Last news in Fakti

30 Септември, 2004 00:00 417 0

Кабинетът не е решил за АЕЦ „Белене”

  • “белене”-
  • консултант-
  • реакторите-
  • конкурсите-
  • ковачев-
  • енергетиката-
  • решение-
  • според-
  • аец “белене”-
  • според димитър ламбовски
Няма решение на правителството за започване на строежа на АЕЦ “Белене”, съобщи министъра на енергетиката Милко Ковачев пред парламентарната комисия по енергетика вчера. Министърът уточни, че през май т.г. кабинетът е приел решение, в което само е дал съгласие за започване на предварителна подготовка по проекта. Окончателно решение ще бъде взето едва след избора на технология за централата.Според Димитър Ламбовски от НДСВ при обявяването на конкурсите за консултант-инженер и за финансов консултант на проекта са допуснати куп грешки и не са спазени изискванията на Закона за енергетиката. Има монопол в консултантските услуги в енергетиката и обявената от НЕК процедура е абсурдна, заяви той. Министър Ковачев отговори, че буквата на закона е спазена, но тъй като не се предвижда АЕЦ “Белене” да сключи дългосрочен договор за доставка на ток с държавата, не се налага да се прави пълен опис на новата енергийна мощност.Според Румен Петков от БСП пък кратките срокове, които са обявени за конкурсите говорят, че консултантите вече са избрани. Той намекна за компанията "Парсънс", която консултира НЕК досега. Енергийният министър обаче обясни, че 10 чужди фирми са закупили документация за участие в конкурса за финансов консултант, а други три - за архитект-инженер на втората ни АЕЦ. Първият ще приключи на 4-и, а вторият на 15-и октомври. Нека минат конкурсите и тогава ще говорим има ли конфликт на интереси, каза министърът.

Реакторите с кипяща вода, каквито произвежда американската Уестинг Хаус, не са включени в конкурса за избор на технология, тъй като тя не е подала предварителна оферта. Така реакторите за АЕЦ “Белене” ще бъдат избрани между офертите на чешката компания "Шкода", на руската "Атомстройекспорт" и на канадската "Атомик Енерджи".

Според Димитър Ламбовски "Атомик Енерджи" вече се е отказала от наддаване за реакторите на АЕЦ “Белене” заради непрозрачната процедура. Няма официален документ от страна на канадската фирма, в който да се твърди, че тя се е отказала от състезанието, обясни Милко Ковачев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА