
    Сделките леко намалях но пазарът е горещ.
    Има леко охлаждане, пазарът пак ще набере скорост.

    Цените никога няма да паднат.
    Има отстъпки но цените ще растат.
    Имотите винаги ще растат.
    Дори и да паднат леко цените пак ще възстановят тренда.

    Когато цените се сриват, няма проблем това е в крайните квартали
    Когато паднат и в центъра, това са само старите сгради.

    И така до безкрай хахаха

    Коментиран от #123, #139

  • 117 Кокорчо

    7 2 Отговор

    До коментар #115 от "Гост":

    Кои са тези, кажи ни.


    89 пр. от българите имат имот а 9 повече от един
  • 118 В у й е

    3 2 Отговор
    Ква стана тя, кочовецът пак тъ отстреля, хахахах
    Вдигай гащата и по пато
  • 119 Реалист

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "ъмм":

    Това само доказва малоумието но болшинството "купувачи"...
  • 120 Янис гръка

    6 1 Отговор
    "B Гъpция вpъщaт нa пaзapa 650 000 нeoбитaeми жилищa, зa дa ce бopят c pъcтa цeнитe"

    Скоро и у нас
  • 121 Гост

    6 1 Отговор
    С подобни ландърми и изцепки, не се чудете защо сделките ви ще бележат поредният срив. Аре, у лево!
  • 122 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Аз Кочо":

    И това е едва началото на наклона.
  • 123 Гащник

    1 6 Отговор

    До коментар #116 от "Мен":

    Ти като си продал във Вазовия без пари,да не мислиш,че и другите са толкова малоу.... да продават а

    Коментиран от #124, #126

  • 124 Аз Кочо

    7 3 Отговор

    До коментар #123 от "Гащник":

    Трябваше да доразкажеш историята защо спря.

    Продадох коптор 65 м2 на предпоследен етаж под тераса, течащ като лейка от 40 години на 1100 евро м2 и след това закупих апартамент в Монреал, идеален център, с две спални, 89 м2, с паркомясто включено в цената.
    Обърнато в евро ми излезе със таксите и всичко 99 к евро.

    Наздраве!

    Коментиран от #125, #140

  • 125 Аз Кочо

    6 2 Отговор

    До коментар #124 от "Аз Кочо":

    Ако те интересува, това се случи през март 2012

    Сега ако го продам , както вие брокерите казвате, хахахаха, ще му взема около 450 к евро а може и повече.

    Пак наздраве.

    Коментиран от #128

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 В У И О

    5 2 Отговор
    В у и и, ъ, ко стана тоз кочовец пак тъ отстреля?
    :)
  • 128 Недей бе човек

    4 2 Отговор

    До коментар #125 от "Аз Кочо":

    смля го на вуето , то не може да си представи , че някой знае как да купува там , където си заслужава. Неговия път е от поибрене , в ботунец , от там в две бани в лозенеца, 50 квадрата с гипскартона

    Коментиран от #131

  • 129 Умен

    0 6 Отговор
    Отвратителни стееее
  • 130 Аз Кочо

    6 2 Отговор
    Вуи и като сме почнали, когато съм в бг живея в Гоце Делчев, тухла, нагласена 80 м2.
    Давам под наем една панелка в младост, 59 м2.
    Жена ми е от Пловдив, там има апартамент 100 м2 гараж, сутерен и таванско и къща в Белащица.
    Н а морето имаме студио в Равда.

    Никога не съм живял под наем освен 2 години в началото в Канада.
    Имам достатъчно кеш да се рестартирам навсякъде по света.
    Така.че приятелю, спри да си мислиш че съм клошар, не съм!

    Коментиран от #133

  • 131 ха ха ха

    3 2 Отговор

    До коментар #128 от "Недей бе човек":

    е ти направо го довърши , м/у другото , се съмнявам , че тя/то наистина има проблем , който е за доктор , но няма възможности да си го позволи, наистина е тъжно

    Коментиран от #132

  • 132 Аз Кочо

    4 2 Отговор

    До коментар #131 от "ха ха ха":

    Не, проблемът му е, че се хванал на въдицата.
    Може да е напред сега, не знам, но със сигурност ще.дойде момент в който ще е назад.
    Ако стане нещо неприятно като рецесия може да загуби всичко.
    Предполагам че го е разбрал но късно и затова сега злобее
  • 133 Кочо , моля те

    5 2 Отговор

    До коментар #130 от "Аз Кочо":

    спри се , смля го. Момчето или както горния подсказва вероятно е момиче , не може да осмисли, че някой , освен него , ще има собственост , и то не на кредит. Недей моля те , има нова психическа диагноза - имотна депресия , нещо по-лошо и от страховата невроза. Недей, на всички ни е смешно писанието му под различните никове , но ние просто се забавляваме , докато ти , успял човек , му се връзваш и отговаряш. Приятна вечер и наздраве , от Греат Нек, когато съм в БГ ще се потърсим в Белащица, и аз имам нещо там.

    Коментиран от #134

  • 134 Аз Кочо

    4 2 Отговор

    До коментар #133 от "Кочо , моля те":

    Хахаха, няма проблем, ще.се радвам да.се видим, лека на теб!

    Коментиран от #137

  • 135 ъмм

    7 5 Отговор
    Положението е отчайващо. Кочо сам си пише и отговаря и прави половината коментари в темата.
    Някой да му предаде, че и всичките коментари да са негови, няма как да повлияе на цените човек от детската, дето ни купува ни продава, ама е голям анализатор.
    смях

    Коментиран от #136

  • 136 мрън

    4 3 Отговор

    До коментар #135 от "ъмм":

    поне си се научил как се пише детска (децка), а на Кочо не можеш да му стигнеш и крачолите , толкова е над теб , и като интелект , и като реализация , и като имотно състояние. аре легай си , че бебето ше реве скоро

    Коментиран от #138

  • 137 Лекар

    3 4 Отговор

    До коментар #134 от "Аз Кочо":

    Наистина си за инситуция мило момче,всеки ден сам си пишеш и отговаряш
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Мойте

    2 3 Отговор

    До коментар #116 от "Мен":

    съболезнования
  • 140 Разпоретино

    2 4 Отговор

    До коментар #124 от "Аз Кочо":

    малка ставай да движиш икономиката , ставай да бачкаш а яст ше разхода кучето и си лягам
  • 141 умен

    3 4 Отговор
    един ден отпуска бях заради прегледа на бебо и пак са нахлебили кочо-многониковия. Не видях да пита защо като и на запад се били увеличили заплатите били падали цените. Дано да е разбрал какво му пишат хората.

    Коментиран от #142, #146

  • 142 Джанго без окови

    3 3 Отговор

    До коментар #141 от "умен":

    ривере е мн. елементарен - от няколко години риве да падат цените,после се хвали, че имал много имоте и в БГ и чужбина,че взимал много и имал пари, после риве никой да не купува и ,че са малки заплатите,вече не знам какво му е на туй мУмче

    Коментиран от #143

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Аз Кочо

    4 3 Отговор

    До коментар #64 от "ъмм":

    "Около половината от покупките в момента се правят без кредити. Знаете ли какво значи това, че има хора които вадят по 100 плюс хиляди евро от джоба си и не ги интересува дали ипотеките ще стават по 5 или 6 процента"

    Чета те и виждам че трябва да ти обясня някой неща.

    Малко са хората в бг които печелят парите за които говориш.

    Това което се случва е че 99 процент от продавачите след като продадат стават купувачи. Тоест -1+1=0 това значи че няма загуба или намаляване на имотите за продаване, тоест няма недостиг на имоти както до скоро лъжеха брокерите.

    Един човек продава имот, но същият човек купува друг със същите пари които е получил от продажбата. Този човек или купува по голям имот с доплащане с кредит или по малък с по малко пари, а остатъка се използва за друго например ремонт на новозакупеният имот

    Тоест едни и същи пари се въртят в системата като се прехвърлят от един имот на друг.

    От цялата тази работа печелят всички по веригата, брокери, нотариуси, държавата и тн.

    Затова и сделките в бг са 50 на 50 кредит и в кеш а не че българинът масово е забогатял.

    И тук идва развръзката.

    Хората които са купили с техни пари и няма да продават а ще живеят дълго в тези имоти са застраховани дори и цените да се сринат.

    Тези обаче които са финансирали с ливеридж и са настроени за спекулации могат да се окажат под вода при срив на пазара.

    Те са тези които биха свалили цените на имотите на целия пазар защото някой от тях ще бъдат п

    Коментиран от #145

  • 145 Аз Кочо

    4 2 Отговор

    До коментар #144 от "Аз Кочо":

    Защото някои от тях ще бъдат принудени да продават на пожар
  • 146 Аз Кочо

    4 2 Отговор

    До коментар #141 от "умен":

    Не, не съм разбрал, чакам да обясниш.

    Коментиран от #156

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Аз Кочо

    4 2 Отговор
    "Щом сервитьорките могат да си докарват над 3К, колко трябва да струва един квадрат"

    Един квадрат струва толкова колкото е готов да плати за него купувача.

    Когато няма купувачи ням сделки.
    А на пазара има продавачи които са притиснати поради ред причини да ПРОДАДАТ СЕГА.

    Цените се определят от търсенето и от предлагането.
    Себестойността например няма никакви значение за купувача.
    Ако му е скъпо той не купува.
  • 149 Аз Кочо

    4 2 Отговор

    До коментар #60 от "ъмм":

    "Кажи ми София с колко процента е в плюс, от 2018 или 2019 година когато нямаше войни и пандемии?
    Като брой сделки и като повишение на цените."

    Един балон се надува и гърми или спихва леко по леко.

    Балон 2 започна да се надува 2017.
    Пикът беше 2022.

    Затова сделките и цените растат плавно до 2020 когато дойде пандемията и сделките се сринаха.
    Затова не трябва да сравняваш 2023 с 2017 до 2020 края а трябва да сравниш сделките от 2023 с 2021 и 2022 когато беше пикът.

    Ще видиш че трендът вече е отрицателен.


    Та като ги сравниш ще забележиш че балонът вместо да гърми спихва и сделките за София например през 2023 с а с 34 процента по малко от тези през 2021.

    Коментиран от #151

  • 150 Алфа херинга

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "ъмм":

    Пишеш глупости. Хората със спестени пари вече ти инвестираха в тухли, през 2021-2023, когато по всички медии гърмяха как ще ги изяде инфлацията. Лично познавам 2ма. Те вече нямат нищо спестено. Затова и логично през 2023 сделките тръгнаха надолу, а % на ипотечните кредити рязко скочи нагоре.
  • 151 Джанго без окови

    2 3 Отговор

    До коментар #149 от "Аз Кочо":

    До чУвека с многото никове - не се спря с глупутевините и си вечната оплаквачка като Козлодуй.Защо все ревеш над чужди гробища - тоя щял да се разболее, оня щял да продава на пожар, еди си какво.Гледай си твоя ж. живот и стига рива

    Коментиран от #152, #153

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Аз Кочо

    4 2 Отговор

    До коментар #151 от "Джанго без окови":

    Ега научиш нещо, радвам се че ме четеш!
    Айде беж с лопатата на работа сега

    Коментиран от #154

  • 154 Серко

    1 4 Отговор

    До коментар #153 от "Аз Кочо":

    почивката свърши,бегай да редиш олио и захар
  • 155 Статистик опровергатор

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "ъмм":

    Продадени коли в Европа за 2023

    Държави с подобно на бг население като брой.

    Белгия (201 хил.), Чехия (115 хил.) и Нидерландия (112 хил.).

    У нас са продадени 26 800 нови автомобила, или с 31.1 на сто повече, в сравнение с предходната година.
  • 156 Плачко

    2 3 Отговор

    До коментар #146 от "Аз Кочо":

    еми няма и да разбереш, това не е като да преписваш само кой кво казал, марш на тръстиката и на некоя фас пауз знайш

    Коментиран от #158

  • 157 Плачко

    1 4 Отговор
    тъщата убеща да ни предпише и къщата у поибрене , така че и аз кат Кочу че имам имот освен грасониерата у ботунец

    Коментиран от #159

  • 158 Маймун пешо

    3 2 Отговор

    До коментар #156 от "Плачко":

    Сега станах в 11 часа.

    Обърнахте ли бетона?
    Зимвай Страхил и отивайте да растуварите тиръ.
    В обедната ела пак да се изх o диш тук.

    Коментиран от #160

  • 159 д-р Карлуков

    4 2 Отговор

    До коментар #157 от "Плачко":

    Браво мойто момче , концентрирай се само върху положителните новини, тъщата може и боксониера в Равда да ти купи и тогази ще удариш яко кочу у земята
  • 160 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #158 от "Маймун пешо":

    Да те убърнат в 5то РПУ ха ха ха, два,три пъти да те убърнътъ ха ха ха

    Коментиран от #161

  • 161 лелее

    3 2 Отговор

    До коментар #160 от "Гост":

    съвсем изтрещя