Last news in Fakti

5 Октомври, 2004 00:00 388 0

Строителството на пътя София – Ниш ще бъде отдадено на концесия

  • софия-
  • магистралата-
  • концесия-
  • страна-
  • проект-
  • калотина-
  • развитие-
  • софия ниш-
  • магистралата софия
Най-бързият начин, по който може да бъде изградена магистралата София - Ниш е чрез механизма на концесията. От българска страна на концесия да бъде дадено изграждането на участъка София - Калотина, а от сръбска Ниш - Градина. Това решиха участниците във второто заседание на смесения българо-сръбски комитет за изграждане на автомагистралата София - Ниш в Белград.

От българска страна съпредседател на комитета е зам.-министърът на регионалното развитие Валери Николов, а от сръбска страна - Миодраг Йоцич, зам.-министър в Министерство на капиталните инвестиции.

Днес двете страни се очаква да подпишат протокол, в който да залегнат текстове в подкрепа на концесионирането на магистралата София – Ниш.

Строителството на автомагистралата ще бъде основна тема и на срещата на зам.-министър Николов с министъра на капиталните инвестиции на Сърбия и Черна гора г-н Велимир Илич, уточниха от ведомството на Валентин Церовски. Вече са изградени 14 километра от магистралата от Ниш в посока Калотина. Завършен е сръбският проект за трасето на магистралата от Ниш до Калотина. Българската страна също има завършен проект, изпълнен според изискванията на Европейската комисия, обясниха от Министерството на регионалното развитие.

Да финансира проекта предлага и Японският фон за международно развитие. Италиански и турски компании проявяват интерес към изграждането на концесия на българския участък на магистралата София - Ниш. Става дума за турската компания ЕНКА, както и за италианската "Салини Джироне Италстраде”. Италианската компания вече създаде смесено дружество с българските "Автомагистрали" и "Техноекспортстрой" за доизграждането на концесия на автомагистрала "Хемус". Очаква се този проект да бъде представен за одобрениe на правителството до края на октомври. Португалска фирма пък е готова да построи на концесия автомагистрала "Тракия".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА