Last news in Fakti

22 Декември, 2004 00:00 710 0

Опозицията поиска вето върху бюджета за 2005 година заради царската болница

  • закона-
  • кенаров
Депутати от БЗНС-НС и ОДС връчиха вчера на президента Георги Първанов искане за вето върху приетия в неделя бюджет 2005 г. заради включването на строежа на университетска педиатрична клиника в София в списъка на проектите, по които се предоставят държавни гаранции.

Искането е подписано от 25 депутати от дясната опозиция и един от Коалиция за България. Пламен Кенаров от БЗНС-НС е изложил пред президента констатациите на Временната анкетна комисия към парламента за проверка на споразуменията по финансирането и строителството на педиатрията. Според доклада на комисията проектът противоречи на конституцията, Закона за държавния дълг и Закона за международните договори.

Димитър Игнатов от ОДС каза, че комисията е установила множество зокононарушения и че договорът трябва да бъде даден на прокуратурата за проверка. Той изрази съмнение, че президентът ще упражни правото си на вето, защото липсват достатъчно основания за спирането на целия бюджет. Народните представители и президентът са се обединили около становището, че е необходим обществен дебат за бъдещето на българските деца и цялостна стратегия за детското здравеопазване, каквато до момента няма. Смъртността на деца в неспециализирани клиники като тази, която е в проект, е 0,6 на 1000, докато в областта на онкологията, хирургията детската смърност е 13 на 1000, каза Пламен Кенаров. Нямаме нужда от най-скъпата болница в Европа, а от стратегия за здравето на българските деца, подчерта той.

Опозицията запознала Първанов и с противоконституционното приемане на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина. Кенаров припомни, че в нарушение на член 88 от конституцията приети вече текстове по закона за бюджета на НЗОК са били прегласувани четири пъти при позволени две гласувания. Той съобщи, че във връзка с тези нарушения след Нова година ще бъде сезиран и Конституционният съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА