16 Юни, 2004 00:00 587 0

Събарят 100 000 незаконни сгради от януари 2005 г.

  • строежи-
  • година-
  • държавата-
  • заповеди-
  • строителство-
  • събаряне-
  • страната-
  • събарянето-
  • незаконни-
  • януари-
  • ковачев-
  • национален строителен контрол
През януари 2005 година стартира акция по събарянето на 100 000 незаконни строежи в страната. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев. Акцията на строителното министерство ще тръгне от Черноморието. Най-сериозно е незаконното строителство по крайбрежието. Проблемът с незаконното строителство обаче не засяга планинските курорти, уточни зам.- министърът.

Според Ковачев държавата е осигурила около 1 милион лева целево за акцията, която ще тръгне догодина. Сумите за събаряне на отделните обекти по-късно ще бъдат възстановявани от собствениците им, уточниха от строителното министерство.

Информацията за незаконните строежи е събрана в края на януари тази година, когато изтече срокът за деклариране на строежи без разрешение в Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Поради липса на достатъчно кадри обаче държавата изпитва сериозни трудности с огледа на всеки незаконен обект. След това ще се изготви отделна преписка и ще се уведомят регионалните дирекции на ДНСК в чиито компетенции влиза събарянето на сградите.

Извозването на строителните отпадъци и събарянето най-вероятно ще бъде възложено на частна фирма по Закона за обществените поръчки. Необходими са още законодателни промени, за да не се допуска незаконно строителство, смята Ковачев. Той допълни, че е необходимо държавата да предприеме по- рестриктивен Закон за черноморското крайбрежие.

През миналата година Дирекцията за национален строителен контрол е издала 1217 заповеди за спиране на незаконни строежи, а за първите 4 месеца на 2004 г- 597 заповеди. Само през периода януари - май т.г. пък са издадени 113 заповеди за събаряне на незаконни постройки, обясниха от ДНСК. През 2003 г. пък са били съборени едва 44 строежа.

Заповедите за събаряне на строежи, издадени от началото на тази година са предимно за сгради, построени преди влизането в сила от 22 юли 2003 г. на промените в Закона за устройство на територията.

До края на 2004 г. ще бъде изработен общият устройствен план на Пампорово, за който са осигурени 10 хиляди лева.

Световната банка ни отпусна заем от 30 млн. евро за създаването на електронен кадастрален и имотен регистър, припомни директорът на Агенцията по кадастъра Цветен Боев. Парите трябва да бъдат усвоени до 2007 г. Завършени кадастрални карти имат само 4 от областните центрове в страната. За останалите големи градове са възложени поръчки.

Според Цветен Боев в момента се разработват кадастрални карти за почти всички курорти в страната. Изключение за Черноморието са Каварна и Поморие. В момента се оцифрява картата за курорта "Св.Св.Константин и Елена", като процедурата трябва да приключи до септември. Кадастърът на "Златни пясъци" е готов, но по него ежедневно се правят корекции, уточниха от ведомството на Валентин Церовски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА