Last news in Fakti

7 Юли, 2004 00:00 642 0

Военни ще си строят НДК в центъра на София

  • проект-
  • архитектите-
  • конкурс-
  • според-
  • министерство-
  • военното-
  • камарата-
  • идеен-
  • информация-
  • бизнес-
  • въпрос-
  • повече-
  • министерството-
  • агенция-
  • военното министерство-
  • идеен проект-
  • след като
Министерството на отбраната се впуска в строително-предприемаческия бизнес и от следващата година ще гради мегакомплекс на пъпа на София, до НДК. На мястото на бившия Военноисторически музей трябва да се появи девететажен хотелски комплекс, с ресторанти, спортно-възстановителен център за 150 души, зала за брифинги и многофункционална зала със 700 места, както и подземен паркинг за 500 леки коли. Всичко това според военния министър щяло да струва 3 млн. лв. (според по-улегнали представители на бранша стойността на подобен комплекс е десетки пъти по-голяма), а на въпрос защо се налага такъв проект Свинаров отговори: "Намерението ни е да се направи един мощен център, който да покрие всички нужди за членството в НАТО. Той ще съчетава добрите възможности на резиденциите "Бояна" и "Лозенец", това ще е нашето НДК."

Ако на замисленото НДК действително бъде даден старт, това вероятно ще се окаже най-големият инвестиционен проект, предприеман за нуждите на държавно ведомство през последните години. Помолени за повече информация за какво все пак военните се нуждаят от подобен мегакомплекс, от пресцентъра на министерството казаха "няма да има официален отговор на запитването", без да дават повече обяснения. Няма информация и дали необходимостта от подобна инвестиция е защитена пред Министерския съвет, дали от средствата, които България отделя "във връзка с присъединяването към НАТО" точно тези са наложителни и дали в крайна сметка, ако става въпрос за странно бизнес начинание, то поне е съпроводено с адекватен бизнес план.

За изработването на "инвестиционен проект" (както е наречен в документацията) за бъдещия "Национален армейски комплекс" вече е обявен конкурс. Началникът на дирекция "Архитектура и градоустройство" в Столичната община арх. Георги Бачев потвърди, че регулационният и застроителният план вече са утвърдени, и уточни, че разрешителното за строеж ще бъде издадено, след като се избере победителят в конкурса. Възлагащата институция е изпълнителна агенция "Военни клубове и информация" към министъра, която стопанисва не само терена до НДК но и 48-те военни клубове в страната, както и военния телевизионен канал. Агенцията, която оперира с имотите, се смята за една от малкото печеливши структури във военното министерство. На въпрос на "Дневник" как ще се финансира мегакомплексът министърът отговори, че инвеститорът ще е именно тази агенция. В архитектурната гилдия обаче върви слух, че е възможно теренът да бъде апортиран в смесено дружество, в което да бъде привлечен частен инвеститор.

Идеята да се строи "натовският център" била одобрена в министерството по предложение на същата агенция след като през 2002 г. беше направен неуспешен опит да се продаде теренът до НДК. Тогава за мястото от 14 216 кв.м ведомството обяви търг за продажба при първоначална цена от 14 млн. лв. Процедурата пропадна, след като се яви само една фирма, за която впоследствие беше установено, че е с нередовни документи.

Сегашният конкурс за идеен проект също няма да мине гладко, ако се съди по протестното писмо, което Камарата на архитектите в България (КАБ) е изпратила до военното министерство и дирекция "Обществени поръчки" към Министерския съвет. Условията на конкурса са направени така, че на тях да отговарят не повече от едно-две проектантски бюра, каза председателят на камарата арх. Петко Йовчев.

От военното министерство отказаха да дадат информация и дали вече са подадени документи за участие в състезанието, крайният срок за което е 19 юли.

Камарата на архитектите възразява по пет пункта на обявения конкурс - срока за изпълнение на идейния проект (45 дни), изискванията към кандидатите, квалификационните изисквания, гаранцията за участие и заданието за проектиране. Според организацията основният проблем е, че в заданието се едновременно се изисква идеен проект и прогноза за строителната стойност, която зависи от изпълнителя. Така се излиза извън рамките на проектирането и се получава смес от конкурс за идеен проект и търг за строителство, смятат архитектите.

Тежестта на отделните части при класирането е 10% за архитектурен образ и функционалното решение, 10% за пригодност на програмата за изпълнение на проекта и останалите 80% - ниска цена на проектиране и "неясна формула на съотношението най-ниска предложена стойност и прогнозна стойност". Тези критерии, освен че демонстрират пълно пренебрежение към архитектурния образ и функционалното решение на комплекса, създават и условия за непрозрачност при журирането, пишат в писмото архитектите. Така един качествен проект е неконкурентен спрямо един по-слаб, но евтин и бързо изчертан проект, опасяват се архитектите.

Освен това военното министерство си запазва правото при липса на финансиране да прекрати процедурата, което е некоректно според архитектите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА