Last news in Fakti

8 Октомври, 2004 00:00 819 0

4000 кубика бетон изля Пардю в Южния парк

  • които-
  • мисията-
  • всички-
  • двете-
  • бъдат-
  • работниците-
  • сграда-
  • огради-
  • работници-
  • казаха-
  • софия-
  • комплекса
Новото американско посолство в София, което е най-голямото на Балканите, трябва да бъде завършено до 23 октомври, научи "Монитор" от работници на площадката.Официалното откриване ще е в края на годината, казаха от мисията.Заобиколените от насипи три солидни сгради, дебелите им стени, двете КПП-та, безбройните камери, охранители и двете огради въобще не са защитени от атака по въздуха. Този пропуск може да бъде поправен само с бетонен капак като на централата в Чернобил, казаха майсторите.

Вчера на метри от бившата правителствена болница в "Лозенец" продължаваше да кипи изграждането на дипломатическия комплекс. Лично US-посланикът Джеймс Пардю надзирава строителната площадка, която унищожи 40 декара в Южния парк, разказват работници. Дипломатът ходи до новата мисия всеки ден, въпреки че във вторник публично осъди строителството върху зелени площи и обясни, че парковете не са за строежи.

800 наши и американски работници сноват по 10 часа на ден в Южния парк. Все още в комплекса се движат багери, валяци и бетоновози.

Трите сгради на мисията, които се издигат на мястото на дървета в парка, са готови. Те са разположени върху общо 12 600 кв. м. Наоколо има 28 декара, като част от площта вече е засадена с трева. Мегакомплексът е опасан с две огради. По-близката до постройките е висока около 4 метра, а пред нея са набити бетонни колони, облечени в желязо, които да предотвратяват опити за нахлуване с автомобил. Пред тях е вдигната мрежа, която завършва с няколко реда бодлива тел срещу прескачане. Над решетките има големи лампи, които дори в 10,30 часа сутринта светеха. Двете огради ще бъдат сменени с висок зид, който ще скрива мисията от погледите на минувачи, казаха работниците, оглеждайки се да не им се скарат, че дават информация.

Освен, че комплексът ще е заобиколен от зид, сигурността на административната сграда е подсилена с насипи, високи 5-6 метра. Навсякъде има камери, които снимат във всяка една минута двете улици,на които има излаз мисията, и парка зад нея. Само част от устройствата се виждат, твърдят охранителите, които строго вардят входа на комплекса. Дори работниците вдигат ръце за обиск при преминаването пред загражденията, след като приберат цигарите и останалите си вещи в найлонови пликове.

Вратите в най-голямата сграда са блиндирани и тежат по 1,2 тона, обясниха впечатлените майстори.Стените на постройката пък били дебели близо метър.Голяма работа се строи, само за основите се изляха 4000 кубика бетон, добави възрастен работник.

С такова количество може да се построи блок от 40-етажа с по три апартамента на ниво, пресметнаха пред "Монитор" пък строителни инженери.

От "Електроразпределение" -София, обясниха, че заявката за захранването на новото посолство е 2 мегавата. Това количество електроенергия е достатъчно, за да захрани няколко големи жилищни блока с по 100 апартамента, в които всички електрически уреди работят едновременно.

С ел.инсталациите се занимават американците. За тях, както и за всички по-прецизни детайли си водят техни хора от САЩ, посочи един от майсторите и добави: "сума пари хвърлят". Още в началото на строителството от посолството обявиха, че Вашингтон ще вложи около 60 млн. долара.

Въпреки големината на комплекса, в него няма да има резиденции за дипломати, каквато е практиката за всички мисии на САЩ по света.

Основният корпус е на четири етажа. "О-о-о, има и подземни етажи, колко надолу се строеше!", сигурен е обаче един от работниците. В тази сграда ще бъдат побрани всички служби на мисията, които сега са пръснати на седем места из София. Вътре ще има офиси, зали за приеми, столови.

В съседната, по-малката постройка ще бъдат настанени морските пехотинци, които охранят мисията. Това до къщата за войниците е склад, сочи строителят. Пред сградите, откъм улица "Козяк" са вдигнати и две огромни КПП-та.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА