5 Август, 2004 00:00 748 0

Пътят София-Кулата няма да е готов за Олимпиада`04

  • кулата-
  • заради-
  • дължина-
  • българия-
  • гърция-
  • дупница-
  • млн евро-
  • гкпп кулата-
  • кулата който-
  • гоце делчев драма-
  • софия кулата който
Пътят София - Кулата, който е основният маршрут за Гърция, няма да бъде готов за олимпийските игри, както беше обещало Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Туристите, преминаващи през България, ще ползват обходния маршрут през Радомир, който удължава пътуването с около 20 минути. В понеделник обаче ще бъде отворен участъкът в района на Кресненското дефиле, се казва в съобщение на строителното министерство.

С отварянето на пътя край Кресна ще бъде завършен участъкът от Дупница до ГКПП Кулата, чиято рехабилитация започна още през 2001 г. Така единствено ще остане за доизграждане отсечката от пътен възел Даскалово до Дупница с дължина 40 км, която се очаква да бъде готова в края на годината. Срокът за нейното изграждане беше удължен заради забавяне с предпроектните проучвания и стачка на работниците заради неплащане на заплати през миналото лято. Пътят до Дупница се строи от "Булстрой инженеринг", в което македонската компания "Маврово" АД държи 45% от капитала, а останалите са на българската "Бизнес мениджмънт систем" ЕООД.

Рехабилитацията на пътя София - Кулата, който е с дължина 156 км, е по програма ФАР - Трансгранично сътрудничество, и възлиза общо на 57 млн. евро. Финансиране идва и от Европейската инвестиционна банка и държавния бюджет. Средно на денонощие по него минават между 8 и 10 хиляди автомобила, като за олимпийските игри се очаква трафикът да нарасне тройно.

Заради увеличения трафик единствено в срок беше ремонтиран ГКПП Кулата, който беше открит в началото на юли. След ремонта бяха пуснати 16 платна за движение - осем за влизане и осем за излизане от България. По време на олимпиадата се предвижда да бъдат отделени и специални трасета за спортистите, за да не се затруднява тяхното преминаване. ГКПП Кулата е единственият граничен пункт между България и Гърция, който ще работи по време на олимпиадата. Въпреки обещанието на правителството, че до игрите в Атина ще заработят три нови гранични пункта - Гоце Делчев - Драма, Рудозем - Ксанти, Кърджали - Комотини, това не се случи.

Неотдавна зам. външният министър Никола Милков обеща пунктът Гоце Делчев - Драма да бъде отворен до два месеца. От българска страна обектът е готов, но гърците се бавят, казаха от строителното министерство. Изграждането на пътя към прохода "Маказа" на границата с Гърция върви по план, твърди изпълнителят на проекта, турският консорциум "Киска-Туран", и ще бъде пуснат в екплоатация през май 2005 г., предаде БТА. Отсечката е с дължина 18 км, като в момента се изгражда мост, висок 40 метра, който свързва две планински била край самата гранична бразда, на която е предвидено изграждането на граничен пункт. Строителството се финансира по програма ФАР, която отпуска 14.6 млн. евро, а останалите 2 млн. евро са осигурени от държавния бюджет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА